Mircea Geoană spune că armata ucraineană a fost dotată şi antrenată de NATO încă din 2014, astfel că este capabilă să ţină piept forţelor Kremlinului şi poate chiar să învingă Rusia într-un război de uzură, pe care îl aseamănă cu Al Doilea Război Mondial.
„Intrăm în a doua fază a acestui război declanşat de Rusia. Prima etapă – şase săptămâni – a fost dominată de încercarea Rusiei de a ocupa principalele centre urbane ale Ucrainei. Această încercare a fost în mare măsură nereuşită, dar observăm că forţele Federaţiei Ruse se regrupează pentru a declanşa o ofensivă masivă în Estul şi în Sudul Ucrainei. Deci, din păcate, vedem acest război prelungindu-se, anticipăm în următoarele zile o ofensivă pentru ocuparea de către Rusia a întreg teritoriul provinciilor Doneţk şi Luhansk din Donbas şi consolidarea coridorului terestru care leagă Crimeea de Donbas.
Din păcate, anticipăm un război pe scară mai largă, diferit în natură. Dacă în prima parte, am văzut un tip de război în care forţe ruseşti încercau să ocupe oraşe importante şi nu au reuşit, vom vedea acum ceva care seamănă mai mult cu tipul de război convenţional din Al Doilea Război Mondial, cu mai multe tancuri, pe teritorii mult mai largi şi nu în zone urbane. Anticipăm săptămâni, luni, poate chiar şi ani de război. Aş vrea să spun un cuvânt şi despre atrocităţile pe care Rusia le comite. Am văzut la Bucha masacrul şi barbarismul de acolo. Azi am avut un atac cu rachete în gara unui oraş din Estul Ucrainei omorând foarte multă lume, oameni nevinovaţi. Observăm şi o escaladare a modului în care Rusia, de o manieră totalmente brutală, barbară şi condamnabilă, continuă să atace cetăţeni nevinovaţi, iar această dimensiune ne va face să fim şi mai determinaţi să-i ajutăm pe ucraineni, să întărim NATO şi să izolăm Federaţia Rusă.”, a spus Geoană într-un interviu pentru News.ro.
„Armata ucraineană este deja o armată de tip NATO. Îi antrenăm din 2014, după ocuparea ilegală a Crimeei, aţi observat că unii aliaţi le-au transferat echipamente tot mai sofisticate, iar la întâlnirea miniştrilor de Externe din NATO, desfăşurată cu prezenţa ministrului de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, dânsul a făcut un apel către aliaţi, iar aliaţii sunt deschişi pentru furnizarea de echipamente care să fie utile armatei ucrainene pentru această nouă etapă a războiului.
Evident că armata ucraineană are nevoie de sprijin din partea ţărilor aliate. Armata ucraineană este una robustă, foarte determinată, mai performantă, pentru că a trecut la standarde NATO, în timp ce armata rusă este una sovietică în continuare. Îi vom ajuta pe ucraineni şi contăm pe bravura lor, dar şi pe modul inteligent în care au condus această campanie. Suntem convinşi că vor rezista şi, de ce nu?, chiar să înfrângă armata rusă.”, a răspuns secretarul general adjunct al NATO, întrebat dacă Ucraina poate face faţă unui atac de o mai mare amploare din partea Rusiei.
Mircea Geoană spune că nu există semnale care să arate intenţia Rusiei de a ataca ţările NATO care furnizează ajutor Ucrainei şi dă asigurări că forţa Alianţei este net superioară celei a armatei ruseşti.
„În primul rând, dreptul la autoapărare este un drept fundamental, consemnat în Carta ONU. Deci dreptul Ucrainei la autoapărare este un drept pe care noi îl susţinem în conformitate cu dreptul internaţional. Avem tot dreptul din lume – şi moral, şi politic, şi strategic, şi militar, şi juridic – de a-i ajuta pe ucraineni. Iar faptul că noi îi ajutăm pe ucraineni să se apere în faţa unei armate mai numeroase şi mai capabile, cel puţin pe hârtie, nu reprezintă o formă de angajament al NATO într-un război cu Federaţia Rusă.
În acelaşi timp, nu vedem semne din partea Federaţiei Ruse că ar avea capabilităţile militare, deja sleite de războiul din Ucraina, şi nici intenţia de a ataca ţările NATO, deci în acest moment nu anticipăm riscuri, dimpotrivă: vedem o atitudine destul de rezervată pe care forţele ruse o au în zonele de contact cu masivă prezenţă NATO pe Flancul Estic. În acest moment, avem peste 40.000 de trupe NATO pe Flancul Estic, 100.000 de soldaţi americani în Europa, sute de avioane şi zeci de nave şi portavioane care patrulează cerul şi apele din zona NATO. Nu vedem în acest moment nici resurse militare, şi nici intenţie din partea Kremlinului să intre într-un conflict direct cu NATO, pentru că suntem net superiori. Deci vom continua să-i ajutăm pe ucraineni şi vom continua să izolăm Rusia în plan internaţional, să impunem sancţiuni şi mai severe.”, a mai spus Geoană.