Mircea Geoană spune că în ultima perioadă a constatat o schimbare a modului în care conducerea militară a operațiunii ruseşti din Ucraina se comportă. Potrivit secretarului general al NATO, armata rusă a lansat atacuri de artilerie mai susținute. „Se observă în egală măsură și o opoziție extrem de performantă din partea forțelor ucrainene”, a mai spus Geoană la Antena 3.
Mircea Geoană a mai afirmat că războiul „sângeros” din Ucraina va fi unul de durată şi a precizat că NATO va continua să sprijine Ucraina.
„Continuăm să fim extrem de interesați de evoluția din acest război și să susținem Ucraina în continuare”, a precizat Geoană.
Citeşte şi: Zelenski, un nou mesaj după vizita oficialilor români la Kiev: „Ameninţarea de la Marea Neagră este reală”
Pe de altă parte, Mircea Geoană a ţinut să reamintească faptul că „NATO nu este în război”.
„NATO și țările din NATO ajută Ucraina pentru că este normal să ajutăm un partener supus unei invazii din partea unui alt stat(…). Continuăm să susținem Ucraina, dar NATO rămâne în mod ferm în afara acestui conflict”, a mai spus Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a vorbit şi despre situația actuală din Transnistria. Mircea Geoană spune că Rusia nu va invada această zonă separatistă din Republica Moldova deoarece nu dispune de resursele militare necesare.
”Vedem declarațiile comandanților militari ruși care indică păstrarea intențiilor de a ocupa întreg sudul Ucrainei, deci inclusiv Odesa și eventual de a avea un coridor terestru și către Transnistria. În schimb, nu vedem resursele militare pe care Federația Rusă să le aibă la dispoziție pentru îndeplinirea unui astfel de obiectiv.
Deci, este foarte posibil ca obiectivul să rămână undeva ca un obiectiv declarativ, dar nu vedem astăzi resurse suficiente militare din partea Rusiei pentru a intra într-o fază și mai complicată a acestui război”, spune acesta.
Citeşte şi: Zelenski: Scopul ruşilor este evident, ameninţarea Moldovei, destabilizarea situaţiei în regiune
Secretarul general adjunct al NATO consideră că situaţia actuală din Transnistria poate fi considerat un element de presiune psihologică asupra populației din Ucraina, dar și din Republica Moldova.
”Probabil că este și o dimensiune tactică de a bloca forțele ucrainene din apropierea Odesei. Este probabil și un element de presiune psihologică asupra populației din Ucraina, dar și din Republica Moldova.
Cu privire la aceste incidente din Transnistria, nu avem informații complete, dar primele indicii arată mai degrabă o formă de dezinformare tipică propagandei rusești care înscenează un incident pentru a avea după aceea un eventual pretext pentru alt tip de acțiuni”, spune Mircea Geoană.
El a reiterat că ”din punct de vedere a capacității militare a Rusiei, nu vedem astăzi resurse disponibile pentru o operațiune și mai amplă către Odesa și către Transnistria”.