Mircea Radulian a declarat că activitatea seismică din zona Galaţi este în continuare în desfăşurare, iar experţii nu pot spune cât va mai dura şi ce cutremure o să mai fie în zonă.
În ceea ce priveşte posibila influenţă din partea exploatărilor de petrol din zonă, Radulian a precizat că, având în vedere adâncimea forajelor, între 700-800 metri adâncime, care este mai mică faţă de cea a cutremurelor – între 5-10km adâncime, având în vedere că exploatările durează de circa 40 de ani, în care nu au existat fenomene speciale, şi ţinând cont de aria mare a acestor exploatări, răspândite din Moldova până în Câmpia Română, nu există o influenţă a exploatărilor petroliere.
„OMV Petrom ne-a dat o serie întreagă de elemente, felul în care exploatează, vechimea, adâncimea, procedurile de extracţie. Este o extracţie standard. Faptul că exploatează din 1959 este verificat, faptul că au tehnologie care permite forarea până la 1.000 de metri – tehnologia lor nu permite foratul la mai mult de atât. S-ar fi vazut dacă era o tehnologie superioară”, a mai spus expertul.
În legătură cu o eventuală corelaţie a cutremurelor din Galaţi cu cel din Vrancea, de duminică, Radulian a precizat că „având în vedere diferenţa mare de distanţă şi adâncime, diferenţele tectonice, nu există elemente care să ne ducă la o corelaţie între ele”.
„În următoarele zile vom trimite oameni care vor instala instrumente noi de măsură, inclusiv se vor face evaluări ale caselor din zona respectivă, 16 case au probleme mai mari legate de cutremure”, a mai spus directorul INFP.
Radulian a precizat că riscul unui cutremur mare, la Galaţi, este mic. „Pentru Vrancea, riscul este mai mare. Vrancea este cea mai periculoasă. Nu ne aşteptăm neapărat acum la un cutremur în zona Vrancea”, a mai spus el.
„Cauza producerii cutremurelor din Galaţi este tectonică. S-au pus în discuţie mai multe influenţe, concluzia este că e tectonică. Există o oarecare posibilitate să reînceapă alunecările de teren. Institutul de geodezie monitorizează”, a mai spus Radulian.