Mircea Radulian: Nu putem neglija eventualitatea unui cutremur mare de acum încolo

Directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian, este de părere că nu poate fi neglijată eventualitatea producerii unui cutremur de mare intensitate.
Iulian Tudor
04 mart. 2014, 12:53
Mircea Radulian: Nu putem neglija eventualitatea unui cutremur mare de acum încolo

„România e o țară seismică activă, una dintre statele cele mai active din Europa, în special din cauza cutremurelor din Vrancea și având în vedere frecvența cu care aceste cutremure vrâncene apar, mă refer la cutremurele mari, nu putem neglija eventualitatea unui cutremur mare oricând de acum încolo. Din acest punct de vedere trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment”, a declarat marți Mircea Radulian la o masă rotundă privind găsirea modalităților de colaborare pentru o mai bună gestionare a riscurilor la nivel de comunitate.

El a atras atenția asupra importanței prevenirii în acest tip de situații și a subliniat că nu se poate ști cu exactitate când se va produce un cutremur, scrie Agerpres.

„Nu se întâmplă ceva special acum în zona Vrancea, din acest punct de vedere nu avem motive de îngrijorare, în sensul că nu există o activitate anormală care să ne dea de bănuit, însă știm că cutremurele mari de multe ori apar pe neașteptate. În termeni probabilistici vorbind, nu știm când va fi următorul cutremur, dar totuși probabilitatea e destul de mare”, a spus Radulian.

Citeşte şi Seismul trezeşte şi acum fiori. Cum a salvat o căţeluşă viaţa stăpânilor săi la cutremurul din 1977

Potrivit acestuia, cutremurele vrâncene nu ar produce pagube mari dacă imobilele ar fi construite după anumite norme.

„În prezent există un standard chiar foarte nou care ține cont de toate datele pe care le avem la dispoziție în cazul cutremurelor din țara noastră, cu alte cuvinte are în vedere tipul de cutremure care sunt în țara noastră”, a declarat Radulian.

În opinia sa, problema mare în primul rând pentru București este că foarte multe dintre construcții sunt vechi.

Citeşte şi CUTREMURUL DIN 4 MARTIE 1977. Legenda HALUCINANTĂ a oraşului distrus DUPĂ SEISM de teama lui Ceauşescu

„Când au fost făcute la vremea respectivă nu respectau unele dintre ele chiar niciun standard, deci erau făcute după anumite norme, dar nu antiseismice, aceasta este una dintre probleme. Pe de altă parte, în decursul timpului aceste standarde nu au fost la fel de bune. Se știe că până în ’77 standardul nu era la nivelul care ar fi trebuit să fie de exemplu pentru București, după aceea s-a schimbat”, a menționat Radulian.

El a semnalat că în cazul imobilelor noi nu ar trebui să fie probleme pe viitor. „Dacă ne referim la clădirile noi problema e în mâinile noastre, deci aici nu mai avem nicio justificare că nu am făcut clădirea respectivă după normele care sunt cunoscute și pe care le știe orice proiectant. Aici nu ar trebui să avem probleme pe viitor. Rămâne de văzut gradul de conștiinciozitate ar celor care se ocupă de aceste proiecte”, a adăugat Radulian.

Citeşte şi Un GEST pe care ştii că TREBUIE să îl faci în caz de CUTREMUR poate fi MORTAL. Cum trebuie să te aperi de fapt

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Ce au găsit doi români la un hotel de patru stele din Turcia. Vacanța lor a devenit un coșmar: “Vreau ca și alți oameni să știe”
Capital.ro
A murit cel mai bun bucătar. Toată lumea l-a divinizat. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. Vila are o priveliște superbă, AVEM imaginile SECRETE
DailyBusiness
Consiliul Fiscal AVERTIZEAZĂ: Deficitul bugetar ar putea EXPLODA la 7% din PIB în 2024
Adevarul
De ce și-au pierdut românii încrederea în medici. „O cultură a non-comunicării și o atitudine grețoasă”
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
A murit o legendă a gastronomiei. A schimbat felul în care se mănâncă
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
UPDATE Bac 2024 sesiunea de toamnă: A fost publicat baremul oficial! Care este rezolvarea corectă a subiectelor la Limba și literatura română?
Capital.ro
Ungurii se înclină în fața României. Aplauze de la vecini: Să-și amintească toți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca a divorțat de fostul internațional Răzvan Cociș și s-a cuplat, în SUA, cu portarul care a apărat în 233 de meciuri pentru Borussia Dortmund!
stirilekanald.ro
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
substantial.ro
Activiști ecologiști blochează portul Amsterdam, împiedicând acostarea unei nave de croazieră
MediaFlux
GREEN TALKS. Interviu cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...