Mircea Geoană susţine că are dovezi că alegerile prezidenţiale din 2009, când Traian Băsescu a câştigat în faţa lui, au fost fraudate. Fostul lider social-democrat a anunţat că a pregătit în acest sens o cerere pe care o va depune la CEDO.
„De ce Curtea Constituţională, în 2009, a refuzat să judece contestaţiile pe care le-am depus cu camionul? Au fost procese verbale inversate. De exemplu, rezultat: Geoana, 700 de voturi, undeva la Ţăndărei, Băsescu, 300. Procesul verbal, invers: Băsescu, 700, Geoană, 300. Cu o cheie care se închidea în mod ocult, undeva la Bucureşti.
Dar eu nu pot să fac asta de unul singur, pentru că parcă sunt eu pricinos, că sunt supărat pe târg, supărat pe viaţă, că nu a acceptat Geoană înfrângerea. Foştii mei colegi din PSD trebuiau să facă contestarea mai hotărât. Au preferat să facă joc politic atunci.
Vreţi să vă spun că am pregătită o noua contestare apropo de CEDO, cu privire la modul în care Curtea de la Bucureşti a judecat acea constestaţie. Dacă o fac de unul singur, am nevoie de aliaţi, dar nu pentru mine„, a declarat Mircea Geoană la Antena3.
În 2009, Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale cu 50,33%, iar contracandidatul său, Mircea Geoană, a obţinut 49,66% din voturile alegătorilor.
La 8 decembrie 2009, PSD a depus o cerere de anulare și repetare a turului II al alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională, declarând că alegerile au fost fraudate masiv. La 11 decembrie, PSD a depus la Curtea de Apel București o cerere prin care solicită suspendarea procesului verbal întocmit de Biroul Electoral Central (BEC) privind rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale. Instanța a stabilit ca această cerere a PSD să fie judecată pe 5 ianuarie 2010. Într-un alt dosar, PSD a depus la 10 decembrie, la Secția de contencios-administrativ a Curții de Apel București, o cerere de prezervare de probe. Social-democrații au solicitat păstrarea probelor către Ministerul Administrației și Internelor, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Potrivit legii, o astfel de cerere constituie o asigurare de dovezi pentru un eventual proces.
CCR a decis, la 11 decembrie 2009, reexaminarea buletinelor de vot nule de la alegerile prezidențiale și renumărarea acestora de către Biroul Electoral Central pentru a se stabili dacă există diferențe între datele consemnate în procesul-verbal și realitatea constatată. În ziua de 8 decembrie 2009, PSD a depus la Curtea Constituțională contestația de anulare a turului doi al alegerilor prezidențiale din 6 decembrie, în baza art. 146, litera f) din Constituția României, potrivit căreia CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României și confirmă rezultatele sufragiului.
CCR a respins cererea PSD de anulare a alegerilor
Potrivit unui comunicat de presă CCR, în ședința din data de 14 decembrie 2009, Curtea Constituțională, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, art. 2 alin. (2) și art. 24 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, precum și al art. 37 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor desfășurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru funcția de președinte al României, formulată de Partidul Social Democrat și Partidul Conservator. De asemenea, CCR a respins prin Hotărârea nr. 40 din 14 decembrie 2009 ca inadmisibile sesizările formulate de Alianța PSD+PC, Organizația județeană Caraș-Severin, înregistrate la Biroul Electoral Central și transmise spre soluționare Curții Constituționale și prin Hotărârea nr. 41 din 14 decembrie 2009 ca inadmisibilă contestația formulată de Alianța PSD+PC — Arad. Hotărârile au fost definitive.
La 23 decembrie, CCR a susținut în motivarea deciziei prin care a respins cererea PSD de anulare a alegerilor prezidențiale că fenomenele arătate cu privire la cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din 2009 sunt generate, în principal, de deficiențele legislației electorale de natură să producă insecuritate juridică. Curtea a constatat că la aceste alegeri au fost semnalate un număr mai mare de incidente, precum și o exprimare mai accentuată decât cu alte prilejuri a unei lipse de încredere a cetățenilor în corectitudinea procesului electoral.
Traian Băsescu a fost validat la 16 decembrie 2009 de Curtea Constituțională în funcția de șef al statului pentru al doilea mandat.