‘Există atât de multe ‘ținte facile’, vulnerabilități peste tot, că nici o prevenție absolută nu va putea fi realizată’, a declarat pentru AFP un membru al Grupului de intervenție al jandarmeriei franceze (GIGN), care a solicitat să rămână anonim.
‘Vine vara: vă imaginați numărul de persoane care vor veni pe terase, numai la Paris? Cum vreți să asigurăm securitatea? O mașină cu geamuri fumurii, cu oameni înarmați în interior, care oprește în fața unei terase și după aceea se trage în rafale, cum poate fi anticipat asta? Imposibil’, a adăugat el.
Într-un comunicat, Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a dat asigurări că atacul de duminică de la Grand-Bassam, care s-a soldat cu 18 morți printre care și patru francezi, făcea parte ‘dintr-un plan care viza locuințele Cruciaților și locurile lor de adunare’ și care a vizat Franța și țările care participă alături de ea la operațiunea Barkhane, din Sahel.
Fie că este vorba de Franța sau de străinătate, există sute, mii de obiective potențiale care pot fi luate drept ținte de jihadiști dotați cu arme, grenade și uneori centuri explozive.
În anumite locuri, ca de exemplu în marile hoteluri, restaurante sau pe plajele frecventate de expatriați în Africa sau în altă parte, este totuși posibil să se depună eforturi pentru a ‘transforma anumite spații bine definite în sanctuare’, a declarat pentru AFP Frédéric Gallois, fost comandant al GIGN.
‘Fie că este vorba despre plaje, hoteluri sau clădiri, nu există altă alegere decât de a instala limite, bariere, puncte de inspecție-filtrare cu agenți înarmați la intrare. Dar foarte bine înarmați, cu puști-mitralieră kalașnikov. Spațiul trebuie decupat în zone de protejat’, a adăugat el.
Recentele operații desfășurate în Europa sau în Africa arată că agresorii, adesea foarte tineri, deciși să ucidă cât mai mulți civili posibil și să nu supraviețuiască operațiunii, nu sunt neapărat în măsură să reziste eficient forțelor de ordine, odată ce acestea intervin. Trebuie deci, estimează cei doi experți, ca agresorii să fie ‘fixați’ cât mai curând posibil, pentru a pune capăt masacrului.
‘Am văzut acest lucru în special la Mumbai, în noiembrie 2008’, a explicat membrul GIGN, referindu-se la atacul comis de un comando de oameni înarmați care au vizat hoteluri de lux, gara principală, restaurante și un centru evreiesc și care s-a soldat în total cu 166 de morți.
‘Pe alocuri polițiștii locali care au intervenit cu bastoane de bambus au fost suficienți pentru ca agresorii să se retragă și ca faza de atac direct să înceteze’, a adăugat el.
În Franța, forțele de ordine lucrează în primul rând la reducerea timpului de răspuns.
‘GIGN a pus la punct ‘un plan de atac imediat’ bazându-se pe plecarea unui prim detașament (format din cel patru echipe formate din cinci oameni) capabil să părăsească baza între 15 și 30 de minute’, a anunțat la 7 martie ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.
‘Acest gen de mici echipe extrem de mobile, autonome, bine echipate și antrenate trebuie să fie capabile să-l intercepteze și să-l neutralizeze cel mai curând posibil’, a adăugat Frédéric Gallois.
‘Scopul este de a întrerupe atacul ucigaș (…) Priviți imaginile de pe camerele de supraveghere: atacatorii nu se ascund, nu se apără, avansează cu calm, descoperiți și ucid. La prima confruntare, acțiunea încetează, ei sunt ‘fixați’, masacrul încetează’, a subliniat el.