SRI a predat dosarul de reţea de la Securitate al lui Mircea Dumitru. CNSAS a decis că nu a făcut poliţie politică

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, neagă o colaborare cu Securitatea şi se apără cu o decizie a CNSAS. Decizia este din 2007 şi se bazează tocmai pe un dosar din fondul de reţea al Securităţii, predat de SRI către CNSAS. Fondul de reţea al Securităţii cuprindea dosarele persoanelor care au făcut parte din reţeaua informativă, dar şi dosarele celor care au refuzat colaborarea.
Bogdan Păcurar
04 oct. 2016, 13:35
SRI a predat dosarul de reţea de la Securitate al lui Mircea Dumitru. CNSAS a decis că nu a făcut poliţie politică

Mircea Dumitru are o decizie CNSAS din 2007 că „nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste”. Acest lucru nu exclude însă existenţa unui angajament sau a unei colabărări cu Securitatea comunistă. A face poliţie politică presupune că acţiunile persoanei respective (note informative) au avut consecinţe negative asupra vieţii celui/celei pe care l-a „turnat” (de exemplu, a fost dat afară de la serviciu, sau nu a putut să angajeze, sau nu a primit viză pentru a călători în străinătate etc).

În cazul lui Mircea Dumitru, CNSAS scrie că a luat decizia de necolaborare pe baza „dosarului fond reţea nr. R 79832, perioada 1980 – 1986, întocmit pe numele domnului DUMITRU Mircea” şi predat de SRI către CNSAS. „Dosarul nu conţine elemente de colaborare ale titularului cu poliţia politică comunistă”, se arată în documentul CNSAS.

Rezultă de aici că Mircea Dumitru a avut dosar de reţea. Un astfel de dosar li se întocmea în general informatorilor, spre deosebire de „dosarul de urmărire informativă”, care li se întocmea celor urmăriţi de Securitate pentru acţiuni împotriva sistemului comunist.

Pentru o mai bună înţelegere a nuanţelor, să luăm definiţiile cu care operează membrii Colegiului CNSAS în luarea deciziilor, postate pe site-ul instituţiei.

D.P. – Dosar Personal sau de Reţea. Cuprinde totalitatea materialelor privitoare la o persoană inclusă în reţeaua informativă, indiferent de calitatea în care aceasta a fost recrutată (colaborator, informator, rezident, gazdă casă de întâlniri). Materialele furnizate de sursă (notele informative) se arhivau în original în mapa anexă (vezi M.A.), iar copiile acestora se exploatau, de regulă, în dosarele persoanelor care constituiau subiectul informării. În primii ani de funcţionare a Securităţii, denumirea „dosar personal” desemna dosarul de urmărire, în vechea accepţiune folosită de Siguranţa Statului înainte de 1945. Arhivarea acestui tip de dosare se făcea în FONDUL DE REŢEA (vezi F.R.). DE AICI

CNSAS defineşte şi termenul „fond de reţea” – locul în care erau strânse toate dosarele colaboratorilor, dar şi cele ale celor care au refuzat colaborarea.

F.R. – FOND REŢEA. Era destinat arhivării dosarelor personale (vezi D.P.), a dosarelor de reţea şi a mapelor anexă ale persoanelor care au făcut parte din reţeaua informativă. În acest fond se clasau şi materialele privitoare la persoanele studiate pentru recrutare, dar care au refuzat în cele din urmă colaborarea cu Securitatea. Din acest motiv, simpla menţiune a existenţei unui dosar în fondul de reţea pe numele unei persoane nu atestă transmiterea efectivă de informaţii către Securitate şi, implicit, deţinerea calităţii de colaborator. DE AICI

Din decizia CNSAS, care a fost luată în baza documentelor avute la dispoziţie până în 2007, reiese că Mircea Dumitru a fost în vizorul Securităţii pentru recutare. Că a fost o relaţie unilaterală sau consimţită de ambele părţi, rămâne de văzut, cert este că a fost o relaţie de durată (1980-1986). 

Adevărul susţine că a existat un angajament cu Securitatea semnat în 1980, când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti, şi că a dat note informative sub numele conspirativ „Negulescu”. Ministrul nu a lămurit deocamdată acest aspect.

Ministrul neagă însă orice fel de legătură cu Securitatea, „în orice formă”. El a spus într-o conferinţă de presă că nu a semnat niciun angajament cu fosta Securitate şi că „documentele care sunt prezentate în presă nu au fost produse” de el.

„Resping orice fel de acuzaţie că aş fi colaborat în orice formă cu fosta securitate. Nu am fost nici membru, nici colaborator, nu am făcut poliţie politică, nu am avut niciodată un contact cu securitatea, nu am semnat niciun angajament. Documentele prezentate în presă nu sunt produse de mine”, a spus Mircea Dumitru,citat de News.ro.

El a cerut CNSAS „să vină cu un punct de vedere public, clar”, cu privire la statutul său.

„Ce s-a întâmplat este un fals, o calomnie, voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare la adresa mea în spaţiul public”, a mai arătat ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, acuzat că a colaborat cu Securitatea. Mircea Dumitru neagă VIDEO

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
Românii scutiți de taxe și impozite. Cum profiți de facilități fiscale și te încadrezi la excepții
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Papa Francisc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
BREAKING! A murit Daniela, femeia lovită de soț. Bărbatul nu își regretă fapta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Tragedia care zguduie Vinerea mare. Un accident grav a luat vieți. Flăcările au mistuit totul
MediaFlux
Semnificația zilei de luni după Paște: Ce simbolizează Lunea Albă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație