Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Trebuie să fim pregătiţi ca un astfel de război să fie unul de durată”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că este iminentă intrarea într-o nouă fază a războiului din Ucraina, astfel că Alianţa s-a adaptat şi va furniza regimului de la Kiev specific acestei noi situaţii.
Filip Stan
12 apr. 2022, 11:34
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO:

NATO urmărește, prin consolidarea flancului său estic, să asigure inclusiv o navigație liberă în Marea Neagră, într-o zonă care este vitală pentru interesele strategice, dar și economice ale NATO, ale Europei și ale României, a explicat Mircea Geoană.

„Ne este și nouă teamă într-un fel, ca oameni, că ceea ce am văzut până acuma nu este decât vârful icebergului și ne este teamă că acest lucru va putea să reprezinte, poate, pata cea mai sângeroasă a acestui război ilogic”, a declarat Mircea Geoană despre relatările care vin din Ucraina privind uciderea masivă de civili, pe care oficialul NATO nu a ezitat să le califice drept crime de război.

„Dosarul de crime de război pe care Federația Rusă – la nivel politic, dar și militar – le efectuează și le-a efectuat, din păcate, în Ucraina reprezintă o realitate. Există un efort sistematic din partea Ucrainei și a aliaților din NATO, care asistă și ajută Ucraina, pentru a documenta aceste crime de război, pentru a crea un dosar la Curtea Penală Internațională, pentru că această speță nu are cum să rămână nejudecată și nepedepsită”, a spus Mircea Geoană.

Geoană a mai spus că se aşteaptă ca în următoarele două săptămâni armata rusă să se regrupeze şi să-şi completeze efectivele, astfel ca după 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei printr-o paradă militară fastuoasă, ofensiva din Ucraina să fie reluată cu forţe proaspete şi cu o tactică nouă.

„Avem toate indiciile legate de regruparea forțelor, de completarea pierderilor masive suferite în prima etapă a războiului, problemele de logistică și de pregătire militară indică, toate, că vom avea iminent intrarea în a doua etapă a acestui război, foarte sângeros deja. Intrăm într-o a doua etapă, mai complexă, diferită ca natură de prima etapă, pe un spațiu mult mai larg de teren, atât în est, în Donbas, cât și în sud, către Crimeea și către Mariupol. Deci, estimarea noastră este că intrăm în a doua etapă, și mai complicată, a acestui război care pare să se prelungească”, a arătat secretarul general-adjunct al NATO.

Citeşte şi: Noi înregistrări şocante ale discuţiilor dintre militarii ruşi scot la iveală masacrul din Ucraina: „Dacă sunt civili, omoară-i pe toţi!”

Întrebat dacă Alianța se așteaptă ca armata lui Putin să continue să omoare civili în mod intenționat, Mircea Geoană a răspuns: „Sperăm că acest lucru nu va continua să se întâmple, pentru că deja este extrem de barbar și de sălbatic ceea ce fac dânșii, dar repet, ne așteptăm la reluarea iminentă a ostilităților, pe un front mult mai larg. Acesta va avea o componentă militară mult mai apropiată de un război clasic, și nu de ceea ce am văzut în primele șase săptămâni de război, și din păcate, vom avea și victime din partea populației civile”.

Oficialul NATO a explicat că există „o diferență deliberată” în modul în care partea rusă a abordat incursiunea către Kiev, care a fost imaginată ca o incursiune temporară și menită să blocheze armata ucraineană în apărarea capitalei, și ceea ce pregătește în sud și est, zone pe care Moscova vrea să le păstreze.

„Este complet altceva, din punct de vedere al intensității și sălbăticiei atacului, în zonele pe care rușii vor să le păstreze eventual după acest acest război, deci o diferență în modul în care se raportează la populație. E o încercare, practic, de a crea o nouă realitate, inclusiv din punct de vedere populațional, deci este, din păcate, o diferență deliberată de abordare, ceea ce ne face să fim extrem, extrem de precauți și de îngrijorați inclusiv față de partea de victime civile, mai ales în Donbas și în sudul Ucrainei”, a subliniat Mircea Geoană.

Aliații din NATO, un număr important de state NATO, continuă să sprijine Ucraina în războiul „drept și just” pe care îl poartă împotriva invadatorului rus și odată cu intrarea într-o altă etapă a războiului, cu altă configurație, cu alte necesități, Ucraina are nevoie de sprijin și primește sprijin din partea aliaților NATO pentru acest tip de război, a confirmat Mircea Geoană.

El a explicat că este vorba de mai multe blindate, mai multe echipamente, mai multe capabilități pentru a putea atinge obiective și ținte la distanță mai lungă. „Dacă în prima parte a războiului, am văzut-o cu toții, (rachete) Javelin și arme antitanc, această parte a doua a războiului va fi diferită în calitatea, intensitatea și consistența acestuia, deci, este firesc ca noi să ajutăm Ucraina pentru această etapă a războiului”, a arătat oficialul NATO.

„Eu aplaud determinarea și modul în care președintele Zelenski și liderii armatei ucrainiene definesc obiectivul lor pentru a înfrânge definitiv Rusia –  este și aici o schimbare importantă a modului în care Ucraina își vede propriile șanse, evident, cu sprijinul nostru, dar mai ales datorită eroismului lor -, dar, spunea și secretarul general Stoltenberg, trebuie să fim pregătiți ca un astfel de război să fie unul care să dureze, iar noi aici, aliații din NATO, suntem hotărâți să rămânem cu Ucraina atâta vreme cât va fi nevoie de noi și vom ajuta în lupta justă, dreaptă și bravă pe care aceștia o au în continuare de luptat”, a dat sigurări Mircea Geoană.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski, apel de ultimă oră către marile puteri: „Opriţi masacrul!”

În această logică, NATO își reconfigurează postura de apărare și descurajare și a decis să desfășoare patru grupuri de luptă pe flancul estic al NATO, dintre care unul va fi în România.

„Aceste grupuri sunt prima iterație, dacă vreți, a unei noi filosofii de apărare și descurajare pe flancul estic. Este o etapă în care într-un fel, în zona Mării Negre, în Europa de Sud-Est și în România, în particular, se ajunge la aceeași calitate strategică cu cea pe care noi o avem deja în zona baltică și în Polonia, deci acum asistăm mai degrabă la o echilibrare, la o coerență a întregului flanc estic”, a explicat Mircea Geoană.

El a spus că aceste baze miliare vor fi permanente, vor fi „robuste” din punct de vedere numeric și vor dotate cu sisteme de apărare antirachetă de ultimă generație, cu mijloace de apărare cibernetică, dar și cu o componentă de apărare navală.

„Lucrăm și liderii NATO vor adopta la summit-ul de la Madrid decizii cu privire la o postură mult mai robustă, permanentă. Chiar dacă forțele NATO se vor roti, bazele vor fi permanente și de aceea lucrăm la o postură mult mai robustă atât numericește, dar și calitativ: sisteme de apărare antirachetă de ultimă generație, apărare cibernetică foarte importantă și zonă navală, terestră și aeriană, pentru că pentru noi – pentru România și pentru noi în NATO – Marea Neagră reprezintă un punct crucial de interes strategic și este important să apărăm țările NATO – și o facem și românii trebuie să fie liniștiți -, dar să și asigurăm libertatea de navigație pe Marea Neagră, pentru că de aici depinde și soarta Ucrainei, economic, comercial, dar și interesul nostru economic și comercial”, a spus Mircea Geoană.

„De aceea, vreau să-i asigur pe cei de acasă că ne gândim cu foarte multă seriozitate la o prezență durabilă, permanentă, care să asigure protecție pentru noi, dar și o zonă de libertate economică, de navigație liberă într-o zonă care este vitală pentru interesele strategice, dar și economice ale NATO, ale Europei și ale României”, a subliniat adjunctul secretarului general al Alianței Nord-Atlantice.

Citeşte şi: Ce conţine pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”: Guvernul dă 300 mil. euro pentru a compensa creşterea preţurilor. Valoare mai mare pentru tichetele de masă, vouchere de 50 de euro pentru familiile nevoiaşe, amânarea ratelor la credite. Vezi documentul oficial

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Scandalul conjugal dintre Petre Daea și soția sa. Decizie neașteptată a instanței
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Patrimoniul cultural, amenințat de conflictele armate din 2024
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?