Mirel Palada trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul demografic al României. Dacă, spune el, înainte de Revoluție românii fugeau de regimul Ceaușescu, acum motivele pentru care aceștia aleg să plece peste hotare sunt altele.
„Salvarea este pe persoană fizică. Au fugit trei, patru milioane în străinătate, inițial au fugit trecând ilegal granița, pe urmă au plecat pur și simplu, în căutare de mai bine. Nu se vor mai întoarce, toată lumea zice că, vai, se întorc, s-au întors o sută de mii, pe naiba, față de trei-patru milioane e nimic”, a declarat Mirel Palada, potrivit Fanatik.ro.
Citește și: Conserve cu ton contaminate cu mercur. Alertă la nivel european
„Se întorc cei care eșuează sau care vor să-și mănânce ultima pensie după ce au făcut cazematele alea de case care au stat pustii 20 de ani știți, toate hardughiile alea”, a continuat el.
Sociologul spune că românii care au aplecat sunt înlocuiți de indo-europeni, cu persoane care vin aici cu un nivel de educație slab, în general angajațte pe posturi unde nu au nevoie de o calificare, și care nu sunt compatibile cultural cu poporul român.
„Și în România rămân din ce în ce mai puțini. Ce înlocuim ca imigrație sunt niște popoare indo-europene cu un nivel de educație din ce în ce mai scăzut, care nu știu decât să facă curierat, care nu sunt nici compatibili cultural, aducem pakistanezi și srilankezi”, a mai spus Mirel Palada.
Citește și: Criza în IT își arată efectele. Se bat 200-300 de oameni pe un post iar salariile au scăzut drastic
Mirel Palada a făcut o comparație din istorie, evocând imperiul bizantin aflat sub asaltul și, ulterior, sub cucerirea otomanilor, sfârșind prin a-și pierde și gloria și identitatea, fără să facă reforme ca să schimbe situația.
„În imperiul bizantin, atunci când dădeau năvală turcii, așa, insidios (…) de la 1037, încetul cu încetul, până la 1450, au cucerit, au înconjurat Bizanțul, în timpul ăsta ce reforme a făcut imperiul bizantin? N-a făcut nici una, discutau despre sexul îngerilor și despicau firul în patru”, a subliniat sociologul.
„Sunt atât e multe exemple de țări care au eșuat. Și noi ne certăm pe chestii gen Șoșoacă. Ați auzit de avari, ați auzit de kazari, ați auzit de burgunzi, ați auzit de azteci, de imperiul bizantin? Vă dau atâtea exemple de populații care s-au dus în cap, de popoare care s-au pierdut, de celți, care mai sunt o mână de oameni”, a mai spus Mirel Palada.