Mircea Eugen Burada, unul dintre scenariștii celebrului lungmetraj „Nea Mărin miliardar”, a murit, ieri, la vârsta de 77 ani. Artistul ar fi fost supus unei intervenții chirurgicale pe cord la care nu ar fi rezistat.
Citește și: Michael Gambon, cunoscut ca fiind Albus Dumbledore din seria Harry Potter, a murit la 82 de ani
Scenaristul și scriitorul Mircea Eugen Burada s-a stins din viață, ieri, la vârsta de 77 de ani. Surse apropiate artistului susțin că acesta nu ar fi supraviețuit unei operații pe care a suferit-o pe cord. El este cunoscut în special pentru romanele reprezentative „Uragan asupra Europei”, „Roxelana și Soliman”, „Calea ducesei” și „Plângi, plângi balalaika”, scrise împreună cu prietenul său de-o viață Vintilă Corbul.
Mircea Eugen Burada a fost coscenarist la cunoscutele filme regizate de Sergiu Nicolaescu: „Nea Mărin miliardar”, „Revanșa”, „Un comisar acuză” și „Duelul”. În semn de apreciere pentru întreaga sa operă literară, scriitorul a fost decorat cu Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria A, în anul 2004. Activitatea lui Eugen Burada nu s-a rezumat doar la literatură și filme. Acesta a fost și membru al Comitetului Economic şi Social European, în perioada 2010 și 2015.
În februarie 2023, „Nea Mărin miliardar”, cea mai de succes peliculă românească din istorie, a împlinit 44 de ani de la lansare. Pe 5 februarie 1979 apărea în cinematografe comedia regizată de Sergiu Nicolaescu.
Producția are un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea. Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea (în dublu rol), Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu și Colea Răutu.
În trecut, Burada a fost implicat în mai multe afaceri, dar și în mai multe dosare penale, inclusiv alături de creatoarea de modă Adina Buzatu. Compania de Apă Someș a dat un contract de peste 600.000 euro firmei Triada Prod Impex S.R.L., deținută de Mircea Eugen Burada. Compania de Apă Someș S.A. a atribuit contractul „Racorduri universale de largă toleranță (cuplaje de largă toleranță), cu sistem autoblocant” firmei Triada Prod Impex, care a fost singura societate înscrisă la licitație. Prețul cu care a fost adjudecat contractul a fost de 656.814,68 euro. Firma are pe anul 2017 o cifră de afaceri de aproape 27 milioane lei, un profit de 5,7 milioane și 41 de angajați. Reprezentanții firmei nu au vrut să spună cum de scenaristul a fost singurul aprticipant la licitație și cum de i s-a atribuit contractul.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 – 2014, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat. În fapt, persoanele în cauză, prin intermediul a 20 de societăți comerciale, ar fi efectuat operațiuni bancare (retrageri de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate. În baza facturilor emise de firmele
Sumele de bani rulate prin circuitul fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în cuantum de 117.746.750 de lei. Odată cu creatoarea de modă, la audieri au fost aduse alte 26 de persoane. Numele Adinei Buzatu a mai fost vehiculat într-un dosar penal, în urmă cu doi ani, când Parchetul Capitalei a demarat o amplă investigație într-un alt dosar de evaziune fiscală. Creatoarea de modă era suspectata că ar fi făcut afaceri cu haine contrafăcute, sub diferite mărci renumite.