Remus Pricopie s-a referit la modul în care Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, folosește însemnele Alianței Nord-Atlantice în timpul campaniei de imagine pe care o desfășoară în România de peste un an.
Pricopie l-a acuzat pe Mircea Geoană că a „abuzat de buna-credință a secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, așa cum a înșelat încrederea tuturor celor care l-au sprijinit de-a lungul timpului”, dar și că încă folosește „însemnele NATO pentru a face cea mai amplă campanie politică de tip «clandestin», din ultimii 30 de ani”.
„Cu acești bani a pus în funcțiune o rețea de zeci de oameni, plătiți lunar, prin diverse ONG-uri sau prin alte mecanisme, pentru moment neclare, pentru a lucra la o campanie care, pe fond, este ilegală”, a mai scris Remus Pricopie.
El a calificat drept ”ilegală” campania lui Geoană și a spus în postarea de pe Facebook că ”finanţarea unei campanii electorale din surse netransparente intră sub incidenţa Codului Penal atât în România, cât și în Franţa, Germania, Italia sau orice altă ţară democratică din lume”.
Mircea Geoană a evitat să ofere un răspuns tranșant când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidențiale, dar a dat de înțeles că își va anunța decizia imediat după ce i se termină mandatul la NATO, în octombrie.
”Mircea Geoană a abuzat de buna-credință a Secretarului General al #NATO, Jens Stoltenberg, așa cum a înșelat încrederea tuturor celor care l-au sprijinit de-a lungul timpului. A folosit – și încă folosește – însemnele NATO pentru a face cea mai amplă campanie politică de tip „clandestin”, din ultimii 30 de ani, apelând inclusiv la sprijin financiar din partea unor oameni de afaceri. Cu acești bani a pus în funcțiune o rețea de zeci de oameni, plătiți lunar, prin diverse ONG-uri sau prin alte mecanisme, pentru moment neclare, pentru a lucra la o campanie care, pe fond, este ilegală. Când se vor aduna mai multe date în acest sens, nu exclud să asistăm la declanșarea unor investigații de natură penală. Iar NATO, în acest caz, va fi o victimă colaterală, dar care are totuși o anumită vină: a tolerat un comportament nepotrivit al celui care ocupă a doua poziție, ca importanță, în această instituţie.
Sigur, putem să ne facem că nu vedem sau că nu înţelegem că ceea ce face Mircea Geoană este, în același timp, imoral și ilegal. Finanţarea unei campanii electorale din surse netransparente intră sub incidenţa Codului Penal atât în România, cât și în Franţa, Germania, Italia sau orice altă ţară democratică din lume. Dacă vorbim de un stat solid, democratic, sau de instituţii internaţionale puternice, atunci prima regulă care trebuie amintită este cea a respectului faţă de norme, faţă de legi”.
Ca reacție la afirmațiile rectorului SNSPA, Miscarea ”România Renaște!” îi adresează, la rândul ei, o serie de întrebări publice profesorului Remus Pricopie. Redăm, mai jos, întrebările, în ordinea în care au fost ele adresate:
1. Este adevărat că folosiți tribuna academică a SNSPA pe care ați lipit sigla PSD?
2. Cum se face că, în 2023, la propunerea PSD, Parlamentul a votat-o pe Camelia Pricopie, soția dvs., în funcţia de consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi?
3. Este adevărat că Alexandru Mihai Ghigiu, prorector al SNSPA și mâna dvs. dreaptă, este actualul șef al Cancelariei Prim-Ministrului Marcel Ciolacu?
4. De ce ați fost ales, în 2015, președinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), instituție fondată de Gabriel Oprea, fost coordonator de doctorat la Academia de Informații a SRI?
5. Este adevărat că, în 2017, gen. Florian Coldea a dat concurs pentru a ocupa un post de conferențiar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a SRI? Deși dosarul său nu îndeplinea toate condiţiile cerute de legislaţie pentru a ocupa acest post, l-a obținut. Ce părere aveți despre acest lucru, în calitate de membru al comisiei de concurs la acea vreme?
6. De ce îl criticați exclusiv pe românul care deține a doua funcție la nivelul NATO, cea mai înaltă funcție deținută vreodată de un conațional? Din invidie?
7. Faceți doar un joc politic sau serviți și alte interese, dincolo de cele politice? În fața cui încercați să vă faceți remarcat?”, a scris rectorul SNSPA pe Facebook.