În opinia lui Mircea Geoană, referendumurile din regiunile separatiste-pro-ruse au fost „trucate” de către Vladimir Putin și camarila sa. Fostul candidat la prezidențiale din partea PSD susține că acțiunile lui Vladimir Putin sunt în opoziție cu cele ale „vestului democratic”.
„Nu vom recunoaşte anexarea ilegală şi ilegitimă a acestor teritorii de către Federaţia Rusă. Nu vom recunoaşte niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a peninsulei Crimeea. Pentru cei din România care am trăit vremurile regimului comunist, aceste zile evocă momentele ridicole ale referendumului militar din noiembrie 1986 când votul popular a fost mimat cu un zdrobitor şi absurd sută la sută în favoarea propunerii conducerii Partidului Comunist.
Acţiunile preşedintelui Putin în aceste zile însă marchează o nouă escaladare în războiul său împotriva Ucrainei şi împotriva Vestului democratic. O retorică politică periculoasă, pe care o condamnăm cu tărie”, a afirmat secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice într-un mesaj postat pe Facebook.
Mircea Geoană s-a adresat special și comunităţilor de români din ţară şi din afara României. Potrivit oficialului NATO, nu există date care să indice schimbarea posturii nucleare a Rusiei, însă războiul continuă pe alte planuri.
„În acest moment nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei. Suntem, evident, vigilenţi, dar vreau să fac această precizare pentru cei de acasă. Poate chiar mai important, evenimentele recente marchează o escaladare pe orizontală a acestui conflict, care se traduce şi prin multiplicarea şi amplificarea tacticilor hibride utilizate de Federaţia Rusă: continuarea, probabil şi mai agresivă a războiului energetic cu Europa, destabilizarea securităţii alimentare şi agroalimentare, dezinformare şi propagare de informaţii false, şi acest lucru este, evident, adresat unităţii Vestului democratic.
Prin aceste acţiuni preşedintele Putin prelungeşte impactul dramatic al acestui război ilogic asupra stabilităţii şi securităţii europene, dar şi asupra economiei globale”, a mai avertizat Geoană.
De asemenea, românul a mai reafirmat angajamentul „deplin” al NATO „în apărarea întregului teritoriu al Alianței”, fără a face referire la Ucraina. Totuși, rămâne de văzut dacă statul lui Volodimir Zelenski va fi acceptat în alianța militară și dacă da, în ce condiții, având în vedere faptul că Rusia a anexat mai multe teritorii.
Vineri, 30 septembrie, Volodimir Zelenski a depus cererea la NATO pentru aderarea „accelerată” a Ucrainei în alianță.