Mircea Geoană: Sunt în curs de derulare încercări de destabilizare în Moldova, anticipăm acțiuni de provocare

NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în Republica Moldova, unde sunt deja în curs de derulare încercări de destabilizare, însă nu vede riscuri militare iminente pentru această țară.
Filip Stan
30 apr. 2022, 15:03
Mircea Geoană: Sunt în curs de derulare încercări de destabilizare în Moldova, anticipăm acțiuni de provocare

Mircea Geoană spune că Alianța Nord-Atlantică rămâne extrem de atentă în ceea ce privește sprijinul pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, cu atât mai mult cu cât conflictul din Ucraina riscă să fie unul de lungă durată, iar Kievul trebuie să fie sprijinit nu doar pentru a-și limita pierderile, ci pentru a câștiga acest război, a explicat Mircea Geoană. Pe de altă parte, în ciuda retoricii tot mai insistente care vine dinspre Moscova, NATO nu are elemente care să indice că Rusia ar avea de gând să recurgă la arma nucleară. Un astfel de discurs este destinat să pună presiune psihologică asupra Ucrainei și asupra democrațiilor occidentale, a arătat Mircea Geoană la Digi24.

Scenariu apocaliptic! Putin ar vrea atacarea Europei cu rachete nucleare. Propagandiştii Kremlinului ameninţă că nu vor exista supravieţuitori
„Noi anticipăm continuarea unei rezistențe și, de ce nu, a unei victorii ucrainiene împotriva forțelor rusești în Ucraina. Suntem încurajați de modul impecabil în care aliații din NATO și partenerii  NATO din întreaga lume susțin Ucraina în această perioadă. Dar și Federația Rusă își recuperează forțele. Sunt din nou într-o zonă mai apropiată de doctrina militară clasică a Federației Ruse –  bombardamente masive, lovituri în profunzime și încercarea de a destabiliza logistica și sistemul de comandă și control al forțelor ucrainene. Situația de pe teren este în continuare complexă și de aceea anticipăm că acest război va continua. Să sperăm că se termină mai repede. Noi nu prorocim un război lung pe ani de zile, ne uităm și la varianta în care un război se poate termina mai repede – să sperăm că mai repede -, dar cum vedem lucrurile pe teren și cu forțele de ambele părți, probabil vom avea un conflict de mai lungă durată”,  a mai spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Nu vedem un risc nuclear iminent

„Noi am pregătit armata ucraineană din 2014, după ocuparea ilegală a Crimeei, când Ucraina și-a trecut în Constituție dorința de adera la NATO și la Uniunea Europeană și am pregătit armata ucranineană și iată că am făcut-o foarte bine. Nu vreau sub nicio formă să spun că eroismul și bravura armatei ucrainiene reprezintă altceva decât un factor de succes excepțional, dar sprijinul nostru în a transforma armata ucraniană într-o armată de tip NATO în fața unei armate de tip postsovietic – Rusia are astăzi o armată de tip postsovietic, Ucraina ar o armată de tip NATO și este într-un fel firesc, în această etapă decisivă a războiului început de Rusia împotriva Ucrainei, să ajutăm Ucraina să aibă elemente de superioritate, inclusiv de natură echipamente militare, iar echipamentele occidentale pe care noi vrem să le furnizăm să le aducă acest avantaj care să permită Ucrainei să câștige acest război. Aceasta este de fapt politica pe care o adoptăm: ne ocupăm și de pregătirea, de antrenarea ucrainenilor pentru a lucra cu astfel de echipamente noi – ei evident erau obișnuiți cu echipamente de natură sovietică, din era sovietică și postsovietică – deci vom asigura echipamente moderne, occidentale, astfel încât Ucraina va avea ca doctrină militară, ca mod de comandă și control, ca filosofie de organizare a armatei – care deja este de tip NATO – și echipamente de tip NATO făcând o armată și mai performantă, capabilă să câștige, și cred că înțelegem cu toții în lumea liberă, inclusiv în România, că Ucraina trebuie să fie sprijinită pentru a câștiga acest război, nu doar pentru a-și limita pierderile în acest război”, mai spune Mircea Geoană.
Război în Ucraina. Lovitură teribilă pentru Putin, anunţul care îl va scoate din minţi pe liderul de la Kremlin

„O mare putere nucleară cum este Federația Rusă și cum era Uniunea Sovietică până acum câteva decenii, odată ce este o putere nucleară de un astfel de calibru, cu acea forță, cu acea putere distructivă vine și responsabilitate. Noi nu vedem elemente de natură militară care să indice folosirea unor astfel de armamente, de tipuri de armamente, dar constatăm cu îngrijorare faptul că retorica cu privire la acest lucru se amplifică, iar în estimarea noastră este un element mai degrabă de presiune psihologică atât asupra Ucrainei, cât și asupra populațiilor din țările NATO și din țările democratice. Nu vedem un risc iminent de utilizare a unor astfel de arme, dar pentru numele lui Dumnezeu, dacă Hrușciov în 1962, la criza rachetelor din Cuba, au știut să dezescaladeze și să fie responsabili, Uniunea Sovietică a lui Hrușciov, avem așteptarea de la o putere nucleară de astăzi să aibă același tip de responsabilitate și să fie extrem de precauți în utilizarea unor astfel de elemente de amenințare publică, dar repet, nu vedem o intenție de a le și folosi. Însă în sine utilizarea acestei retorici este contraproductivă, este iresponsabilă și trebuie să înceteze neîntârziat”.

Ministrul de Externe din Moldova spune că soarta Europei depinde de „cum se termină acest război”
Soarta Europei depinde de „cum se termină acest război”, a afirmat ministrul de externe din Moldova.

Ministrul moldovean de externe a declarat pentru Sky News că viitorul ţării sale şi al întregii Europe depinde de modul în care se va încheia războiul din Ucraina.

„Viitorul întregului continent depinde de capacitatea Ucrainei de a-şi menţine sistemul politic, de capacitatea de rezistenţă a ţării sale. Într-un anumit sens, soarta şi viitorul fiecărei ţări din această parte a lumii… depinde de modul în care se termină acest război, de locul în care se termină şi de momentul în care se termină”, a declarat ministrul Nicu Popescu.

Mai multe incidente au avut loc în ultimele zile în Transnistria ceea ce a alimentat teoriile potrivit cărora Rusia ar încerca să destabilizeze regiunea.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Animalul rar surprins într-o pădure din Cluj. Atacă în haită și nu prea îl vezi în libertate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu: Nici măcar nu mai ascunde. Este unul dintre pionii Kremlinului
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
O cunoscută cântăreață din România, mari probleme. Amenințată de o boală gravă
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste imagini
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va avea efecte grave și imediate
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Accident mortal pe DN 7: Un bărbat de 86 de ani și-a pierdut viața
MediaFlux
MARCEL BOLOȘ a dat VESTEA privind BANII! COMISIA EUROPEANĂ vine în CONTROL la BUCUREȘTI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mașina electrică vs automobilul cu combustie: cât se poate supraviețui în ger? (Video)