Mircea Geoană, prins din nou cu ocaua mică. A omis „meandrele concretului” din CV-ul depus la NATO pentru a ascunde trecutul dubios care l-a propulsat în carieră

Profitorii schimbării puterii din România vor iar la butoane în România şi se folosesc de personaje cu trecut dubios pentru aceasta. Candidatul la președinție Mircea Geoană susține în CV-ul oficial, publicat pe site-ul NATO, că a început să lucreze în Ministerul Afacerilor Externe român în anul 1991, pe un post de director. Ministerul a comunicat că Geoană a devenit angajat cu un an mai devreme.
Filip Stan
20 sept. 2024, 23:07
Mircea Geoană, prins din nou cu ocaua mică. A omis

Mircea Geoană pozează în faţa electoratului cu un CV impresionat, dar ascunde secrete nebănuite înaintea campaniei electorale la finalul căreia speră să nu mai ajungă de râsul unei ţări întregi rostind degeaba, pentru a doua oară, „Mihaela, dragostea mea”. Încet-încet, pe măsură ce se expune public, se dovedeşte că „regele Geoană” e de fapt gol şi are în spate o biografie găunoasă, susţinută de puteri oculte. Umflat în sondaje, Mircea Geoană îşi dă arama pe faţă atunci când nu spune adevărul despre biografie sau când face gafă după gafă la TV, urându-i sănătate defunctului Rege Mihai.

Mircea Geoană a devenit angajat în MAE la două luni de la Revoluție, nu în 1991 așa cum arată CV-ul

După gafa cu „decreţeii”, Mircea Geoană a mai comis una, de data asta într-un act oficial. Candidatul oficial de-acum la președinție, Mircea Geoană susține în CV-ul oficial, publicat pe site-ul NATO (foto), că a început să lucreze în Ministerul Afacerilor Externe român în anul 1991, pe un post de director. Libertatea a solicitat MAE să confirme oficial când anume Mircea Geoană s-a angajat în cadrul instituției, iar ministerul a comunicat că Geoană a devenit angajat cu un an mai devreme. „Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) vă comunică următoarele: domnul Mircea Geoană a fost angajat în MAE începând cu data de 1 martie 1990, cu contract individual de muncă încheiat pe durată nedeterminată, fiind încadrat, la aceeași dată, în funcția de secretar III”, a transmis MAE redacției Libertatea.

Contactat pentru a fi întrebat de ce a uitat să completeze un an în CV, Mircea Geoană a susținut că CV-ul depus la NATO este unul condensat, care nu oferă toate detaliile carierei sale profesionale. „M-am angajat prin concurs la MAE și am fost repartizat ca referent pentru spațiul francez. După vizita lui François Mitterrand în România, am devenit director pentru afacerile europene, iar din septembrie 1991 și până în toamna anului 1992, am fost la studii în Franța”, a declarat Mircea Geoană.

Finanțarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană ridică semne de întrebare, spune rectorul SNSPA: ”Este aproape imposibil să strângi cel puțin 20 de milioane de lei pentru o campanie. Faptul că Geoană ignoră total acest subiect nu e semn bun”

MAE îl contrazice însă, în răspunsul oficial, că el a fost angajat pe funcția de secretar III, nu pe funcția de referent. „Eu îmi amintesc că am fost angajat ca referent, nu ca secretar III, dar dacă MAE susține asta, poate ministerul știe mai bine”, a replicat fostul oficial NATO.

Întrebat când anume a dat concursul de intrare în MAE, Mircea Geoană a răspuns că în luna februarie 1990.

Întrebat unde lucra în perioada Revoluției române, mai exact în decembrie 1989, Mircea Geoană a răspuns: „În perioada Revoluției, eram angajat la Energomontaj”.

În CV-ul personal, Mircea Geoană mai precizează că, în perioada 1983 – 1990, a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj București.

Familia lui Mircea Geoană ar avea legături strânse cu fostul regim comunist. Fostul procuror militar Dan Voinea a scos la iveală faptul că generalul Ioan Geoană, tatăl lui Mircea Geoană, este cel care a lansat diversiunea cu teroriștii în Capitală. Pentru serviciile aduse de Ioan Geoană în decembrie 1989, fiul său Mircea a fost băgat de Iliescu în Ministerul de Externe.

Mircea Geoană, promovat graţie serviciilor generalului Ioan Geoană la Revoluţie

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii militari care au studiat evenimentele din decembrie 1989 „urmare a probatoriului administrat există o mai bună înțelegere a diversiunii radio-electronice. Au fost realizate progrese notabile pentru înțelegerea fenomenului diversionist (unic în istoria României prin complexitate și anvergură) atât sub aspectul mecanismelor concrete de acțiune cât și din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de așteptat ca viitoarele cercetări să aducă lămuriri privind autorii diversiunii și eventualele complicități în realizarea acesteia”, potrivit Realitatea Plus.

Pentru serviciile aduse de Ioan Geoană în decembrie 1989, Mircea Geoană ar fi fost băgat de Iliescu în MAE, astfel că devine clar de ce nou inventatul Mircea Geoană nu vrea să apară date esenţiale din acrieră în CV.

Această concluzie apare în memoriile scrise de către fostul consilier prezidențiale Eugen Mihăescu. El a povestit despre cum a ajuns Geoană de la un simplu cavaler al fluierului la vârful diplomației românești. Din sfera ariviștilor din lumea diplomației, autorul rememorează câteva fragmente despre cum a ajuns inginerul Mircea Geoană în numai câțiva ani la cel mai râvnit post din Ministerul de Externe, ambasador în Statele Unite ale Americii. El povestește că Mircea Geoană și-a început cariera ca referent încă din primele zile ale instalării lui Iliescu în fruntea statului. Cariera politică fulminantă a lui Mircea Geoană este văzută și din perspectiva legăturilor de afaceri dintre fostul ambasador al Statelor Unite la București, Alfred Moses.

Istoricul Corvin Lupu confirmă rolul lui Ioan Geoană din 1989 și legăturile păstrate cu regimul lui Ion Iliescu

„Tot de Securitate aparținea și domnul General Ioan Geoană, care apoi a fost transferat la apărarea civilă și a fost șeful apărării. Tatăl lui Mircea Geoană a fost cel care a închis ușa pe dinăuntru de la buncărul de la sediul CC-ului, unde era postul de comandă al Comandantului Suprem. Avea legături cu toată țara, cu toată armata. Dacă intra Ceaușescu acolo, era nenorocire pentru complotiști. Generalul Geoană și-a făcut datoria și fiul său a fost recompensat. Ambasador la Washington, nu în Bulgaria. Domnul Mircea Geoană nu putea fi președinte pentru că noi suntem în NATO, iar serviciile noastre fac parte din comunitatea informativă a NATO, iar domnul Geoană a făcut parte din ecuația sovietică a loviturii de stat”, a declarat profesorul Corvin Lupu în urmă cu mai mulți ani.

Oamenii de bază ai lui Mircea Geoană l-au condus pe ultimul drum pe Mihai Caraman

Legăturile lui Mircea Geoană cu structurile pro-ruse care au preluat puterea de stat în România după 1989 par strânse, deşi actualul „guler alb” cu vederi occidentale nu mai vrea să ştie de ele

Mihai Caraman, legendarul spion comunist care a penetrat NATO în anii ’50-’60, un om apropiat de Mircea Geoană a fost înmormântat cu onoruri militare, într-un cimitir din București, în această vară.

Printre cei care pot fi nominalizați, îl găsim pe fostul general (r) SIE Dan Dumitru, cel mai bun prieten al secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană. Dar și fiul generalului-spion, Dragoș Dumitru, finul lui Geoană, care este detașat la Serviciul de Protecție și Pază, tot la NATO.  Generalul Dan Dumitru, cândva unul dintre adjuncții lui Mihai Caraman, a fost spion în brigada specială „Fantome” a Securității comuniste, și este extrem de apropiat de Mircea Geoană. El este și acum implicat, din umbră, în campania pe care Geoană o pregătește pentru alegerile prezidențiale.

Acesta este prieten din copilărie cu Mircea Geoană, care i-a și cununat fiul, Dragos, în 2010, scria Gandul.ro.

La înmormântarea celui supranumit „Agentul 007” al României au mai participat, printre alții, fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu, Nicolae Ulieriu, fost purtător de cuvânt al SRI din anii ’90, și generalul Cornel Biriș, care a activat zeci de ani în cea mai secretă formațiune a spionajului românesc, Brigada „U”, supranumită „Fantome”.

Prudent, Mircea Geoană nu a fost la funeralii, ba chiar a ținut să transmită redacției GÂNDUL un drept la replică: ”Nu am trimis nici-o coroană, nu am nicio treabă cu făcătura asta de vreo legătură cu rușii. E penibil politic și degradant jurnalistic pentru cei care se pretează la astfel de jocuri murdare”.

În cartea „Infern ’89”, Mircea Răceanu povestește prima dată despre Dan Dumitru, fost prim-colaborator al ambasadorului român la Washington (de fapt ofițer DSS), care i-a propus să distribuie diplomaților americani câte un set de materiale propagandistice despre România. În timpul anchetei la Direcția a VI-a a Securității, Răceanu a fost pus să scrie despre cine știa că era ofițer de securitate în MAE (și dacă le-a transmis numele lor părții americane), în lunga lista figurând și Dan Dumitru, potrivit Hotnews.

Mircea Geoană a umplut ţara de corturi de campanie înainte de a-şi lansa oficial candidatura. Cine sunt German Marshall Fund şi Black Sea Trust, finanţatorii din umbră ai asociaţiei paravan care îi plăteşte mofturile electorale!

Mihai Caraman a devenit celebru în anii ’60, când, în calitate de rezident al agenturii de spionaj române la Paris, a recrutat mai mulți angajați NATO, cartierul general al organizației fiind pe atunci în capitala Franței. Cu ajutorul acestora, Caraman a obținut informații și documente secrete ale Alianței Nord-Atlantice.

Altă bubă mare din CV: Mircea Geoană a făcut copy-paste la teza de doctorat

Nu doar anul omis din CV atârnă greu în biografia lui Mircea Geoană. Fostul adjunct de la NATO a intrat în rândul politicienilor acuzați de plagiat. Deși i-a luat 12 ani să finalizeze studiile doctorale, Mircea Geoană ar fi plagiat cel puțin 78 de pagini din cele 279 câte are teza de doctorat în care și-a atribuit, printre altele, mai multe citate din doi președinți americani – Bill Clinton și George W. Bush. Geoană și-a schimbat declarațiile despre plagiat după ce în spațiul public au apărut dovezi ale plagiatului.

Mircea Geoană a folosit metoda plagiatului prin traducere. Mai exact, potrivit unei anchete pressone.ro, acesta a tradus din trei documente emise de Administrația Prezidențială SUA documente prezentate de Bill Clinton și George W. Bush. Pagini întregi plagiate se regăsesc în capitolul II al tezei acolo unde, potrivit pressone.ro, Geoană a copiat nu mai puțin de 22 de pagini din Economic Report of the President pentru Congresul american, document semnat de președintele american Bill Clinton, în februarie 1999.

Traducerea ad litteram continuă și în capitolul III, unde Mircea Geoană reușește să copieze 30 de pagini consecutive fără a folosi nici măcar ghilimele. Potrivit pressone.ro, în subcapitolul 3, intitulat Criză și relansare la început de mileniu, Geoană plagiază din Economic Report of the President, doar că de această dată, documentul datează din anul 2002, respectiv 2003, atunci când președinte al SUA era George W. Bush.

Comisia de Etică a ASE a decis pe 14 august că Mircea Geoană a plagiat 43 de rânduri și 2 tabele în teza sa de doctorat, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele.

Jurnalista Emilia Șercan, care a scris despre plagiatul lui Mircea Geoană, a reacționat după decizia Comisiei de Etică, care a fost publicată pe site-ul ASE marți.

„Comisia de Etică de la ASE l-a spălat pe Mircea Geoană în cazul plagiatului. Cum l-a spălat? Simplu! A apelat la traducători autorizați pentru că profesorii din Comisia de Etică nu știu, probabil, limba engleză și astfel a avut nevoie de traducători. Așa că cele minim 78 de pagini plagiate prin traducere, care reprezentau circa 20% din teză, s-au transformat în 4% (n. red.: în realitate, în 0.36%, după cum a precizat și Emilia Șercan într-o postare ulterioară pe Facebook). Sistemul mai calcă încă o dată în picioare evidența și mai ales integritatea mediului academic pentru a-și valida omul”, a scris Șercan pe Facebook.

Geoană şi scheleţii din dulap: Întâlnirea de taină cu Vîntu, Moscova, vila RA-APPS, dosarul Voicu, cumnatul arestat și ceasurile lui Marian Vanghelie

Mircea Geoană a ales să candideze din nou la alegerile prezidenţiale, deşi trecutul îl recomandă mai degrabă pentru pe pensie recacalculată liniştită. Piscina lui Vîntul a fost doar un episod dintre multele controvesrate ale carierei.

Dezbaterea dintre Mircea Geoană și Traian Băsescu, abia obținută de staff-ul de campanie al lui Traian Băsescu, ar fi trebuit să se desfășoare miercuri, pe 2 decembrie 2009. A fost mutată joi, pentru a include în dezbatere subiectul capturării lui Nicolae Popa la Jakarta, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, a povestit ani mai târziu, la Digi24, Sebastian Lăzăroiu, fost membru al staff-ului de campanie al lui Traian Băsescu.

Îngrijorat de situație, miercuri seară, Sorin Ovidiu Vântu aranjează o întâlnire cu Mircea Geoană, iar un paparazzo angajat de echipa lui Băsescu l-a surprins pe candidatul la prezidențiale în fața casei mogulului. Întrebat în timpul dezbaterii despre vizită, Mircea Geoană a recunoscut în fața lui Traian Băsescu că s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vântu, evenimentul scandalizând electoratul. Mircea Geoană a declarat ulterior că regretă această vizită, dar că nu ar fi reprezentat momentul decisiv al campaniei.

Geoană şi face partid din traseişti! Scandal în USR, doi deputaţi bănuiţi că ar plănui sprijinirea adjunctului NATO au fost excluşi din partid

Vizită la Moscova în 2009. Locul numărul doi în NATO pe care îl ocupă Mircea Geoană îi oferă într-o eventuală campanie electorală credibilitate și o orientare occidentală care nu poate fi contestată. Însă oficialul NATO nu a lămurit public niciodată vizita la Moscova, din primăvara anului 2009. Potrivit unor surse, în deplasarea sa privată în capitala Rusiei, Mircea Geoană s-a întâlnit în taină cu unul dintre consilierii președintelui Medvedev. Întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese în domeniul energetic în România, despre care presa a scris că ar fi ex-ofițer GRU. Vizita a fost confirmată de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, scrie g4media.ro.

Mircea Geoană, intermediarul lui Cătălin Voicu. Mircea Geoana, ar fi intermediat în 2006, când era președinte al Senatului, o întâlnire între vicepreședintele PSD Dolj, Maria Schutz, pe atunci cercetată penal pentru înșelăciune, și senatorul PSD, Cătălin Voicu, condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu, potrivit unor surse.

Evenimentul Zilei a scris că Mircea Geoană îl prezentase pe Cătălin Voicu, în 2006, pesediștilor drept omul care le-ar putea rezolva problemele din justiție.

Potrivit procurorilor, în 2006 ar fi avut loc un schimb de SMS-uri între liderul PSD de atunci, Mircea Geoană, și vicepreședinta PSD Dolj, Maria Schutz. Aceasta se plângea că e cercetată penal alături de alți pesediști, iar Geoană îi răspundea, chemând-o la București. Ulterior, între cei doi are loc și o discuție telefonică, în care Mircea Geoană îi spune să vorbească cu senatorul Cătălin Voicu, îi dă numărul de telefon sugerând că senatorul PSD îi va rezolva problema.

Mircea Geoană, exclus de două ori din PSD. Mircea Geoană este singurul președinte PSD care a sfârșit prin a fi exclus din partid. De două ori. După ce a pierdut alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a pierdut și șefia partidului, iar în 2011, pe fondul unui conflict cu președintele Victor Ponta, a fost exclus de Comitetul Executiv Național, cu 50 de voturi pentru, cinci împotrivă și trei abțineri. BPN al PSD decisese înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlățean la conducerea Senatului, dar Mircea Geoană s-a opus și a intrat în conflict cu Victor Ponta, iar indisciplina lui a fost sancționată.

Totuși, Geoană a fost reprimit în partid un an mai târziu, doar ca să fie exclus din nou la finalul anului 2014, împreună cu Dan Șova și Marian Vanghelie. Aceștia lansaseră o serie de critici la adresa lui Victor Ponta și Liviu Dragnea, după pierderea alegerilor prezidențiale.

Ceasurile lui Vanghelie. După cea de-a doua excludere din PSD, Mircea Geoană a lansat împreună cu Marian Vanghelie un partid care se numea România Noastră. Platforma politică nu a înregistrat rezultate notabile. Doi ani mai târziu, adică în 2017, Mircea Geoană și Marian Vanghelie se întâlneau la tribunal. Primul dintre ei a dat o mărturie completă despre trei ceasuri scumpe, în valoare de 100.000 de euro, primite cadou de la fostul primar al sectorului 5. Procurorii spuneau că obiectele de lux au fost achiziționate de Marian Vanghelie din șpaga de 30 de milioane de euro, pentru care fostul edil a fost condamnat la 11 ani de închisoare.

Geoană a recunoscut că a primit cadourile de la Marian Vanghelie, dar a spus că nu i s-a solicitat niciun favor în schimbul lor.

”Aceste bunuri au fost dăruite martorului Geoană Mircea Dan la diferite ocazii, acesta fiind un dobânditor de bună-credință. Bunurile primite au fost supuse unor operațiuni de ascundere a originii infracționale”, au subliniat procurorii.

Anul trecut, judecătorii au decis că Mircea Geoană trebuie să returneze cele trei ceasuri, pe care s-a pus sechestru.

A stat 11 ani într-o casă RA-APPS. Mircea Geoană a locuit într-o casă RA-APPS în perioada 2004-2015. A primit locuinţa când era ministru de Externe și plătea o chirie modică, potrivit ziarului România Liberă. Între 2009 şi 2011, chiria imobilului a fost plătită de Senat ca locuinţă de protocol pentru şeful acestei instituţii. Apoi, Mircea Geoană a plătit singur chiria care a ajuns între timp la 3.200 de euro pe lună şi a tot promis în repetate rânduri că se mută pentru că îl costă prea mult.

Totuși, nu a plecat în 2012 după prima excludere din PSD, dar a fost nevoit să plece în 2015, după ce Victor Ponta l-a eliberat din funcţia de înalt reprezentant al prim-ministrului pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică.

Vila în care a locuit familia Geoană avea 8 camere şi o suprafaţă de 246 de mp. Casa putea fi cumpărată, dar Mircea Geoană a declarat că nu își permite să plătescă preţul cerut de RA-APPS.

Cumnatul fuge de închisoare. Ionuț Costea, fostul șef al EximBank și cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat în luna mai la șase ani de închisoare, în dosarul privind reabilitarea căii ferate București-Constanța, dar nu s-a predat nici până azi. În același dosar a fost condamnat și fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, care s-a predat în aceeași zi. Apropiații lui Costea le-au spus polițiștilor că s-ar afla la tratament în străinătate.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2005-2017, o companie străină a plătit aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate. Contractul de reabilitare a fost câştigat în 2005 de asocierea de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka.

„Chiar și în momente complicate, valorile democratice trebuie să primeze. Fără excepție, deciziile judecătorești trebuie respectate și duse la îndeplinire. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate. Eu și Mihaela vom continua să fim alături de nepoții noștri și să le oferim sprijinul de care au nevoie în aceste momente grele”, a declarat Mircea Geoană la Digi24.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui peste șorici dacă vrei să iasă fraged. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
„Întinde-te! Stai jos!”. Momentul în care medicul din Arabia Saudită a fost arestat în atacul terorist de la târgul de Crăciun din Germania
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Două zodii care scapă de ghinion odată încheiat anul 2024
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Negocieri pentru candidatul comun la prezidențiale: Crin Antonescu în prim-plan
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! S-AU AFLAT CANDIDAȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?