Mircea Geoană: „Putin trebuie să înțeleagă că războiul pentru ei e un cost prea mare. NATO e aici și apără România”

Deciziile de a acorda echipamente militare Ucrainei aparţin ţărilor NATO şi partenerilor, spune Mircea Geoană.
Filip Stan
30 nov. 2022, 19:20
Mircea Geoană:

Mircea Geoană a vorbit din nou miercuri seară, la Pro TV, despre războiul de la graniţele României. „Estimarea noastră cu privire la acest război e că aceste luni vor fi destul de dinamice. Iarna va produce anumite efecte. Noi punem fundația pentru reconstrucția Ucrainei. Pare puțin paradoxal să spunem că pacea vine mai repede dacă ajutăm. Putin trebuie să înțeleagă că războiul pentru ei e un cost prea mare. NATO e aici și apără România și întreg flancul estic, dar mai există un flanc de apărare, reziliența noastră ca economie.

A trebuit să fie un conflict ca să vedem că putem trage gaze din Marea Neagră, să transportăm cereale. Speranța mea este că acest război va aduce o transformare de model economic. China nu e un inamic și nu ne dorim un nou război rece. E o economie prea mare, există comerț. China nu e un adversar, e o provocare”

Deciziile de a acorda echipamente militare Ucrainei aparţin ţărilor NATO şi partenerilor NATO, a declarat, miercuri, la Bucureşti, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană.

El a vorbit, într-un briefing de presă la finalul Reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO, despre nevoia de a sincroniza sistemele de apărare antiaeriană cu reconstrucţia sistemului energetic Ucraina.

Reuniunea NATO de la București. Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei în cadrul Alianței: Să ne asigurăm că Ucraina există. A făcut progrese, dar nu trebuie să subestimăm Rusia
„În premieră la Bucureşti a avut loc şi o întâlnire în formatul G7+, în care am găsit formule de sincronizare între sistemul de apărare antirachetă pe care trebuie să îl dăm Ucrainei şi efortul de reparare – reconstrucţie a sistemului energetic al Ucrainei”, a arătat Geoană. El a subliniat că sprijinul militar, economic, energetic, umanitar pentru Ucraina „va continua de o manieră susţinută şi de o manieră coerentă, atât în cadrul NATO, cât şi în relaţia cu G7 şi cu Uniunea Europeană”.

Mircea Geoană a reiterat că deciziile de furnizare de armament către Ucraina sunt decizii naţionale. „De aceea, la NATO noi nu avem această politică de a spune unui aliat sau nu ce şi cum să dea. Fiecare se organizează în procesul Ramstein, care este deja foarte cunoscut. Când am vorbit cu domnul ministru (Dmitro – n.r.) Kuleba, nu am vorbit de un anumit tip de sistem de apărare antiaeriană, ci am vorbit de nevoia de a avea o apărare cât mai coerentă, cât mai cuprinzătoare, dar şi sincronizată cu efortul de reconstrucţie a sistemului energetic. Este foarte, foarte important. Ca să putem să avem şi să oferim Ucrainei sisteme performante, moderne, occidentale de apărare antiaeriană şi antirachetă, dar făcute şi distribuite într-un astfel de mod încât reconstrucţia sistemului energetic să fie sincronizată cu această protecţie”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

VIDEO + FOTO: Jens Stoltenberg și Antony Blinken, la București. Șeful NATO: Este în interesul nostru să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă

El a vorbit şi despre actuala situaţie de securitate. „Divorţul Rusiei, prin acest război barbar, de civilizaţia europeană cred că a reprezentat pentru noi toţi, indiferent de geografie, în întreaga Europă, o trezire brutală la realitate. Rusia este un jucător periculos şi imprevizibil şi cred că fiecare ţară, în mod suveran şi democratic, îşi trage propriile concluzii de natură strategică şi politică”, a punctat Mircea Geoană.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată din banii PNRR cu tehnologie de ultimă generație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Orașele din România în care sunt anunțate ninsori pe 1 Mai, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul