Misiunea FMI durează două săptămâni și nu are legătură cu programul de restructurare derulat de instituție cu Banca Mondială. Potrivit datelor ANAF, în 2014, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a administrat 2.484 de societăți comerciale din întreaga țară.
O misiune tehnică a FMI a sosit miercuri în România, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) fiind singura instituție vizată de experții Fondului.
În data de 17 iulie, șeful de la Finanțe a reiterat că acordul cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană rămâne în picioare până în luna septembrie, iar România trebuie să profite de perioada rămasă pentru a îndeplini cât mai multe angajamente asumate cu partenerii internaționali.
Citeşte şi România, locul 4 în UE la scăderea datoriei guvernamentale
„Acordul cu organismele financiare internaționale nu se rupe, el rămâne așa cum este până în septembrie și acest lucru a fost menționat și la Comisia Europeană în această săptămână. România trebuie să profite de perioada rămasă până în septembrie pentru a îndeplini cât mai multe angajamente asumate cu partenerii internaționali și a făcut acest lucru. Dau un singur exemplu, care a creat anumite costuri în rândul populației: prețul la gaze. Guvernul României își respectă angajamentele. A luat decizia de creștere a prețului la gaze la 1 iulie exact așa cum era asumat în calendarul asumat în fața Comisiei Europene”, a subliniat Teodorovici.
În ceea ce privește posibilitatea încheierii unui nou acord, șeful de la Finanțe a menționat că încă nu s-a discutat, dar ar putea fi analizată „după ce acesta se va finaliza”.