Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: „Anticipăm săptămâni, luni, poate chiar şi ani de război. Armata ucraineană a trecut la standardele NATO, în schimb cea rusă este în continuare una sovietică”

Secretarul general adjunct al Nato, Mircea Geoană, spune că războiul din Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază, în care se va purta pe teritorii mult mai vaste, nu doar în zonele urbane, dar consideră că armata ucraineană este una la standarde NATO, care este pregătită să facă faţă unei confruntări de durată.
Filip Stan
08 apr. 2022, 19:54
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO:

Mircea Geoană spune că armata ucraineană a fost dotată şi antrenată de NATO încă din 2014, astfel că este capabilă să ţină piept forţelor Kremlinului şi poate chiar să învingă Rusia într-un război de uzură, pe care îl aseamănă cu Al Doilea Război Mondial.

„Intrăm în a doua fază a acestui război declanşat de Rusia. Prima etapă – şase săptămâni – a fost dominată de încercarea Rusiei de a ocupa principalele centre urbane ale Ucrainei. Această încercare a fost în mare măsură nereuşită, dar observăm că forţele Federaţiei Ruse se regrupează pentru a declanşa o ofensivă masivă în Estul şi în Sudul Ucrainei. Deci, din păcate, vedem acest război prelungindu-se, anticipăm în următoarele zile o ofensivă pentru ocuparea de către Rusia a întreg teritoriul provinciilor Doneţk şi Luhansk din Donbas şi consolidarea coridorului terestru care leagă Crimeea de Donbas.

Din păcate, anticipăm un război pe scară mai largă, diferit în natură. Dacă în prima parte, am văzut un tip de război în care forţe ruseşti încercau să ocupe oraşe importante şi nu au reuşit, vom vedea acum ceva care seamănă mai mult cu tipul de război convenţional din Al Doilea Război Mondial, cu mai multe tancuri, pe teritorii mult mai largi şi nu în zone urbane. Anticipăm săptămâni, luni, poate chiar şi ani de război. Aş vrea să spun un cuvânt şi despre atrocităţile pe care Rusia le comite. Am văzut la Bucha masacrul şi barbarismul de acolo. Azi am avut un atac cu rachete în gara unui oraş din Estul Ucrainei omorând foarte multă lume, oameni nevinovaţi. Observăm şi o escaladare a modului în care Rusia, de o manieră totalmente brutală, barbară şi condamnabilă, continuă să atace cetăţeni nevinovaţi, iar această dimensiune ne va face să fim şi mai determinaţi să-i ajutăm pe ucraineni, să întărim NATO şi să izolăm Federaţia Rusă.”, a spus Geoană într-un interviu pentru News.ro.

Citeşte şi: Se termină războiul! Anunţul aşteptat de toată lumea, făcut de „vocea publică” a lui Vladimir Putin

„Armata ucraineană este deja o armată de tip NATO. Îi antrenăm din 2014, după ocuparea ilegală a Crimeei, aţi observat că unii aliaţi le-au transferat echipamente tot mai sofisticate, iar la întâlnirea miniştrilor de Externe din NATO, desfăşurată cu prezenţa ministrului de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, dânsul a făcut un apel către aliaţi, iar aliaţii sunt deschişi pentru furnizarea de echipamente care să fie utile armatei ucrainene pentru această nouă etapă a războiului.

Evident că armata ucraineană are nevoie de sprijin din partea ţărilor aliate. Armata ucraineană este una robustă, foarte determinată, mai performantă, pentru că a trecut la standarde NATO, în timp ce armata rusă este una sovietică în continuare. Îi vom ajuta pe ucraineni şi contăm pe bravura lor, dar şi pe modul inteligent în care au condus această campanie. Suntem convinşi că vor rezista şi, de ce nu?, chiar să înfrângă armata rusă.”, a răspuns secretarul general adjunct al NATO, întrebat dacă Ucraina poate face faţă unui atac de o mai mare amploare din partea Rusiei.

Mircea Geoană spune că nu există semnale care să arate intenţia Rusiei de a ataca ţările NATO care furnizează ajutor Ucrainei şi dă asigurări că forţa Alianţei este net superioară celei a armatei ruseşti.

„În primul rând, dreptul la autoapărare este un drept fundamental, consemnat în Carta ONU. Deci dreptul Ucrainei la autoapărare este un drept pe care noi îl susţinem în conformitate cu dreptul internaţional. Avem tot dreptul din lume – şi moral, şi politic, şi strategic, şi militar, şi juridic – de a-i ajuta pe ucraineni. Iar faptul că noi îi ajutăm pe ucraineni să se apere în faţa unei armate mai numeroase şi mai capabile, cel puţin pe hârtie, nu reprezintă o formă de angajament al NATO într-un război cu Federaţia Rusă.

În acelaşi timp, nu vedem semne din partea Federaţiei Ruse că ar avea capabilităţile militare, deja sleite de războiul din Ucraina, şi nici intenţia de a ataca ţările NATO, deci în acest moment nu anticipăm riscuri, dimpotrivă: vedem o atitudine destul de rezervată pe care forţele ruse o au în zonele de contact cu masivă prezenţă NATO pe Flancul Estic. În acest moment, avem peste 40.000 de trupe NATO pe Flancul Estic, 100.000 de soldaţi americani în Europa, sute de avioane şi zeci de nave şi portavioane care patrulează cerul şi apele din zona  NATO. Nu vedem în acest moment nici resurse militare, şi nici intenţie din partea Kremlinului să intre într-un conflict direct cu NATO, pentru că suntem net superiori. Deci vom continua să-i ajutăm pe ucraineni şi vom continua să izolăm Rusia în plan internaţional, să impunem sancţiuni şi mai severe.”, a mai spus Geoană.

Citeşte şi: S-a aflat planul secret al lui Vladimir Putin. Următoarele zile, cruciale pentru soarta războiului din Ucraina

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu a profețit sfârșitul. România se scufundă: Va fi un Uragan!
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Lukaşenko Își Depune Candidatura pentru Alegerile Prezidențiale din Belarus
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!