Mircea Geoană susține că rușii, aflați în al doilea an de asalt asupra Ucrainei, ar putea să se implice în alegerile din Republica Moldova, dar și din România.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre infiltrații ruși în România ce ar putea influența, într-un fel sau altul, alegerile din România, dar și despre ajutorul pe care Occidentul va continua să îl ofere Ucrainei până la finalul conflictului.
„24 februarie reprezintă o data neagră în istoria Europei. La NATO ne uitam puțin mai puțin pesimist la situație. Acest razboi a avut multe fluctuații. Prima zonă a fost catastrofal prezentată, nu s-a întâmplat, și noi am fost puțin prea optimști când am crezut că se va putea elibera mai mult teritoriu, dar au reușit 50%, nu e puțin lucru, uncrainenii fac o treabă foarte bună cu ajutorul nostru. Un an complicat, dar noi nu vedem vreuna din cele doua părți având capacitatea de a schimba în mod fundamental realitatea de pe teren.
Chiar dacă mai sunt dificultăți, în Europa a fost o discuție despre pachetul financar, noi discutăm la NATO, vorbim cu toți aliatii. E o chestiune atat de sensibilă pentru securitatea Europei, încât o să continuăm să îi sprijinim. Rusia are un avantaj pentru că are o dimensiune mai mare. Adevăratul evidențiator este capacitatea celor două armate. La început de 2025 Occidentul va ajunge la un nivel de simetrie cu Rusia. Adevărata preocupare nu e pe termen scurt. Ucraina va rămâne un stat independent, suveran. Rusia va rămâne foarte agresivă, nu doar militar, tot ce înseamnă razboi hibrid. Se va implica și în alegerile noastre. Ucraina va rezista, noi ne mobilizăm să putem să îi sprijinim. E un moment dificil al războiului”, a explicat Geoană la Antena 3 CNN.
Referitor la posibilii infiltrați ai Rusiei din România, Geoană spune că nu poate da astfel de detalii, fiind treaba statului român să depisteze acest gen de personaje, însă este sigur că există unele persoane care se pot lăsa manipulate pentru a face jocurile străinilor.
„Pentru a putea prelua controlul Transnistiei ar trebui sa zboare pe deasupra Ucrainei. Miza este campania Maiei Sandu, acest tip de joc, este un joc politic, nu are niciun fel de consecință din punct de vedere politic, militar. Rușii nu au resurse. Lupta lor este și în interesul nostru. (…) Este foarte clar. Unii poate, în mod deliberat, alții din ambiția lor politică, se lasă manipulați și joacă jocurile unor puteri străine. Este vorba despre insinuarea lor în tot ce înseamnă bussines-uri, date personale. Există o competiție intensă. Este obligația noastră să ne protejăm democrația. Nu vreau să ma gândesc la viața în Rusia unde unul ca Navalîi să poată fi eliminat”, spune fostul candidat la prezidențiale despre presupusii infiltrati din țara noastră.
Mircea Geoană a vorbit și despre criticile foștilor colegi de partid, printre care Mihai Tudose. Secretarul NATO susține că nu se lasă afectat de astfel de păreri, iar cel mai important este adevăratul motiv pentru care partidele din România nu și-au anunțat, încă, candidații pentru alegerile prezidențiale din toamnă.
„Lucrurile sunt clare. Fiecare face comentariile pe care le crede de cuviinta. În anul 2024, cu o miza importanta, oamenii vor sa fie siguri ca isi dau viitorul pe mana unui presedinte pe care ei sa il aleaga. Din mai multe partide, primesc tot felul de pseudo-invitatii. Ma uit cu amuzament ca unul care a mai facut sportul asta. Este prima oara cand nu se stiu candidatii cand la alegerile prezidentiale. Au mai devansat si alegerile. Este evident ca nu au candidatii de calibrul ce pot fi alesi de romani in contextul actual. Eu nu spun ca ei nu sunt buni, pentru partid, pentru Guvern. Dar pentru presedinte, lumea asteaptă un alt calibru, un tip de experienta pe care ei nu o vad astazi in aceste partide. De asta incearca tot felul de combinatii si speră că romanii vor merge pe o astfel de varianta. Alegerea presedintelui este o decizie de importanta istorica. In clipa de fata, un candidat independent care poate sa reprezinte intreaga natiune are sansa mai mare decat ar putea sa castige un candidat dat de vreun partid. Romanii nu se duc pe o combinatie de partide, s-a mai incercat, nu merge. Pot incerca orice doresc dansii. Oamenii au o asteptare diferita. Pare ca este o intelegere intre unii politicieni si incearca sa inchida jocul. Romanii vor alege presedintele, nu combinatiile de partide. Și faptul că nu isi anunta candidaturile arata ca nu au candidatii potriviti. Romanii asteaptă un alt tip de profil de lider”, și-a dat cu părerea secretarul general adjunct al NATO.
Mircea Geoană a răspuns și la întrebarea dacă a luat o decizie cu privire la candidatura personală la președinția României.
„Este un dubiu în continuare. Atâta vreme cât sunt la NATO, nu am cum sa fac un astfel de anunț. Eu și Jens Stoltenberg nu putem pleca în același timp, el va pleca pe 1 octombrie, eu voi pelca ori mai târziu, ori mai devreme. Dacă voi candida, voi candida independent”, a mai spus Mircea Geoană.