Mircea Dumitru are o decizie CNSAS din 2007 că „nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste”. Acest lucru nu exclude însă existenţa unui angajament sau a unei colabărări cu Securitatea comunistă. A face poliţie politică presupune că acţiunile persoanei respective (note informative) au avut consecinţe negative asupra vieţii celui/celei pe care l-a „turnat” (de exemplu, a fost dat afară de la serviciu, sau nu a putut să angajeze, sau nu a primit viză pentru a călători în străinătate etc).
În cazul lui Mircea Dumitru, CNSAS scrie că a luat decizia de necolaborare pe baza „dosarului fond reţea nr. R 79832, perioada 1980 – 1986, întocmit pe numele domnului DUMITRU Mircea” şi predat de SRI către CNSAS. „Dosarul nu conţine elemente de colaborare ale titularului cu poliţia politică comunistă”, se arată în documentul CNSAS.
Rezultă de aici că Mircea Dumitru a avut dosar de reţea. Un astfel de dosar li se întocmea în general informatorilor, spre deosebire de „dosarul de urmărire informativă”, care li se întocmea celor urmăriţi de Securitate pentru acţiuni împotriva sistemului comunist.
Pentru o mai bună înţelegere a nuanţelor, să luăm definiţiile cu care operează membrii Colegiului CNSAS în luarea deciziilor, postate pe site-ul instituţiei.
D.P. – Dosar Personal sau de Reţea. Cuprinde totalitatea materialelor privitoare la o persoană inclusă în reţeaua informativă, indiferent de calitatea în care aceasta a fost recrutată (colaborator, informator, rezident, gazdă casă de întâlniri). Materialele furnizate de sursă (notele informative) se arhivau în original în mapa anexă (vezi M.A.), iar copiile acestora se exploatau, de regulă, în dosarele persoanelor care constituiau subiectul informării. În primii ani de funcţionare a Securităţii, denumirea „dosar personal” desemna dosarul de urmărire, în vechea accepţiune folosită de Siguranţa Statului înainte de 1945. Arhivarea acestui tip de dosare se făcea în FONDUL DE REŢEA (vezi F.R.). DE AICI
CNSAS defineşte şi termenul „fond de reţea” – locul în care erau strânse toate dosarele colaboratorilor, dar şi cele ale celor care au refuzat colaborarea.
F.R. – FOND REŢEA. Era destinat arhivării dosarelor personale (vezi D.P.), a dosarelor de reţea şi a mapelor anexă ale persoanelor care au făcut parte din reţeaua informativă. În acest fond se clasau şi materialele privitoare la persoanele studiate pentru recrutare, dar care au refuzat în cele din urmă colaborarea cu Securitatea. Din acest motiv, simpla menţiune a existenţei unui dosar în fondul de reţea pe numele unei persoane nu atestă transmiterea efectivă de informaţii către Securitate şi, implicit, deţinerea calităţii de colaborator. DE AICI
Din decizia CNSAS, care a fost luată în baza documentelor avute la dispoziţie până în 2007, reiese că Mircea Dumitru a fost în vizorul Securităţii pentru recutare. Că a fost o relaţie unilaterală sau consimţită de ambele părţi, rămâne de văzut, cert este că a fost o relaţie de durată (1980-1986).
Adevărul susţine că a existat un angajament cu Securitatea semnat în 1980, când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti, şi că a dat note informative sub numele conspirativ „Negulescu”. Ministrul nu a lămurit deocamdată acest aspect.
Ministrul neagă însă orice fel de legătură cu Securitatea, „în orice formă”. El a spus într-o conferinţă de presă că nu a semnat niciun angajament cu fosta Securitate şi că „documentele care sunt prezentate în presă nu au fost produse” de el.
„Resping orice fel de acuzaţie că aş fi colaborat în orice formă cu fosta securitate. Nu am fost nici membru, nici colaborator, nu am făcut poliţie politică, nu am avut niciodată un contact cu securitatea, nu am semnat niciun angajament. Documentele prezentate în presă nu sunt produse de mine”, a spus Mircea Dumitru,citat de News.ro.
El a cerut CNSAS „să vină cu un punct de vedere public, clar”, cu privire la statutul său.
„Ce s-a întâmplat este un fals, o calomnie, voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare la adresa mea în spaţiul public”, a mai arătat ministrul Educaţiei.