Mirel Palada: Doar 16% din români aleg ceva din oferta politică actuală. PSD, cea mai mare scădere. „Îmi cam miroase a dictatură”

Sociologul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, avertizează într-o postare pe Facebook că ne așteaptă „o perioadă politică foarte complicată”. Sociologul mărturisește că de când face sondaje politice opțiunea explicită de vot a românilor nu a fost atât de jos, precizând că toate partidele „se duc pur și simplu în cap”.
Romania TV
10 dec. 2017, 08:15
Mirel Palada: Doar 16% din români aleg ceva din oferta politică actuală. PSD, cea mai mare scădere.

„E un nou record. De cînd fac eu sondaje politice, de aproape 20 de ani de zile, n-a fost nicicînd atît de jos nivelul celor care au o opțiune explicită de vot.

În momentul de față, doar 16% din români aleg ceva din lista oferită, din meniul pus în față. Repet: DOAR 16%. N-a mai fost niciodată atît de scăzut.

Nici nu mai pot calcula scorul partidelor, să fac procente din 100% participare la vot. Adică pot calcula, că nu mă doare mîna. Dar nu mai are nici un fel de relevanță. O să urle toți: PSD e la 47%. So what? E o păcăleală. E aproape jumătate din mult mai puțin. Un fleac. Un mizilic.

Asta nu înseamnă că românii nu mai sînt interesați de politică. Nu. 32% din români, adică o treime, repet: O TREIME spun că vin la vot dar sînt nehotărîți. Asta pentru că nu au ce alege din acea listă. E imens. E alt record electoral dureros.

E ca și cum te-ai duce la restaurant, flămînd, ai poftă de mîncare, ești rupt de foame, dar cînd vezi meniul nu poți alege nimic, așa de neapetisant este acesta. Ți-e foame, stai ca prostul în ușa restaurantului, dar cînd vezi ce și mai ales cum gătesc aia te apucă scîrba. Însă nu-ți vine să pleci. Alt restaurant nu e în preajmă. Și atunci te apucă nervii și-ți vine să dai cu scrumiera după bucătar.

Asta se întîmplă acum, sub ochii noștri. Românii aruncă cu scrumiera după clasa politică.

Într-o jumătate de an, PSD a scăzut de la 20% – nivelul lor obișnuit, concretizat în mod repetat și la alegeri – la doar 9%. Repet: DOAR 9%. Imensă scădere.

În timpul ăsta, PNL a scăzut și el de la 10% la 3%. Repet: la 3%. Ca să înțelegeți mai bine dimensiunile dezastrului: acum doi ani, la începutul lui 2015, imediat după victoria lui Johannis, PNL era ales de 20% din români. Adică la egalitate cu PSD-ul. Acuma, PNL mai e ales doar de 3% din români. Doar 3%. Dezastru.

Nici tefeleii minori nu stau mai bine. USR a scăzut de la 4-5%, cît reușea să convingă în perioada de maxim succces de la manifestațiile de început de an, la doar 1%. Repet: doar 1%. Varză.

Toate partidele se duc pur și simplu în cap. Dezamăgirea și scîrba se văd din ce în ce mai clar în sondaje. Fiecare din partidele de acum a pierdut cel puțin jumătate din bazinul său electoral.

Proporțional, partidele anti-PSD au pierdut cel mai mult: de la 10 la 3 e crunt. De la 4-5 la 1 e la fel de brutal.

ÎÎnsă în volume absolute, de departe, evident, pierderea cea mai mare este la PSD. Acesta, de la 20% la 9%, a pierdut mai mult de 10 puncte procentuale. 11% din români care îi alegeau cu ceva timp în urmă, dar acum spun pas.

Ca să înțelegeți: 11 puncte procentuale înseamnă 2 milioane. 2 milioane de români care nu se mai regăsesc în ce face PSD-ul acum.

Sau, cu alte cuvinte, ca să înțelegeți și mai bine: jumătate din electoratul obișnuit al PSD-ului. Repet: jumătate. JUMĂTATE.

Ne așteaptă o perioadă politică foarte complicată. Presimt că momentul e copt pentru o ieșire din democrație. După cum vedem deja, Poporul o vrea. Sistemul și el de-abia așteaptă, roade frîul să facă totalmente ce vrea, fără control parlamentar. Partenerii externi o doresc și ei, o colonie se gestionează mai ușor astfel.

Din păcate, dragii mei, îmi cam miroase a dictatură. Vremea e coaptă…”, conchide Mirel Palada

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...