Nimeni nu mai poate nega calitatea de actor periferic a României pe scena politică internațională.
„Am ajuns la un punct critic pe care, dacă elitele politice nu îl înţeleg, românii, toţi românii, vor da de pământ cu actualul sistem politic. Iar în disperare de cauză, vedem că prea mulţi români dezamăgiţi şi fără speranţă caută deja soluţii acolo unde nu există decât populism şi ură.
Avem şansa unui deceniu unic, de mari transformări pentru destinul nostru, în care România poate cu adevărat să devină o ţară puternică, respectată şi prosperă. Depinde doar ne noi”, a declarat Mircea Geoană, la conferința „Viziune, inovare, transformare”, organizată la Muzeul Ţării Crişurilor.
Fostul candidat la prezidențiale, actual secretar general adjunct NATO, a recunoscut că deși România a intrat în sfera „lumii libere”, țara noastră a rămas în continuare în genunchi, la coada tuturor clasamentelor din punctul de vedere al dezvoltării.
Astfel, potrivit fostului candidat PSD, „actualul sistem politic și-a atins limitele”.
„S-au scurs peste 30 de ani de când am ieşit din întuneric şi aproape 20 de ani de când am intrat în lumină, pe uşa lumii libere, euro-atlantice. În toată această perioadă s-au întâmplat şi lucruri bune, însă transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare nu s-a produs. Drept urmare, România trăieşte uriaşa traumă a abandonului: prea mulţi copii, prea multe dintre tinerele şi tinerii noştri fie au plecat deja, fie nu îşi văd viitorul în ţară.
Ne zbatem încă la periferia Europei. Înţelegerile negociate în momentul aderării la Uniunea Europeană nu au fost respectate aşa cum au fost ele fixate atunci. Schengen este o imensă nedreptate, dar mai sunt şi altele. O spun răspicat, pentru că ştiu exact care au fost termenii înţelegerii. Dar nici clasa politică nu s-a ridicat la înălţimea acestei perioade unice în istoria noastră. Devine evident că actualul sistem politic şi-a atins limitele” a continuat Mircea Geoană.
Oficialul NATO a făcut referire la câteva cifre catastrofice pentru România.
„Cred că principala neîmplinire a României moderne a fost incapacitatea, de-a lungul perioadelor istorice, de a depăşi uriaşele decalaje de dezvoltare între regiunile, provinciile şi cetăţenii ţării. Astăzi, în România, primele 12 mari oraşe contribuie cu 80% din PIB-ul naţional, iar 20%, restul ţării.
Aş spune că principala problemă a României moderne, dincolo de şocurile istoriei, este că nu am avut capacitatea să ridicăm toată ţara. Ar trebui să regândim paradigma clasică şi să mergem puţin mai departe”, a susţinut Geoană.
Potențialul candidat pentru Cotroceni crede că știe soluția pentru ca România să poată ieși din groapă.
„Pentru mine, repornirea începe cu educaţia de la cea mai mică vârstă. Avem nevoie de investiţii masive în educaţie, de profesori mai buni, pentru că cea mai importantă resursă a României sunt oamenii săi talentaţi şi bine pregătiţi.
Cu securitatea naţională garantată de cea mai puternică alianţă a istoriei şi membri ai clubului european, jumătate dintre tinerii României aleg să emigreze”, a subliniat Mircea Geoană.
Mai e nevoie, a continuat el, de „o gândire independentă cu adevărat de jocurile mici partizane la vârful statului”, respectată şi conectată la marile transformări ale lumii, dar ancorată în problemele reale ale ţării, de promovarea meritocraţiei la fiecare nivel, de noi criterii după care sunt aleşi reprezentanţii.
„Să avem curajul să regândim din temelii statul român şi responsabilitatea în funcţia publică”, a îndemnat Geoană.