Mircea Dumitru vrea revenirea la legea dublei specializări pentru a rezolva criza profesorilor în universităţi

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Mircea Dumitru, a declarat, luni, la Cluj, că o soluţie pentru a rezolva o viitoare criză a profesorilor în mediul universitar ar fi revenirea la legea dublei specializări.
Ionela Marcu
07 nov. 2016, 18:29
Mircea Dumitru vrea revenirea la legea dublei specializări pentru a rezolva criza profesorilor în universităţi

„Vom propune unele modificări tehnice, nu politice, la Legea Educaţiei. Am constatat că una dintre problemele pe care le avem acum şi care se va acutiza în viitor va fi lipsa profesorilor. De foarte mulţi ani am mers pe formula de monospecializare la licenţă. În universităţile, româneşti regula era ca la licenţă să ai dublă specializare, matematică şi fizică, biologie şi chimie, pentru a avea la nivel de gimnaziu o forţă de muncă calificată pentru asigurarea normei didactice. Una dintre măsuri pe care o propunem în OUG este acceptarea pentru universităţi a dublelor specializări la nivelul licenţei. Cred că acestea vor răspunde nevoilor din sistem şi vom putea vorbi despre posibilitatea de a avea profesori mai bine formaţi”, a declarat ministrul.

El a mai explicat că, din experienţa sa profesională, a observat că cele mai bune manuale „sunt cele scrise în spaţiul anglo-saxon”.

„Sunt profesor de logică de foarte mulţi ani şi am putut să fac un studiu comparativ şi aş putea să vă spun, chiar gândindu-mă la modul cum sunt concepute manualele şi de culturile specifice din care provin autorii, spun absolut deschis, chiar dacă o să atrag iar anumite critici că cele mai bune manuale pe care le-am văzut întotdeauna au fost cele scrise în spaţiul anglo-saxon. Mă refer la cele din domeniul ştiinţific. Sunt manuale clare, manuale scrise pentru elevi, nu pentru profesori, nu pentru colegi, deci nu sunt scrise pentru ca autorul să arate cât este de bine pregătit şi cât de sofisticată este gândirea lui ştiinţifică. Manualul nu este singurul document didactic, nu este cheia, nu este pass-partout pentru toate problemele educaţiei, dar în lipsa unor manuale bune nu cred că vom putea dezvolta calitate în educaţie”, a mai spus Mircea Dumitru, citat de news.ro. 

Ministrul Educaţiei şi Cercetării a reluat ideea prezentată tot luni, la dezbaterea regională privind „Analfabetismul funcţional în România”, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, precizând că mai mult de 40% dintre elevii români nu înţeleg un text pe care îl citesc, fiind analfabeţi funcţional.

„Realitatea este că mai mult de 40% dintre elevii din ţara noastră nu înţeleg un text pe care îl citesc la prima vedere. Să nu ne amăgim, nici nu prea citesc. De fapt, mai mult de prima sau a doua vedere nu prea există pentru unii. Elevii au dificultăţi să facă operaţii elementare, au dificultăţi să fixeze o noţiune şi să facă raporturi logice între idei, să înţeleagă concepte, au dificultăţi la nivelul unor competenţe de bază pe care şcoala ar trebui să le ofere indiferent de filieră, format şi profilul şcolii”, a explicat ministrul.

Potrivit studiului Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, elevii de 15 ani ştiu să scrie, să citească sau să opereze calcule, dar nu înţeleg noţiunile învăţate. Cauzele acestui fenomen sunt diverse, iar multe au legătură cu modul în care sunt predate anumite materii în ciclul gimnazial şi liceal.

Studiul Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale a fost prezentat luni la dezbaterea regională privind „Analfabetismul funcţional în România”, care a avut loc la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, evenimentul fiind organizat în cadrul proiectului „România Educată”, derulat de către Departamentul de Educaţie şi Cercetare al Administraţiei Prezidenţiale.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Câți bani poți să scoți din cont fără să intri în vizorul ANAF. Mulți români nu știu când merg la bancă pentru numerar
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Prăjitura copilăriei: Negresă pufoasă cu fulgi de cocos
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Prinderea Măcelarului din Lyon: Klaus Barbie, capturat după zeci de ani de fugă
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă