Mircea Miclea dă de înțeles că situația în ceea ce privește educația elevilor ar putea fi catastrofală.
„Nu cred că va avea ca efect o creștere a ratei de vaccinare a profesorilor. Ce știm sigur este doar cine pierde: elevul, adică exact cine nu ar trebui să piardă. Cred că măsura este, așadar, incorectă, penalizează elevul pentru o problemă care este a profesorului și stimulează perpetuarea practicii menționate anterior: aceea de a da note pe cunoștințe puține, pentru a ascunde calitatea slabă a predării”, a declarat Mircea Miclea pentru Edupedu.
Întrebat care e problema de fond, Miclea a explicat: „Problema de fond cred că este faptul că multe dintre cadrele didactice au încercat să ascundă o prestație didactică slabă cu metodele online prin acordarea de note foarte mari elevilor. Efectul a fost o inflație de note mari.
Din păcate, cred că măsura de a reveni la școala online este o penalizare mai degrabă pentru elevi, care sunt deprivați de o învățare mai serioasă, și nu cred că e binevenită. Din cauză că nu sunt vaccinați profesorii sunt penalizați elevii. Mi se pare o decizie greșită. Știu că aparține nu numai ministrului Educației, ci și ministrului Sănătății, dar este greșită.
Nu cred că va avea ca efect o creștere a ratei de vaccinare a profesorilor. Ce știm sigur este doar cine pierde: elevul, adică exact cine nu ar trebui să piardă. Cred că măsura este, așadar, incorectă, penalizează elevul pentru o problemă care este a profesorului și stimulează perpetuarea practicii menționate anterior: aceea de a da note pe cunoștințe puține, pentru a ascunde calitatea slabă a predării.
Ce trebuie făcut este ceea ce ar fi trebuit făcut de 10 ani: anume accesul tuturor elevilor online la lecțiile celor mai buni profesori, adică constituirea acelei platforme naționale de învățare și a bibliotecii școlare virtuale. Asta trebuia făcut. Dacă nu se face lucrul acesta, o să fie extrem de dezavantajați elevii care au abilități pedagogice scăzute”.
Miclea a mai spus că tezele unice ar putea fi o soluție la problema evaluării numai dacă crește performanța predării.
„Se poate rezolva prin teze unice, dar pentru acest lucru trebuie să crească performanța predării. Pentru că adesea notele proaste sunt o modalitate de a camufla predarea proastă. Problema de fond este predarea. Dacă predau prost, dau note mari ca să ascund că am predat prost. Dar acest lucru e de multă vreme.
Ar fi momentul de-a face foarte serios Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Ar trebui discutate pentru fiecare elev în parte, realizat un plan remedial pentru fiecare. Dar fără o evaluare riguroasă nu poți face planuri serioase. Dacă nu ai o evaluare serioasă a realității, nu știi unde și cum trebuie să intervii. Acest lucru e clar în puterea Ministerului, dar Ministerul nu o face”, a mai spus el.