Mircea Geoană a vorbit despre criza din Ucraina şi despre iminenţa unui război în cazul în care Rusia va declanşa invazia.
”Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii noastre, dar nu putem exclude riscul, de război, din nou, în Europa, după atâtea decenii”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO, la Digi24.
Geoană a arătat că „pentru români, pentru polonezi şi pentru Flancul Estic, nu sunt motive de preocupare”.
Întrebat dacă Rusia ar putea ataca Ucraina pe 16 februarie, Mircea Geoană a răspuns:
„Nu avem o imagine completă asupra intenţiilor reale ale preşedintelui Putin. Ceea ce putem spune şi este şi ceea ce comunicăm, pe baza informaţiilor pe care le primim la nivelul ţărilor aliate, şi facem asta permanent, este că în clipa de faţă, mobilizarea, organizarea, logistica şi susţinerea forţelor ruseşti, în Ucraina, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenţie militară, practic, în orice moment”, a afirmat fostul preşedinte al Senatului.
Secretarul general adjunct al NATO a reamintit că Rusia a mobilizat „forţe impresionante” la graniţa Ucrainei.
„Noi nu spunem că este ziua Z sau Y, au fost speculaţii cu privire la Jocurile Olimpice de Iarnă, noi nu lucrăm cu astfel de repere, lucrăm cu realități de pe teren. În clipa de faţă, Federaţia Rusă a mobilizat forţe considerabile, are toate elementele de comandă, logistică, susţinere, suport, un număr masiv de agenţi infiltraţi în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări şi chiar încercări de schimare a regilmului politic”, a mai afirmat Mircea Geoană, conform News.ro.
Oficialul NATO consideră că „astăzi, Federaţia Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel”.
„Sperăm ca, în cele din urmă, Federaţia Rusă să înţeleagă, privind lucid lucrurile, şi făcând o analiză cost-beneficiu, ce are de câştigat sau de pierdut, într-o eventualitate sau în cealaltă, că au de pierdut enorm de mult în eventualitatea în care recidivează, pentru că nu sunt la prima acţiune militară împotriva unui stat independent şi suveran din Europa, am mai văzut-o şi cu ocazia ocupării ilegale a Crimeei”.
Mircea Geoană a mai afirmat, despre poziţia ţării noastre, în acest context, că ”există o diferenţă calitativă, cu privire la securitatea pe care NATO o asigură membrilor săi”.
”Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii noastre, dar nu putem exclude risc, de război, din nou, război convenţiona în Europa, după atâtea decenii, iar acest lucru creează preocupări”, a spus Geoană, conform sursei citate.