„Astfel de acte normative au și menirea de a-i educa și pe educatori. Eu nu văd de ce nu se poate aplica așa ceva în România de vreme ce se aplică în foarte multe alte țări. (…) Înseamnă că abordarea calitativă este cea importantă și suntem pe o cale greșită cu acest gen de a da continuu teme repetitive, care nu fac altceva decât să le tocească nervii și să îi îndepărteze de școală”, a declarat ministrul, miercuri, într-o conferință de presă.
El a precizat că ordinul de ministru a fost semnat înainte de 1 decembrie, însă nu a fost publicat pe internet, dar juridic el își face efectul deja.
„Se vor da și în continuare teme. Să știți că acest ordin nu se aplică automat și va trebui ca și părinții sau comitetul de părinți, elevii să contribuie la aplicarea acestui ordin”, a arătat demnitarul, citat de Agerpres.
Anterior, ministrul a precizat că la clasa zero nu se dau teme pentru acasă, iar, la clasele I-IV, durata de efectuare a temelor nu trebuie să depăşească o oră, în timp ce, pentru gimnaziu, timpul alocat temelor va fi de maximum două ore. Detalii, aici.
Secretarul de stat în MENCS Monica Anisie consideră că trebuie să fie „responsabile” și cadrele didactice. „Sunt părinți care au semnalat abuzuri din partea profesorilor care dau temă obligatorie… Noi raționalizăm timpul pentru temele obligatorii. Copilul, dacă dorește să studieze mai mult, nu îi interzice nimeni acest lucru. (…) Aceste teme pentru acasă de cele mai multe ori sunt copiate unul de la altul în clasă sau sunt rezolvate de părinți acasă. Acesta este adevărul. De ce nu vrem să îl recunoaștem?”, a susținut Anisie.
Ea a spus că un ordin asemănător exista din anul 1999 și prevedea cinci — șase ore suplimentare pentru acasă.
„Acest ordin exista din 1999, dar prevedea cinci — șase ore de muncă suplimentară acasă. Pe lângă șase — șapte ore cât au elevii la școală. Vi se pare că este normal să se întâmple lucrul acesta? Mie mi se pare că nu este normal”, a afirmat secretarul de stat.