Progresul trupelor ruse în zonele de conflict sunt minime, a atenționat oficialul NATO.
„Este foarte clar că la multe săptămâni după declanșarea războiului împotriva Ucrainei de către Federația Rusă, obiectivele acestei campanii sunt departe de a fi îndeplinite.
Au pierdut războiul pentru Kiev, iar în partea de est, în Donbas și chiar și în sud, progresul forțelor rusești este minimal și în multe zone vedem contraofensiva forțelor ucrainiene”, a declarat Mircea Geoană, pentru Digi24.
În baza succeselor militare ale Ucrainei, NATO va continua să sprijine armata lui Volodimir Zelenski, respectiv Batalionul Azov.
„De aceea, miniștrii de externe din din NATO au reconfirmat faptul că vor continua să susțină Ucraina. Procesul demarat la Ramstein, de coordonare pentru asistență militară, va continua.
Ucraina va fi și mai bine pregătită și mai bine echipată și avem toată încrederea că Ucraina poate câștiga acest război”, a asigurat oficialul NATO, pentru sursa citată.
Pentru descurajarea Rusiei, respectiv pentru eliminarea riscurilor cu privire la extinderea războiului, statele membre NATO își vor asuma noi garanții de securitate pentru România.
„Și noi o dorim, secretarul general, și noi, conducerea NATO, încurajăm această această fortificare semnificativă a flancului estic de o manieră atât cantitativă, dar mai ales calitativă. Vorbim aici și de prezență terestră, aeriană, maritimă, dar și în zona cibernetică, în zona de spațiu, deci ne gândim la o abordare foarte, foarte cuprinzătoare a apărării și descurajării pe flancul estic.
Vom avea și o întâlnire a miniștrilor a apărării în drumul către Madrid, iar la Madrid, liderii noștri, suntem convinși, vor adopta decizii care să reprezinte garanții de securitate de cea mai înaltă calitate pentru România, pentru țările din flacul estic”, a mai transmis Mircea Geoană.
În plus, oficialul alianței militare a reiterat faptul că NATO susține Suedia și Finlanda, în demersurile anunțate săptămâna trecută.
„Cu cât amenință mai mult Rusia, cu atât crește suportul pentru aderarea la NATO în Suedia și în Finlanda. Deci, teoria consecințelor neașteptate sau opuse celei inițiale se confirmă pe tot ceea ce a încercat să facă președintele Putin și Federația Rusă. Au eșuat.
Avem o Ucraină care se bate și o ajutăm să poată câștigă acest război. Avem un NATO mai unit decât oricând și sperăm cu toții să putem să primim cu brațele deschise doi noi aliați, dacă aceștia vor face solicitarea de adera ca noi membri ai NATO, Suedia și Finlanda”, a mai punctat oficialul român de la NATO.