Mircea Geoană avertizează la Gaudeamus. Fostul candidat la alegerile prezidențiale în 2009 a evidențiat date demografice „catastrofale” și exodul tinerilor români către Occident, exprimând temerea că România ar putea să se stingă ca națiune în viitorul pe termen mediu.
La lansarea cărții sale, Mircea Geoană a subliniat că nu intenționează să facă declarații cu tentă electorală, menționând că volumul său nu este legat de evenimentele politice din 2024. Cu toate acestea, a evidențiat faptul că demografia în declin și migrația tinerilor reprezintă riscuri semnificative pentru identitatea națională a României.
„Văd un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca națiune. E plină cartea de istorie de națiuni care nu mai există. Și faptul că avem tinerii noștri care aleg să plece din țară, plus demografia care este atât de catastrofală, eu văd un risc. Poate nu în 10 ani, poate nu în 20, dar în secolul care vine, văd un risc pentru națiunea noastră, efectiv mi-e frică de acest lucru” a avertizat secretarul general adjunct al NATO.
Totodată, fostul politician a susținut că actualul model de organizare, politică, societate și economie din România și-a atins limita, menționând chiar că Constituția țării a ajuns la un punct de stagnare. Cu toate acestea, Mircea Geoană a subliniat și potențialul țării, menționând că România ar trebui să ocupe un loc central în Europa și să acționeze pentru a-și consolida influența la nivel internațional: „Locul României nu este la periferia Europei, ci în centrul ei, pe bune. Şi nu doar vorbind, ci pur şi simplu acţionând. Pentru că, dacă tot se reîmpart cărţile astea în Europa şi în lume, zona noastră devine mult mai influentă şi mai importantă în ecuaţia de putere la nivel european”.
Lansarea cărții a fost marcată și de reflecții asupra carierei sale, cu Mircea Geoană subliniind că perioada în care a fost departe de politica internă i-a oferit o perspectivă diferită asupra lucrurilor. Volumul „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO” a fost publicat la Editura Litera și reprezintă o contribuție semnificativă la discuțiile despre viitorul țării într-un context internațional complex.