Mircea Geoană vrea să lanseze un proiect politic de țară ambițios: „România are nevoie de un un radicalism pozitiv și sănătos. Primenirea Ideii Naționale”

Secretarul general adjunct al NATO vrea să își lanseze un „proiect politic național ambițios” pentru următorul deceniu. Mircea Geoană vrea să așeze astfel România pe harta țărilor europene prospere.
Alina Costache
27 oct. 2022, 20:44
Mircea Geoană vrea să lanseze un proiect politic de țară ambițios: „România are nevoie de un un radicalism pozitiv și sănătos. Primenirea Ideii Naționale”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat joi, lansarea unui „proiect politic național ambițios” pentru următorul deceniu.

Citește și Mircea Geoană: „Este în interesul Occidentului dezvoltat ca regiunea noastră să crească. Dar Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă”

În cadrul discursului pe care l-a ținut la Conferința Internatională privind Viitorul Europei, Mircea Geoană a făcut o scurtă retrospectivă a ultimilor 30 din România în care a avut o serie de mesaje cu subînțeles privind viitorul țării.

”Frustrarea și teama de necunoscut pot constitui însă și baza de susținere pentru un radicalism pozitiv și sănătos. Primenirea Ideii Naționale este obligația fiecărei generații și a fiecăruia dintre noi pentru că esența Ideii Naționale este neschimbată de la punerea temeliilor statului român modern: evadarea de la periferia Europei și construcția unei Romanii își pune potențialul în valoare, se auto-depășește și recuperează decalajul istoric care ne separă de familia națiunilor dezvoltate, prospere, puternice și influente ale Europei, a spus Mircea Geoană,  la Academia de Studii Economice din București.

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit foarte mult despre importanța unui nou proiect national ambițios, care să aibă cinci obiective:  folosirea locației strategice pe care România o are, regândirea și transformarea rolului și capacitații statului de a-și exercita funcțiile esențiale, un nou model economic, un nou contract social,  repopularea României.

”Un Nou Proiect National ambițios, credibil şi sustenabil în timp trebuie să-şi propună câteva obiective strategice, asumate politic și în societate și urmărite apoi dincolo de ciclurile politice.

Aș numi asta Busola Strategică, capul compas al direcției generale a țării pentru următorul deceniu. Fiecare partid sau coaliție de partide vor avea întreaga libertate sa vina cu soluții proprii, inspirate din ideologia si viziunea lor politica însă obiectivele naționale trebuie asumate explicit si urmărite de-a lungul guvernărilor succesive”, a mai spus Secretarul general adjunct al NATO.

Redăm mai jos pricipalele declarații ale lui Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO:

  • Va trebui să privim cu atenție modelul economic pe care l-am dezvoltat în țara noastră în ultimele decenii și să înțelegem ceea ce aș numi Paradoxul romanesc.
  • Din punct de vedere al ciclului economic, Romania parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie. Avem azi un PIB mai mare de patru ori decât în 1989. Si, totuși, asistăm la un cataclism demografic, cu o populație la nivelul anilor ’60. Pe o suprafață cât a Marii Britanii, vom ajunge sa fim țara cu cea mai mică densitate a populației din Europa.
  • Pe scurt, economia creste, avem toate garanțiile de securitate, dar tara devine mai șubreda si vulnerabila din interior. Putem numi aceasta situație Paradoxul Romanesc.
  • Mai exista o alta fațetă a Paradoxului romanesc. Prin NATO și UE, suntem mai protejați de riscuri de securitate din exterior decât oricând altcândva în istoria zbuciumata a națiunii. Și totuși, suntem mai vulnerabili intern decât oricând altcândva în istorie.
  • Romania are nevoie de un un radicalism pozitiv și sănătos. Primenirea Ideii Naționale.
  • Iar până nu vom găsi un răspuns integrat și credibil cauzelor mai profunde ale acestui paradox romanesc, vom continua să creștem, însă să nu ne dezvoltam. Să clamăm că suntem a 7-a țară în UE, însă sa înotăm la coada ierarhiilor europene și internaționale. Să ne irosim potențialul și să ratăm cel mai bun moment al istoriei naționale. Sa fi devenit parte a Occidentului dezvoltat si sa eșuăm ca periferie a acestuia ar fi nu doar o ironie amară, ci un adevărat dezastru național.

Citește și Mircea Geoană consideră că centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est: ”România va deveni o țară relevantă economic”

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Admitere liceu 2024, rezultate repartizarea computerizată. Află la ce liceu ai intrat – Update
Capital.ro
Doliu în muzică. A murit un zeu al muzicii. A fost un „războinic al drumurilor”
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Decizie pentru cine transferă bani. Noua regulă din 23 iulie pentru cei care folosesc bani cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Locuitorii din Tulcea avertizați de Ro-Alert privind posibile căderi de obiecte din spațiul aerian
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!