Mircea Geoană şi George Maior, premiaţi în cadrul evenimentelor NATO 75! Diplomele onorifice le-au fost acordate de Ministerul Apărării!

Ministerul Apărării Naționale a acordat distincții deosebite fostului director al Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, și secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în semn de apreciere pentru contribuțiile lor la promovarea securității și intereselor României în cadrul Alianței.
Filip Stan
04 apr. 2024, 21:46
Mircea Geoană şi George Maior, premiaţi în cadrul evenimentelor NATO 75! Diplomele onorifice le-au fost acordate de Ministerul Apărării!

Cu ocazia celebrării a 75 de ani de la semnarea Tratatului Atlanticului de Nord, NATO a subliniat rolul său vital în menținerea păcii, democrației și prosperității. Într-un eveniment ce marchează 75 de ani de la fondarea Alianței, România, membră a NATO de 20 de ani, a fost recunoscută pentru contribuția sa la securitatea regională și internațională.

Ministerul Apărării Naționale a acordat, cu această ocazie festivă, distincții fostului director al Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, care a jucat un rol deosebit de important în negocierile pentru aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică, și secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care la momentul aderării ocupa funcţia de Ministru al Afacerilor Externe al României.

George Maior, cunoscut pentru rolul său esențial în reforma SRI și în coordonarea aderării României la NATO, a fost decorat în trecut şi cu o distincție specială de către Academia Română.

Reforma SRI, una dintre cele mai semnificative realizări ale lui Maior, a contribuit la eliminarea influențelor nefaste și la consolidarea credibilității și profesionalismului serviciului. Prin intermediul acestei reforme, SRI a făcut un progres esențial în consolidarea securității naționale și în alinierea la standardele NATO.

În plus, George Maior a fost un promotor ferm al colaborării României cu NATO, facilitând cooperarea cu alte servicii de informații aliate și promovând o imagine a țării ca lider de inițiativă în securitatea regională și globală. Rolul său activ în aderarea României la NATO a fost esențial pentru consolidarea parteneriatului transatlantic și promovarea valorilor aliate în comunitatea internațională.

Într-un interviu acordat acum zece ani, George Maior a subliniat complexitatea și importanța negocierilor pentru aderarea la NATO și impactul pozitiv al apartenenței la Alianță asupra dezvoltării economice și a investițiilor străine în țară. De asemenea, în calitate de șef al Comisiei de Apărare din Senat, Maior a militat pentru majorarea bugetului MApN, susținând angajamentele României față de NATO.

Citeşte şi: EXCLUSIV Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, detalii de ultim moment despre recalcularea pensiilor: „Absolut toate pensiile se vor recalcula. Veți vedea că este o lege bună, care îi va mulțumi pe români”

„Au fost, cred, cele mai complicate şi complexe negocieri pe care le-a dus România pentru realizarea unui obiectiv stragetic major – integrarea în cea mai puternică alianţă politico-militară – din istoria relaţiilor internaţionale. Au fost luni consistente de discuţii care au vizat absolut toate palierele şi dimensiunile strategice legate de apartenenţa la NATO, de la tranformarea organismului militar, o transformare radicală – imaginaţi-vă că aveam o armată de 370 de mii înainte de 1989, configurată pe un sistem teritorial, greoaie, învăţată să apere teritoritorial ţara, într-adevăr, dar şi supusă unui registru ideologic foarte presant, care a trebuit să se se transforme – într-o forţă mai eficientă, mai mobilă, mai bine dotată pentru a răspunde pe de-o parte necesităţii de a contribui efectiv militar la forţa acestei organizaţii şi, pe de altă parte, pentru a îndeplini misiuni ale acestei organizaţii, unele chiar în colţuri foarte îndepărtate ale lumii, în arii geografice la care nu ne-am fi aşteptat, mă refer la Afganistan în primul rând.”, spunea George Maior.

De asemenea, acesta mai sublinia şi rolul pe care apartenenţa la NATO şi importanţa României în cadrul flancului estic al Alianţei l-au avut în dezvoltarea schimbului şi furnizării de informaţii cu partenerii externi.

„România şi-a conturat un profil puternic în NATO, în primul rând pornind de la poziţionarea sa geografică la frontierele acestei organizaţii. Aşezarea la frontieră, dar în interiorul frontierei bune, ca să spun aşa, reprezintă şi un avantaj, dar implică şi o mare responsabilitate. Şi din acest punct de vedere, şi din perspectivă conceptuală, doctrinară dacă vreţi din punct de vedere al politicii de securitate NATO, dar şi perspectivă militară, România s-a manifestat extrem de activ şi oamenii care lucrează din partea României în cadrul organizaţiei sunt foarte apreciaţi.

Din punct de vedere al informaţiilor, suntem a doua ţară contributoare cu informaţii la unitatea civilă de informaţii a NATO, despre ea pot să vorbesc acum, unde contribuie, de altfel, şi SRI, a coordonat deja mai multe rapoarte pe informaţii legate de securitatea energetică, SRI împreună cu colegii de la SIE, şi chiar avem oameni din partea Serviciului care lucrează, de fapt, în aceste unităţi foarte apreciate, unul dintre ei fiind chiar unul dintre adjuncţii unităţii de informaţii civile a Alianţei. Deci sunt foarte mulţumit şi de schimbul de informaţii care se desfăşoară în context NATO şi de contribuţia noastră cu analiză şi informaţie la sistemul de informaţie al Alianţei.”, a adăugat fostul director al SRI.

Citeşte şi: Stenograme-bombă cu Clotilde Armand! Edilul de la Sectorul 1 face presiuni asupra angajaților din Primărie pentru semnarea unor contracte ilegale

George Maior a fost cel care, din pozitia de sef al Comisiei de Aparare din Senat, a solicitat majorarea bugetului MApN, invocând angajamentele asumate faţă de NATO. George Maior, carte de vizită impresionantă George Cristian Maior a devenit ambasador al României în Statele Unite pe 17 septembrie 2015.

În noiembrie 2004, ambasadorul Maior a fost ales senator în Parlamentul României, unde a ocupat diverse funcții, printre care: președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională; membru al Comisiei mixte de supraveghere parlamentară a activității Serviciului de Informații Externe; membru al Comisiei Senatului pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități.

Din 2000 până în 2004, a fost secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euro-Atlantică și Politică de Apărare din Ministerul Apărării Naționale, unde a fost responsabil cu coordonarea dimensiunii strategice și militare a procesului de aderare a României la NATO. Ambasadorul Maior a avut activitate importantă ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe în Departamentul Tratate și Departamentul Afaceri Strategice (1992-97) și însărcinat cu afaceri al Ambasadei României în Irlanda (1997-99).

George Maior, cu o carieră diplomatică impresionantă, continuă să își aducă contribuția la promovarea intereselor României în plan internațional, servind ca ambasador al țării noastre în Regatul Hașemit al Iordaniei şi Yemen.

Premiat şi el în cadrul festivităţilor care marchează 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la ceremonia arborării drapelului român la sediul NATO în 2004. Ceremonia a punctat aderarea oficială a României la organizaţie, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, la 29 martie.

„Acum 20 de ani, ca ministru de externe al României, am avut imensa onoare să particip la ridicarea drapelului ţării mele ca nou membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Momentul aderării noastre la NATO poate fi considerat un moment comparabil cu cel al Marii Uniri. A reprezentat momentul revenirii noastre în Occident, a deschis uşa către aderarea la Uniunea Europeană şi visul înaintaşilor noştri de a vedea ţara noastră unită, sigură, independentă, revenind în matca noastră occidentală, se îndeplinea”, spune Mircea Geoană în clipul postat pe Facebook.

El menţionează că România sărbătoreşte acest moment, la distanţă de o generaţie, într-un context geopolitic nefavorabil.

„Tensiune în Orientul Mijlociu, cu tensiuni la nivel global, cu multe multe provocări. Dar România este astăzi sigură, în cadrul celei mai puternice alianţe din istoria umanităţii”.

De asemenea, Mircea Geoană apreciază că la NATO România se bucură de respect, de influenţă.

„Vocea noastră este ascultată, este o voce care contează, şi sunt convins că şi cei care vor veni după mine, şi cei care vor veni după noi ca generaţii, vor continua să ducă mai departe cu mândrie, cu respect, cu determinare, cu ambiţie, steagul românesc aici, la sediul NATO din Bruxelles”, afirmă secretarul general adjunct al NATO în încheierea mesajului său.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, despre impozitarea progresivă: „Nu a vorbit nimeni, niciodată, despre impozitarea progresivă a salariilor”

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Veste mare pentru fanii Star Wars. Un nou sezon, în curând
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
ZODIA care primește o sumă importantă de bani până pe 28 februarie 2025, potrivit astrologului Cristina Demetrescu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Copii rămași orfani din cauza unui teribilist de 19 ani, fiul unui afacerist influent. "Banii fac legea în ziua de azi"
FCSB sub atac cibernetic DDoS, în timp ce lansează bilete pentru meciul cu Olympique Lyon
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! Românii cu MAȘINI SCUMPE, vizați direct
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar