‘Am aflat cu stupoare intenţia mai concretă prin care doreşte să se descentralizeze porturile fluviale, respectiv administrarea acestor porturi să treacă la comunităţile locale fără să se cunoască în amănunt ce activitate desfăşoară fiecare port de pe Dunăre. (…) Noi suntem categoric împotriva trecerii acestor porturi în administrarea consiliilor locale’, a spus Toader, într-o conferinţă de presă.
Toader a precizat că proiectul vicepremierului prevede că din domeniul public al statului se trece în domeniul public al administraţiei locale, ceea ce oferă posibilitatea ca ‘apoi, printr-o hotărâre de Consiliu Local, din domeniul public local să devină domeniul privat’.
‘Deci poate să intervină, să-l vândă, să facă ce vrea cu el, să construiască ce doreşte pe el, iar aceste porturi în câţiva ani se vor desfiinţa. Repet, portul nu este un bun local, este un bun naţional şi nu ne putem permite să ne închidem porţile. (…) Probabil ministrul Dragnea nu ştie, aceste administraţii naţionale, care sunt companii naţionale, sunt societăţi comerciale. Trecerea bunurilor de la o societate comercială la alta, la un consiliu, se face cu justă despăgubire. Această măsură nu va face altceva decât va crea o bulversare totală’, a mai spus Toader.
Totodată, Mircea Toader a afirmat că prin descentralizarea porturilor fluviale ‘PSD are cel mai mult de câştigat’.
‘Dorinţa Consiliului Local Constanţa – ca să spun pe drept, primarul Mazăre – este să fie stăpânul porturilor. Ferească Dumnezeu dacă un portuleţ din ăsta de la Dunăre se închide şi îşi pierde capacitatea de operare, dacă Constanţa va ajunge pe mâna lui Mazăre înseamnă că acel port va fi pierdut complet, va fi o intervenţie politică şi asupra zonei de afaceri şi de comerţ a portului, încet, încet ne închidem singura poartă a Europei. (…) Va fi un fiasco dacă se va realiza acest lucru. În concluzie, dacă se încearcă acest lucru este semnalul că aceste porturi se vor închide’, a mai precizat democrat-liberalul.
Metrorex trece în subordinea Primăriei Capitalei, porturile de la Dunăre ajung în administrarea autorităţilor locale, iar Ministerul Tineretului şi Sporturilor cedează sute de săli, bazine olimpice de înot, tabere, patinoare, piste de atletism şi clădiri – sunt câteva dintre schimbările aduse de proiectul de lege privind descentralizarea.
VEZI SI: