Misiunea din programul „Animale fără stăpân” a debutat la începutul lunii februarie, la solicitarea Guvernului sudanez și a UNAMID. Campania a avut că scop prevenirea înmulțirii câinilor fără stăpân, pentru a se evita suferințele animalelor și ale oamenilor din această provincie măcinată de conflicte.
Ca parte a programului, peste 40 de medici și tehnicieni veterinari sudanezi din regiunea Darfur și Karthoum au beneficiat de sesiuni de pregătire intensivă în tratamentul câinilor și pisicilor, asistând la operațiile efectuate de medicii Vier Pfoten.
„Este prima operațiune a Vier Pfoten de acest gen și o premieră în istoria misiunilor ONU din întreagă lume, urmând că acest program să fie aplicat de-acum încolo și în alte locuri ale planetei unde există situații similare. Această misiune a îmbunătățit soartă multor câini. Înainte, aceștia erau pur și simplu împușcați, pentru că nu există alternativă. De-acum încolo, în loc să fie uciși, câinii vor fi sterilizati”, a declarat Anca Tomescu, coordonatoarea programului Animale fără stăpân derulat de Vier Pfoten.
Campania a avut loc în perioada 4 februarie - 28 februarie, în mai multe orașe din provicia Darfur: El Fashir, Kutum, Zalingei, Nertiti, El Geanina, Mașteri, Nyala și Khartoum. Prima prezența a Vier Pfoten în Sudan a fost intermediată de Andrea Treso, ofițer de relații guvernamentale al UNAMID.
Echipa trimisă la față locului a avut în componența 5 membri ai Vier Pfoten România: Anca Tomescu (medic veterinar și șeful proiectului aAnimale fără stapan”) , Gabriel Ignat (medic veterinar), Cornel Stoenescu (medic veterinar), Ovidiu Turlea (prinzător și technician veterinar) și George Nedelcu (tehnician veterinar).
Intervenția lor a constat în prinderea, sterlizarea și tratarea medicală a câinilor și pisicilor prezenți pe teritoriul bazelor militare.
Echipa Vier Pfoten primită cu căldură
Asemenea situației dramatice a oamenilor, prinși într-un conflict militar nesfârșit, soarta câinilor din Darfur nu este mai bună. Lipsa apei și a hranei apasă greu asupra vieții oamenilor și animalelor. Chiar și în aceste condiții, localnicii care au câini prin jurul casei își rup de la gură că să îngrijească animalele, considerându-le parte a familiei.
De la primele ore ale dimineții, ca să evite căldura extremă din timpul zilei, echipa Vier Pfoten începea acțiunea solicitantă de prindere a câinilor, care se refugiau în cele mai ascunse și mai neașteptate locuri. O data încărcați și închiși în cuști, câinii erau transportați cu mașinile de teren ale ONU către clinică bazei, unde erau deparazitați, sterilizați și tratați.
Cel mai dificil caz tratat de medicii Vier Pfoten a fost Cappuccino, un câine care suferise o triplă fractură la un membru după ce a fost lovit de o mașină. Viața lui a fost salvată în ciuda rănilor grave, iar Cappuccino a devenit o mică vedetă a bazei militare El Fashir, numeroși localnici și militari interesându-se de soarta lui. În total, medicii Vier Pfoten au tratat 141 de câini și 9 pisici.
Din cauza riscurilor de securitate, transportul între bazele militare a fost efectuat cu elicoptere și convoaie de camioane ale ONU. Misiune deloc ușoară, având în vedere că de fiecare data trebuiau încărcate și descărcate circa 200 de kilograme de echipamente.
Vestea prezenței echipei SAC s-a răspândit rapid în toate bazele, medicii români fiind întâmpinați cu multă căldură de fiecare dată. Unii militari i-au însoțit pe medici la acțiunile de prindere a câinilor și le-au dat o mână de ajutor. Alții s-au implicat și mai mult, venind după program că să-și ofere serviciile la clinică.
Pe lângă tratamente și sterlizari, echipă Vier Pfoten a instruit zeci de veterinari sudanezi în controlul reproducerii și tratarea câinilor și pisicilor. Interesul veterinarilor sudanezi, obișnuiți să trateze doar oi, capre și vaci, a fost enorm, un semnal de bun augur pentru îmbunătățirea sistemului medical veterinar din Darfur.
Impactul și succesul extraordinar al campaniei i-a determinat pe oficialii UNAMID să solicite continuarea programului, care ar putea fi aplicat și în alte zone cu probleme similare.
„Această misiune a fost o experiență unică pentru noi. Munca noastră în bazele ONU a schimbat în mod esențial situația. În ciudă condițiilor dificile din această țară, am fost primiți cu mare căldură de către oficiali, dar și de către localnici, care ne-au sprijinit enorm. Vrem să mulțumim gazdelor noastre de la UNAMID și tuturor care ne-au ajutat. Vom continua colaborarea cu autorităţile sudaneze și cu UNAMID pentru a avea un impact sustenabil, pe termen lung. Suntem convinși că această campanie va fi sursă de inspirație și pentru alte misiuni ONU și regiuni din Africa. Toți oficialii sudanezi și ai UNAMID ne-au solicitat să revenim în Sudan. În cadrul întâlnirii de final pe care am avut-o cu aceștia, la Karthoum, am agreat să ne întoarcem în Sudan, în luna septembrie, în special pentru a continua programul de pregătire pentru veterinarii sudanezi”, a mai spus Anca Tomescu.