Mircea Miclea, despre declaraţia actualului ministru al Educaţiei, Monica Anisie: „De o stupiditate remarcabilă”

Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, i-a oferit un interviu lui Ovidiu Damian de la TVR Cluj, în care comentează declaraţia actualului ministru al Educaţiei, Monica Anisie, conform căreia şi dacă ar primi 6% din PIB finanțare pentru Educație, nu ar avea ce face cu banii pe construcția actuală.
Romania TV
28 ian. 2020, 17:09
Mircea Miclea, despre declaraţia actualului ministru al Educaţiei, Monica Anisie:

Mircea Miclea este singurul ministru al Educației din România care și-a dat demisia din funcție fiindcă nu a primit 6% din PIB, cât ceruse Guvernului pentru Educație, pentru a putea face reformele propuse.

Povestea cu Educația la noi este în primul rând aceasta: să știe ce trebuie făcut, Dar nu se face. Aceasta este problema, nu se execută ceea ce trebuie făcut. Nu este o singură cauză sunt mai multe cauze. Unu: guvernul și partidele politice nu sunt dispuse să investească în Educație pentru că Educația nu produce voturi la următorul ciclu electoral.

Orice intervenție semnificativă în Educație și arată roadele doar după cinci ani, deci, practic nu câștigi voturi dacă investește în educație și atunci toate partidele, din ’90 până acum, văzând că educația nu aduce voturi, spuneau în 15 septembrie că este prioritate națională, după care când alocau bugetele…

Ca și acum, acest guvern care a văzut rezultatele la PISA a alocat 2,7% din PIB pentru Educație. Domnule, eu mi-am dat demisia în 2005 pentru 3,7%, deci 3,7% din PIB-ul de atunci, dar era 3,7%, acum e 2,7%. Ce putem să spunem despre acest guvern?!„, a declarat Mircea Miclea, potrivit edupeedu.ro.

Ce spune Mircea Miclea despre declarația actualului ministru al Educației, Monica Anisie

De o stupiditate remarcabilă. Vă spun câteva locuri în care trebuie urgent alocați bani.

Unu: nu mai sunt granturi de cercetare pe baza cărora să se facă o competiție de cercetare de câțiva ani de zile, deci prin urmare, noi degeaba ne uităm la universitățile noastre și vedem că ele sunt necompetitive, dacă nu le dai constant bani, pentru care să competiționeze, deci nu le dai salarii, le dai o sumă de bani pentru care cei mai buni intră într-o competiție și câștigă cel mai bun dintre cei mai buni și fac cercetări pe baza acestor fonduri.

Deci noi avem cel mai scăzut procent din PIB pentru cercetare din Europa. Nu numai că este cel mai scăzut, mai scăzut decât Bulgaria și Albania, dar este și impredictibil, adică anul ăsta îți dau bani, anul viitor nu îți dau bani. Pe cine poți angajezi ca cercetător de vârf când îl aduci, să zicem din Diaspora, că ai un absolvent care e foarte bun și care a lucrat în străinătate, vrea să se întoarcă înapoi în țară, ok, și ce-i spun eu?

Îi spun „domnule, eu te pot aduce pe un grant astăzi, anul acesta, că am grant, anul viitor nu-ți garantez locul de muncă, că nu știu dacă o să mai fie granturi de cercetare. Peste doi ani, poate da, poate nu”. Dumneavoastră ați veni, v-ați întoarce? Nicidecum! Deci un lucru clar unde s-ar putea da, nu banii care pe care îi are acum Ministerul Educației de 2,7% din PIB, dublul banilor s-ar putea da pentru Cercetare.

Doi: sunt prevederi foarte clare în Legea Educației în care se spune că trebuie făcută o bibliotecă digitală și o platformă de evaluare-învățare la nivel național. Asta ce înseamnă: că toate conținuturile care sunt acum tipărite, în afară de faptul că ar apărea pe varianta tipărită, ar putea fi accesate de pe mobil. Adică le faci, nu în format .pdf, într-un format multimedia în care ai text, audio, video, pentru fiecare lecție. Pentru Teorema lui Pitagora, și uite așa fiecare elev, când este în troleibuz dimineață, se uită la lecția Teorema lui Pitagora pe telefonul mobil.

Zero bani sau alocat pentru această inițiativă, care este scrisă în Legea Educației din 2011 și care este critică pentru a stimula învățarea pentru această generație care a crescut, și care interacționează permanent cu aceste mijloace digitale, care are o minte formatată de interacțiune permanentă cu mediile multimedia, cu tehnologia multimedia. Și noi le dăm ce? Text tipărit, doar atât. În loc să le dăm multimedia. Asta înseamnă să fii responsabil, înseamnă că ții cont de mintea elevului. Dacă mintea elevului este formatată multimedia, pentru că interacționează permanent cu tehnologie multimedia, tu-i oferi lecțiile multimedia.

Cum să nu fie necesari bani? Repet încă o dată: nu banii care s-au alocat, dublul banilor care s-au alocat. Să spui că n-ai ce face cu banii e o dovadă de stupiditate. Cum adică nu avem ce face cu banii? Să aplicăm Legea Educației!

Sau să iau un al treilea exemplu: Programul after-school. În loc să meargă la meditații la diverși profesori, sau să nu meargă pentru că părinții lor nu au bani, nu ar putea să facă after-school? Adică meditații după ce termină ei lecțiile la școală și pentru asta să fie utilizați banii, ca să-i plătesc și pe profesorii care fac ore suplimentare, ca să-i plătesc și pe cei care le aduc un sendviș sau două sendvișuri la pauza de prânz, pentru ca ei după aceea să rămână….

Și atunci s-ar face remedierea din timp a copiilor care au probleme. Nu am discutat nimic despre faptul că ai putea să dai bani și pentru creșterea salariilor profesorilor: nici de cum, am spus că poți să dai bani pentru cercetare, poți să dai bani pentru after-school, poți să dai bani pentru a face o platformă națională de învățare multimedia.”, a mai declarat fostul ministru.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde
Capital.ro
Ungaria a pus interzis. Românii vor lua 5.000 lei amendă. Legea e lege la vecini
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Este cea mai bună veste! Acești români vor fi iertați de toate datoriile la bănci
Adevarul
Simptomele COVID-ului de vară și ce să faci dacă te-ai îmbolnăvit
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Virusul care te lasă fără bani în cont. Așa îl folosesc hackerii
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cutremur cu magnitudinea de 4,7 în Arad! Unda seismului s-a resimțit în mai multe orașe din vestul țării, precum Cluj și Baia Mare
Capital.ro
Taxă 89 lei pentru șoferi. Ești obligat să achiți, dacă vrei să păstrezi dreptul de a circula
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris: Leon Marchand a preluat flacăra olimpică într-un felinar
MediaFlux
PENSIONARII vor încasa de DOUĂ ORI BANI în luna august! Seniorii se vor bucura de două ori
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!