Mirosurile neplăcute din casă care-ți pot pune în pericol sănătatea. Risc de astm bronșic și asfixiere

Mirosurile neplăcute pot constitui riscuri reale pentru sănătate, deoarece te expun unor afecțiuni precum astmul bronșic sau la pericole grave cum ar fi asfixierea sau pierderea cunoștiinței.
Ruxandra Rădulescu
05 nov. 2021, 14:24
Mirosurile neplăcute din casă care-ți pot pune în pericol sănătatea. Risc de astm bronșic și asfixiere

Mirosurile neplăcute pot reprezenta adevărate pericole, iar dacă le trecem cu vederea generează situații extrem de riscante pentru sănătatea sau siguranța noastră.

Mirosul de mucegai, de amoniac sau deșeuri menajere sunt doar câteva dintre cele la care trebuie să fiți în alertă maximă atunci când își fac simțită prezența în gospodăria dumneavoastră.

Mirosul de gaz natural

Gazul natural este inodor, așa că pentru a-l face detectabil se adaugă mercaptanul chimic, care creează acel miros clasic de „ou putred”. Dacă simți un miros de ou putrezit în casa ta, poți fi în pericol de scurgere de gaz, care ar putea provoca incendiu sau explozie. Ieșiți imediat din casă și sunați la compania de gaze pe telefonul mobil sau pe telefonul unui vecin, spune Frank Lesh, director executiv al Societății Americane a Inspectorilor de locuințe.

Mucegai

Un miros de mucegai și înțepător ar putea indica o scurgere la chiuvetă sau o țeavă spartă, unde a crescut mucegaiul ce găsește mediu prielnic în locurile întunecate și umede. „În ceea ce privește mucegaiul, suntem foarte îngrijorați de persoanele cu alergii și astm bronșic”, spune David Dyjack, DrPH, CIH, director executiv al Asociației Naționale pentru Sănătatea Mediului. „Ambele condiții pot fi exacerbate de expunerea la mucegai.” Dacă vedeți mucegai, dezinfectați suprafețele neporoase precum gresia cu o soluție de 10% înălbitor/apă și lăsați să stea timp de zece minute în timp ce ventilați, adaugă Dyjack.

Nu pune niciodată aceste alimente din frigider! Îşi pierd gustul şi calitatea nutritivă
Deșeuri menajere

Dacă casa ta miroase a stație de tratare a deșeurilor, ai putea avea o scurgere de gaz din canalizare, care conține componente toxice și potențial explozive, cum ar fi hidrogenul sulfurat (care ar putea cauza probleme de la iritația ochilor până la pierderea cunoștinței) și metan (care poate epuiza oxigenul, ducând la asfixiere). O cauză ar putea fi o baie care nu este folosită des. Conductele de sub duș sau chiuvetă includ o instalație în formă de U, care reține o cantitate mică de apă ce împiedică scurgerea gazului din canalizare înapoi în casă. Dacă o baie nu e folosită, această apă se poate evapora, permițând mirosurilor să treacă. Pentru a rezolva problema, pur și simplu turnați o cană de apă în canalul de scurgere al băii. Pentru un plus de eficacitate, adăugați o linguriță de ulei vegetal pentru a opri evaporarea apei. Dacă, totuși, nu puteți găsi sursa problemei, de vină ar putea fi o țeavă de aerisire, care direcționează gazul din canalizare în sus și prin acoperiș care este ruptă sau înfundată. În acest caz, chemați un inspector de casă sau un instalator pentru a investiga.

Miros de fum

Un miros puternic de fum ar putea fi un motiv de panică, dar chiar și un mic miros ocazional ar putea însemna o mare problemă. „Dacă îl simți mai rar, cum ar fi atunci când folosești o anumită lumină sau un aparat, ar putea fi din cauza fumului electric din spatele unui perete sau dintr-un corp de iluminat de tavan, iar asta ar putea fi foarte periculos. Sunați imediat pompierii sau un electrician.

Mirosul de pește

Ați simțit un miros de pește în casa dvs., dar nu vă amintiți să fi cumpărat produse din pește? Acesta ar putea fi un semn că un dispozitiv electric, probabil un aparat, din casa ta se supraîncălzi. Mirosul „de pește” sau potențial acru poate însemna că plasticul, cauciucul sau alt material din jurul aparatului afectat se topește. Dacă ignorați acest lucru pentru prea mult timp, ar putea provoca un incendiu. Bazați-vă pe simțurile olfactive pentru a identifica sursa. Dacă este într-adevăr vorba de un aparat, probabil că ar trebui să apelați la un expert în reparații care va stabili dacă aparatul trebuie înlocuit. Dacă mirosul pare să provină de la o priză sau un comutator, opriți întrerupătorul și apoi să sunați un profesionist.

ARDE frunze de salvie in fiecare zi! 4 beneficii uluitoare! Ritual de purificare pentru casa

Amoniac 

Sau, după cum ar putea fi identificat mai colocvial, „pipi de pisică”. Dacă nu curățați cu amoniac sau nu aveți o pisică, acest miros neplăcut de metal este unul pe care nu ar trebui să îl ignorați. Chiar dacă curățați cu amoniac sau utilizați un lichid de răcire pe bază de amoniac, acest lucru ar putea fi un pericol, deoarece mirosul ar putea însemna că există o scurgere. Mai ales dacă aveți aparate mai vechi care ar putea folosi amoniacul ca lichid de răcire, încercați să le mirosiți pentru a vedea dacă ar putea fi sursa. Dar un miros de amoniac ar putea indica și alte lucruri, cum ar fi o creatură care a murit în pereții tăi, sau chiar mucegai. Dacă găsiți o rozătoare moartă este desigur un semn că trebuie să apelezi la o firmă de dezinsecție.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii