„În primul rând, preşedintele poate să afirme ce doreşte, dar trebuie să fie responsabil când face afirmaţii. Apoi, este dreptul dânsului constituţional să trimită un proiect de lege la Parlament dacă consideră că sunt întrunite elementele necesare pentru a face o revizuire. În al treilea rând, vreau să fac o precizare: cariera militară este reglementată de legea 80, o lege destul de veche, care a fost modificată în timp de nenumărate ori şi preşedintele nu a trimis acele modificări înapoi în Parlament, astfel încât legea privind activitatea militară este făcută ghiveci. Modificările acestea punctuale făcute pe interese în ultimii cinci ani au viciat întreg sistemul privind statutul militarilor„, a declarat Mircea Duşa, la România TV.
Ministrul Apărării a precizat că noul proiect de lege privind statutul şi cariera militară, respins de la promulgare de şeful statului, va fi analizat din nou săptămâna viitoare, împreună cu comisiile de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor. „Când am venit la minister, am constituit un colectiv de lucru care să elaboreze un nou proiect de lege care să reglementeze statutul şi cariera militară, care începe cu sistemul de învăţământ militar şi se finalizează cu principiile pe care trebuie să le urmărească cariera militară. Voi vedea proiectul de lege săptămâna viitoare, împreună cu comisiile de apărare din Senat şi Cameră, vom analiza observaţiile şi vom găsi soluţia cea mai bună ca acest proiect de lege să revină în scurt timp la promulgare”, a punctat Duşa.
Referitor la afirmaţia făcută de Băsescu privind faptul că luni 41 de generali ar fi urmat să fie trecuţi în rezervă, dacă ar fi promulgat legea Statutului militarilor în forma actuală, Mircea Duşa a spus: „Există o lege care reglementează sistemul pensionării în România, iar acel proiect de lege făcea trimitere la legea pensiilor, adoptată acum doi ani. Am discutat cu domnul preşedinte de trei ori pe acest proiect de lege. Nimeni nu decapitează generali, nu va fi afectată nicio structură care este legată de NATO„.
„Această lege a fost respinsă în Camera Deputaţilor şi a fost adoptată de Senat. Reflectă ori un act de trădare naţională, ori un act ce vădeşte o profundă prostie. Dacă aş fi promulgat-o astăzi, 41 de generali ar fi fost trecuţi în rezervă. Comandamentul Forţelor Terestre ar fi rămas fără nici un general, al Forţelor Aeriene rămânea cu un singur general. Statul Major General rămânea cu un singur general. Dacă voiau să nu treacă în rezervă, trebuiau să se ducă la ministru cu cascheta în mână pentru prelungire în fiecare an. E pentru prima dată după Revoluţie când se încearcă politizarea generalilor. Practic rămânem o armată de ofiţeri superiori şi subofiţeri. O astfel de decapitare printr-o lege năroadă e inexplicabile şi e un act împotriva securităţii naţionale şi a Armatei Române. (…) Generalii nu trebuie să depindă de politic. Acestea sunt motivele pentru care am trimis legea înapoi şi sper să nu mai plece din Parlament niciodată”, a spus Băsescu.