„Am stabilit modul de desfăşurare a şedinţei de plen reunit. După ce va face premierul declaraţia în Parlament, va fi o dezbatere cu timpii alocaţi pe grupuri. Liderii de grup ai USL vor propune o declaraţie în care în final vor face şi o precizare legată de reprezentarea României la organismele europene în funcţie de domeniile de activitate care se analizează sau dezbat în diferite organisme la UE”, a spus Duşa.
El a precizat că votul se va da în plenul reunit, iar declaraţia se va adopta, ca şi rezoluţiile şi hotărârile, prin ridicare de mâini. Potrivit lui Duşa, declaraţia se va adopta dacă va fi votată de majoritatea simplă a deputaţilor şi senatorilor.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că faptul că Preşedinţia este singura instituţie care s-a ocupat în ultimii ani de temele de interes la nivel european pentru România a reprezentat o „malformaţie constituţională”.
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE va avea loc în 12 iunie, la ora 15.00.
Actuala putere ar putea declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu dacă acesta nu va accepta un eventual mandat al Parlamentului acordat premierului Ponta de reprezentare la Bruxelles, şeful Guvernului spunând că nu doreşte acest lucru, dar nici nu exclude scenariul.
Preşedintele Traian Băsescu le-a răspuns ziariştilor care l-au întrebat, în 23 mai, la Bruxelles, dacă se vor vedea la următorul Consiliu European, din 28 iunie: „De ce? Nu veniţi?”.
Preşedintele Băsescu a fost întrebat de jurnalişti, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale a Consiliului European, dacă îl vor vedea la reuniunea din 28 iunie. „De ce? Nu veniţi?”, a răspuns Băsescu, râzând.