Miron Cozma i-a trasnmis, duminică, în direct la România TV, premierului Cîţu că ar putea schimba Guvernul pe care-l conduce.
„Îi spun inclusiv premierului Cîţu. Atenţie foarte mare, Cîţule! Ia şi citeşte istoria evenimentelor cu mineri!
În 1991, am schimbat un Guvern cu 10.000 de mineri, cu Armata în stradă. În 1999, am schimbat Guvernul Radu Vasile cu 7.000 de mineri. La ora asta, 4.000 de mineri din Valea Jiului şi cu 7.000 din Gorj. Sunt 11.000, Cîţule!
Dacă vrei o mineriadă, pot să o fac oricând! Iar tu nu ai cum să mă opreşti pe mine! Nici tu, nici alţii!”, a declarat Miron Cozma, în direct la România TV.
Citeşte şi: Minerii din Valea Jiului îşi vor primi salariile restante după proteste. Când vor primi banii
De asemenea, cel supranumit „Luceafărul huilei” nu a ezitat să o critice pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.
„În privinţa acestei hoaţe (Clotilde Armand, n.red), îl atenţionez pe ministrul de Interne. Dacă nu începi ancheta, aşa cum ţi-am cerut legat de modul în care au obţinut acele bunuri – 14 terenuri, 3 apartamente, 2 vile, Clotilde Armand, când Miron Cosma n-are o garsonieră după 20 de ani lucraţi în mină. Am să te dau în judecată, domnule ministru, pentru favorizarea infractorului!”, a spus Miron Cozma.
Mineriada din 13-15 iunie 1990 este considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor. Forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile.
Miron Cozma a devenit cunoscut pentru rolul pe care l-a avut în conducerea minerilor din Valea Jiului la Mineriada din 1991, care a dus la demisia Guvernului condus de Petre Roman. Atunci, au fost comise violențe împotriva cetățenilor de rând, soldate cu trei morţi şi peste 400 de răniţi.
În luna ianuarie 1999 Cozma a condus minerii în o altă serie de proteste cauzate de intenția guvernului lui Radu Vasile de a închide minele din Valea Jiului, care aduceau statului mari pierderi de bani. Pentru a face presiuni asupra Guvernului, Cozma și minerii pe care i-a mobilizat au început marșul spre București.
Minerii s-au ciocnit cu Jandarmeria în localitatea Costești, județul Vâlcea. Aproape 70 de mineri și 100 de jandarmi au fost răniți și un miner a murit.
În februarie 1999, Miron Cozma a fost condamnat de către Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în mineriadele din anul 1991. Decizia instanţei a determinat un nou marş al minerilor spre București. Atunci, forțele speciale au intervenit și au împrăștiaţi minerii la Stoenești, Olt. Cozma și locotenenții săi au fost prinşi de Poliție.Miron Cozma a fost dus la închisoarea Rahova pentru a își ispăși pedeapsa.
A fost grațiat de președintele Ion Iliescu în anul 2004.
Citeşte şi: Florin Cîţu, veşti bune pentru minerii din Valea Jiului. Vor primi bani în plus