Mircea Geoană nu se lasă: Va contesta la CEDO decizia care l-a făcut pe Băsescu preşedinte în 2009

Mircea Geoană vrea să conteste la CEDO decizia CCR prin care Traian Băsescu a ajuns președintele României în 2009. Geoană a declarat, la o emisiune de televiziune, că alegerile prezidenţiale pe care le-a pierdut în celebra noapte "Mihaela, dragostea mea", au fost fraudate și susţine că are probe în acest sens. 
Iulian Tudor
19 oct. 2015, 08:41
Mircea Geoană nu se lasă: Va contesta la CEDO decizia care l-a făcut pe Băsescu preşedinte în 2009

Mircea Geoană susţine că are dovezi că alegerile prezidenţiale din 2009, când Traian Băsescu a câştigat în faţa lui, au fost fraudate. Fostul lider social-democrat a anunţat că a pregătit în acest sens o cerere pe care o va depune la CEDO.

De ce Curtea Constituţională, în 2009, a refuzat să judece contestaţiile pe care le-am depus cu camionul? Au fost procese verbale inversate. De exemplu, rezultat: Geoana, 700 de voturi, undeva la Ţăndărei, Băsescu, 300. Procesul verbal, invers: Băsescu, 700, Geoană, 300. Cu o cheie care se închidea în mod ocult, undeva la Bucureşti.

Dar eu nu pot să fac asta de unul singur, pentru că parcă sunt eu pricinos, că sunt supărat pe târg, supărat pe viaţă, că nu a acceptat Geoană înfrângerea. Foştii mei colegi din PSD trebuiau să facă contestarea mai hotărât. Au preferat să facă joc politic atunci.

Vreţi să vă spun că am pregătită o noua contestare apropo de CEDO, cu privire la modul în care Curtea de la Bucureşti a judecat acea constestaţie. Dacă o fac de unul singur, am nevoie de aliaţi, dar nu pentru mine„, a declarat Mircea Geoană la Antena3.

În 2009, Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale cu 50,33%, iar contracandidatul său, Mircea Geoană, a obţinut 49,66% din voturile alegătorilor.

La 8 decembrie 2009, PSD a depus o cerere de anulare și repetare a turului II al alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională, declarând că alegerile au fost fraudate masiv. La 11 decembrie, PSD a depus la Curtea de Apel București o cerere prin care solicită suspendarea procesului verbal întocmit de Biroul Electoral Central (BEC) privind rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale. Instanța a stabilit ca această cerere a PSD să fie judecată pe 5 ianuarie 2010. Într-un alt dosar, PSD a depus la 10 decembrie, la Secția de contencios-administrativ a Curții de Apel București, o cerere de prezervare de probe. Social-democrații au solicitat păstrarea probelor către Ministerul Administrației și Internelor, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Potrivit legii, o astfel de cerere constituie o asigurare de dovezi pentru un eventual proces.

CCR a decis, la 11 decembrie 2009, reexaminarea buletinelor de vot nule de la alegerile prezidențiale și renumărarea acestora de către Biroul Electoral Central pentru a se stabili dacă există diferențe între datele consemnate în procesul-verbal și realitatea constatată. În ziua de 8 decembrie 2009, PSD a depus la Curtea Constituțională contestația de anulare a turului doi al alegerilor prezidențiale din 6 decembrie, în baza art. 146, litera f) din Constituția României, potrivit căreia CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României și confirmă rezultatele sufragiului.

CCR a respins cererea PSD de anulare a alegerilor

Potrivit unui comunicat de presă CCR, în ședința din data de 14 decembrie 2009, Curtea Constituțională, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, art. 2 alin. (2) și art. 24 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, precum și al art. 37 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor desfășurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru funcția de președinte al României, formulată de Partidul Social Democrat și Partidul Conservator. De asemenea, CCR a respins prin Hotărârea nr. 40 din 14 decembrie 2009 ca inadmisibile sesizările formulate de Alianța PSD+PC, Organizația județeană Caraș-Severin, înregistrate la Biroul Electoral Central și transmise spre soluționare Curții Constituționale și prin Hotărârea nr. 41 din 14 decembrie 2009 ca inadmisibilă contestația formulată de Alianța PSD+PC — Arad. Hotărârile au fost definitive.

La 23 decembrie, CCR a susținut în motivarea deciziei prin care a respins cererea PSD de anulare a alegerilor prezidențiale că fenomenele arătate cu privire la cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din 2009 sunt generate, în principal, de deficiențele legislației electorale de natură să producă insecuritate juridică. Curtea a constatat că la aceste alegeri au fost semnalate un număr mai mare de incidente, precum și o exprimare mai accentuată decât cu alte prilejuri a unei lipse de încredere a cetățenilor în corectitudinea procesului electoral.

Traian Băsescu a fost validat la 16 decembrie 2009 de Curtea Constituțională în funcția de șef al statului pentru al doilea mandat.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Nu scapă nimeni: Să fie foarte clar
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Arde România, la temperaturi uluitoare. O zi infernală
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Lege nouă pentru cei cu permis Categoria B. E legal abia după 24 ani. Se aplică din 8 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?