Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: „Anticipăm săptămâni, luni, poate chiar şi ani de război. Armata ucraineană a trecut la standardele NATO, în schimb cea rusă este în continuare una sovietică”

Secretarul general adjunct al Nato, Mircea Geoană, spune că războiul din Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază, în care se va purta pe teritorii mult mai vaste, nu doar în zonele urbane, dar consideră că armata ucraineană este una la standarde NATO, care este pregătită să facă faţă unei confruntări de durată.
Filip Stan
08 apr. 2022, 19:54
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO:

Mircea Geoană spune că armata ucraineană a fost dotată şi antrenată de NATO încă din 2014, astfel că este capabilă să ţină piept forţelor Kremlinului şi poate chiar să învingă Rusia într-un război de uzură, pe care îl aseamănă cu Al Doilea Război Mondial.

„Intrăm în a doua fază a acestui război declanşat de Rusia. Prima etapă – şase săptămâni – a fost dominată de încercarea Rusiei de a ocupa principalele centre urbane ale Ucrainei. Această încercare a fost în mare măsură nereuşită, dar observăm că forţele Federaţiei Ruse se regrupează pentru a declanşa o ofensivă masivă în Estul şi în Sudul Ucrainei. Deci, din păcate, vedem acest război prelungindu-se, anticipăm în următoarele zile o ofensivă pentru ocuparea de către Rusia a întreg teritoriul provinciilor Doneţk şi Luhansk din Donbas şi consolidarea coridorului terestru care leagă Crimeea de Donbas.

Din păcate, anticipăm un război pe scară mai largă, diferit în natură. Dacă în prima parte, am văzut un tip de război în care forţe ruseşti încercau să ocupe oraşe importante şi nu au reuşit, vom vedea acum ceva care seamănă mai mult cu tipul de război convenţional din Al Doilea Război Mondial, cu mai multe tancuri, pe teritorii mult mai largi şi nu în zone urbane. Anticipăm săptămâni, luni, poate chiar şi ani de război. Aş vrea să spun un cuvânt şi despre atrocităţile pe care Rusia le comite. Am văzut la Bucha masacrul şi barbarismul de acolo. Azi am avut un atac cu rachete în gara unui oraş din Estul Ucrainei omorând foarte multă lume, oameni nevinovaţi. Observăm şi o escaladare a modului în care Rusia, de o manieră totalmente brutală, barbară şi condamnabilă, continuă să atace cetăţeni nevinovaţi, iar această dimensiune ne va face să fim şi mai determinaţi să-i ajutăm pe ucraineni, să întărim NATO şi să izolăm Federaţia Rusă.”, a spus Geoană într-un interviu pentru News.ro.

Citeşte şi: Se termină războiul! Anunţul aşteptat de toată lumea, făcut de „vocea publică” a lui Vladimir Putin

„Armata ucraineană este deja o armată de tip NATO. Îi antrenăm din 2014, după ocuparea ilegală a Crimeei, aţi observat că unii aliaţi le-au transferat echipamente tot mai sofisticate, iar la întâlnirea miniştrilor de Externe din NATO, desfăşurată cu prezenţa ministrului de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, dânsul a făcut un apel către aliaţi, iar aliaţii sunt deschişi pentru furnizarea de echipamente care să fie utile armatei ucrainene pentru această nouă etapă a războiului.

Evident că armata ucraineană are nevoie de sprijin din partea ţărilor aliate. Armata ucraineană este una robustă, foarte determinată, mai performantă, pentru că a trecut la standarde NATO, în timp ce armata rusă este una sovietică în continuare. Îi vom ajuta pe ucraineni şi contăm pe bravura lor, dar şi pe modul inteligent în care au condus această campanie. Suntem convinşi că vor rezista şi, de ce nu?, chiar să înfrângă armata rusă.”, a răspuns secretarul general adjunct al NATO, întrebat dacă Ucraina poate face faţă unui atac de o mai mare amploare din partea Rusiei.

Mircea Geoană spune că nu există semnale care să arate intenţia Rusiei de a ataca ţările NATO care furnizează ajutor Ucrainei şi dă asigurări că forţa Alianţei este net superioară celei a armatei ruseşti.

„În primul rând, dreptul la autoapărare este un drept fundamental, consemnat în Carta ONU. Deci dreptul Ucrainei la autoapărare este un drept pe care noi îl susţinem în conformitate cu dreptul internaţional. Avem tot dreptul din lume – şi moral, şi politic, şi strategic, şi militar, şi juridic – de a-i ajuta pe ucraineni. Iar faptul că noi îi ajutăm pe ucraineni să se apere în faţa unei armate mai numeroase şi mai capabile, cel puţin pe hârtie, nu reprezintă o formă de angajament al NATO într-un război cu Federaţia Rusă.

În acelaşi timp, nu vedem semne din partea Federaţiei Ruse că ar avea capabilităţile militare, deja sleite de războiul din Ucraina, şi nici intenţia de a ataca ţările NATO, deci în acest moment nu anticipăm riscuri, dimpotrivă: vedem o atitudine destul de rezervată pe care forţele ruse o au în zonele de contact cu masivă prezenţă NATO pe Flancul Estic. În acest moment, avem peste 40.000 de trupe NATO pe Flancul Estic, 100.000 de soldaţi americani în Europa, sute de avioane şi zeci de nave şi portavioane care patrulează cerul şi apele din zona  NATO. Nu vedem în acest moment nici resurse militare, şi nici intenţie din partea Kremlinului să intre într-un conflict direct cu NATO, pentru că suntem net superiori. Deci vom continua să-i ajutăm pe ucraineni şi vom continua să izolăm Rusia în plan internaţional, să impunem sancţiuni şi mai severe.”, a mai spus Geoană.

Citeşte şi: S-a aflat planul secret al lui Vladimir Putin. Următoarele zile, cruciale pentru soarta războiului din Ucraina

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București