Reprezentanţii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului spun că ar trebui să stăm liniştiţi, dar nu neapărat pentru că nu ar urma niciun cutremurputernic, ci pentru că predicţiile despre care se tot vorbeşte nu prea au bază ştiinţifică. Cel puţin deocamdată. Cutremurul vine cam… când vrea el.
„Tot ce se anunţă acum, gen predicţie – că vine un cutremur până la sfârşitul anului, până în nu ştiu ce lună – nu are nicio bază ştiinţifică. Toate pot fi ignorate complet, după părerea mea. Cutremurul nu ştim când vine. Bun, nici acest lucru nu putem să-l scoatem din calcule, însă ca cineva să spună că vine în nu ştiu ce lună, asta este imposibil şi nu are nicio bază. Noi avem totuşi acum destul de multe date legat de tot ce se întâmplă, şi în Vrancea, şi pe toată ţara, şi nu este niciun indiciu care să ne spună că o să avem un cutremur mare acum, până la sfârşitul anului”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), dr. Mircea Radulian.
Maximum 7,8 grade pe scara Richter, în Vrancea
Potrivit directorului ştiinţific al INFP, un cutremur mare în Vrancea afectează în special pe direcţia nord-est, sud-vest, adică spre Moldova şi Câmpia Română. Acesta s-ar resimţi şi în Dobrogea, însă la o intensitate mai mică.
Acesta a mai precizat că, în Vrancea, s-ar putea înregistra un cutremur cu magnitudinea de maximum 7,8 grade pe scara Richter. „Oamenii trebuie să înţeleagă. Noi, seismologii, când spunem că ne aşteptăm la un cutremur în Vrancea, spunem «poate să apară». Este o prognoză foarte generală, aproxi-mativă, în niciun caz nu ne aştep-tăm să vină într-un anumit an, anul acesta sau anul următor. Într-ade-văr, nu putem neglija faptul că Vrancea poate să genereze cutremure chiar şi mai mari, dar cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai rare. Nu ne aşteptăm să vină neapărat foarte curând”, spune dr. Mircea Radulian.