Mircea Geoană: Eliminarea MCV trebuie privită din perspectiva riscului de a rămâne la graniţa exterioară UE

România trebuie să lupte pentru a nu rămâne la graniţa comunităţii europene şi transatlantice, iar eliminarea MCV trebuie privită şi din perspectiva riscului de a rămâne în cercurile exterioare ale Uniunii Europene, a declarat, luni, senatorul Mircea Geoană.
Romania TV
09 dec. 2013, 15:58
Mircea Geoană: Eliminarea MCV trebuie privită din perspectiva riscului de a rămâne la graniţa exterioară UE

„Fără o economie puternică şi competitivă, aderarea la zona euro, obligatorie din punct de vedere politic pentru România, va rămâne o Fata Morgana. Aderarea la euro nu este un scop în sine, în opinia noastră, ci o faţetă a ambiţiei României de a face parte din primul tur al Europei, de evadare de la periferia lumii dezvoltate. Aderarea la Schengen, transformarea şi eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare trebuie privite şi din această perspectivă, a riscului ca România să rămână în cercurile exterioare ale UE”, a precizat Mircea Geoană, la dezbaterea „Renaşterea transatlantică – România între partener fidel şi jucător ambiţios”, organizată la BNR de Institutul Aspen din România şi German Marshall Fund of the United States.

În opinia sa, o economie competitivă şi puternică va face din România „un adevărat stat pivot”, puternic ancorat în Europa şi în comunitatea transatlantică, dar care este „capabil să influenţeze, să facă comerţ, să interacţioneze şi în afara spaţiului” din care face parte „de o manieră organică”. Preşedintele Institutului Aspen din România a subliniat că România „poate şi trebuie să devină o punte între Est şi Vest, între spaţiul euroasiatic, care creşte economic şi creşte în influenţă şi relevanţă strategică, şi spaţiul european şi transatlantic, care va continua să reprezinte principalul plămân al economiei globale”.

Senatorul PSD a punctat faptul că, după ce Ucraina nu a mai semnat Acordului de Asociere cu UE, la summit-ul de la Vilnius, nu trebuie să existe „un gust amar”, întrucât „mai devreme sau mai târziu, o Europă renăscută, o relaţie transatlantică reconsolidată vor duce graniţa Europei mai întâi pe Nistru şi, mai departe, în anii care vin, în deceniile care vin, pe Nipru şi, de ce nu, când Federaţia Rusă va înţelege că jocul de sumă nulă cu Occidentul nu îi este favorabil, această graniţă poate să meargă către graniţa Chinei şi a Coreii”.

„Obligaţia noastră este să perseverăm în a nu rămâne graniţa exterioară a comunităţii europene şi transatlantice”, a mai spus Mircea Geoană.

În cadrul dezbaterii, senatorul PSD a prezentat documentul „România 2020. Noi ambiţii, provocări şi posibilităţi”, realizat de Institutul Aspen şi de German Marshall Fund în urma a patru serii de dialoguri începute anul trecut.

Potrivit preşedintelui Institutului Aspen România, documentul nu este „o Evanghelie a interesului naţional, ci un ghid de utilizare, mai degrabă, pentru servitorii şi constructorii interesului naţional”, încercând să compenseze „o anumită lipsă de cultură a dialogului”.

Structura documentului sintetizează câţiva dintre pilonii importanţi pentru interesul naţional: garantarea şi creşterea securităţii naţionale, dezvoltarea economică durabilă, recucerirea coeziunii sociale, buna guvernanţă şi promovarea valorilor democratice.

La eveniment au participat premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care e foarte apreciat în România și în întreaga lume. Keanu Reeves are un rol fenomenal în această capodoperă cinematografică
Capital.ro
Ordin în România, toleranță zero. Trebuie să dispară obligatoriu din țară. Se schimbă legea
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
ATENȚIE, ȘOFERI! Nu mai reparați mașinile în aceste locuri niciodată
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
S-a închis o televiziune din România. Gata, a fost scoasă din grila de programe
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Șoferii care își vor primi BANII înapoi. S-a decis azi, 8 august: E un abuz
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Câini-roboți desfășurați în Ucraina pentru misiuni periculoase
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! RĂSTURNARE de situație în RĂZBOI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!