Mircea Geoană: Europa trebuie să facă mai mult pentru Moldova şi Ucraina

Senatorul Mircea Geoană a declarat joi că Europa trebuie să facă mai mult Republica Moldova şi Ucraina şi să arate solidaritate reală cu aceste ţări care, potrivit lui, sunt supuse unei presiuni incredibile.
Romania TV
17 apr. 2014, 17:19
Mircea Geoană: Europa trebuie să facă mai mult pentru Moldova şi Ucraina

„Tot ceea ce este legat de cooperare transfrontalieră cu Moldova şi cu Ucraina trebuie să le facem cu prioritate. În vremea în care Basarabia făcea parte din România erau 22 de poduri peste Prut, astăzi mai sunt două. Acum câteva zile am vizitat locaţia noului pod peste Tisa, care leagă Maramureşul românesc de cel istoric, de Ucraina, şi avem la nivelul autorităţilor statului român o reevaluare a tot ceea ce înseamnă proiect transfrontalier cu vecinii noştri de la est şi de la nord, Republica Moldova şi Ucraina, aşa cum sunt convins şi că peste Marea Neagră către Georgia trebuie să găsim formulele de interconectare modală pe care le putem găsi. Dar putem să facem mai mult, trebuie să-i cerem şi Europei să facă mai mult. Putem să-i cerem Occidentului să arate solidaritate reală cu aceste ţări care sunt supuse unei presiuni incredibile şi care nu va conteni”, a spus Mircea Geoană după întâlnirile cu ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, şi cu senatorul Jean-Yves Leconte, reprezentant pentru francezii din străinătate.

El a adăugat că cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnia lor – români, găgăuzi, ruşi sau ucraineni -, trebuie convinşi că deschiderea Moldovei pentru Europa „este un câştig net, că nu au de optat în mod dramatic, Europa sau Rusia, una sau cealaltă, că pot să aibă o relaţie apropiată şi intimă cu Europa şi o relaţie bună şi cordială cu Federaţia Rusă”.

Mircea Geoană a mai spus că interesul Rusiei nu este confruntarea cu Occidentul sau să-şi controleze cu forţa vecinii, ci de a avea o relaţie cordială cu Occidentul, de a fi un jucător internaţional respectat, nu izolat în plan global.

„Dincolo de aceste pusee de ambiţie imperială renăscută pe care Moscova şi domnul Putin le exercită în această perioadă, trebuie să înţeleagă că este o limită la aceste acţiuni şi că această aparentă lipsă de unitate şi de fermitate a Occidentului, de sancţiuni economice cu adevărat severe se apropie de sfârşit. Aceasta nu este o ameninţare, ci o constatare. Chiar şi ţările europene care au relaţii economice foarte profunde şi interese comerciale foarte directe cu Federaţia Rusă ajung la concluzia că trebuie să dăm un semnal că există o limită la acest tip de agresivitate la adresa vecinilor Federaţiei Ruse”, a precizat Geoană.

În opinia sa, interesul României este de a avea o relaţie între Occident şi Federaţia Rusă „ajunsă la un punct de dialog şi de echilibru, cu vecinii imediaţi, fiind alături în Europa”.

„Dacă România îşi va juca bine cărţile acum, am putea să avem o Românie extrem de influentă, şi puternică militar, şi cu securitatea energetică, alimentară şi economică asigurată, şi reprezentând această punte între Est şi Vest, pe care geografia noastră ne îndeamnă să o folosim”, a adăugat Mircea Geoană.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde
Capital.ro
Rusia a dat ORDIN de evacuare! Decizia luată acum la granița cu Ucraina
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
O nouă veste proastă pentru români. Rata inflației a urcat în luna iulie, la 5,42%. Topul scumpirilor și ieftinirilor
Adevarul
Minivacanța de Sfânta Maria Mare în 2024. Câte zile libere au bugetarii anul acesta
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Doliul a Hollywood. Un actor celebru, găsit mort în pat  
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Cum arată acum Mariana Bitang? Cu greu o mai recunoști! Timpul nu iartă pe nimeni...
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Urmează o nouă săptămână de foc pentru țara noastră. Meteorologii au emis temperaturi de peste 40 de grade. Care sunt zonele afectate
Capital.ro
Ungaria e paralizată! Pericol la granița cu România. Ungurii sunt pe marginea prăpastiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Breaking news! Cine e, de fapt, bărbatul de 24 de ani care s-a împușcat în cap acasă!
substantial.ro
Mii de locuitori evacuați din nordul Atenei din cauza unui incendiu de proporții
MediaFlux
Drama pensionarilor care au nevoie de adeverințe pentru pensie. Anunț nou de la CNPP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!