„Datele indică faptul că racheta a intrat într-o stare de funcţionare cunoscută sub denumirea de ‘mod de siguranţă’, probabil pentru că o parte a vehiculului spaţial era puţin mai rece decât se anticipase” atunci când „se afla în umbra Pământului”, au explicat specialiştii de la Agenţia spaţială americană.
Racheta portantă Atlas V a ieşit între timp din umbra Pământului şi temperaturile de la bordul ei sunt în prezent normale.
„În prezent, misiunea Mars 2020 realizează o evaluare completă a stării vehiculului spaţial şi lucrează pentru a-l readuce la o configuraţie normală pentru zborul său spre Marte„, au explicat inginerii de la NASA. „Atunci când o rachetă intră în ‘modul de siguranţă’, toate funcţiile sale, cu excepţia celor esenţiale, sunt dezactivate până când ea primeşte noi comenzi de la centrul de control„, au adăugat ei.
„Racheta este concepută pentru a se plasa în „modul de siguranţă” atunci când computerele sale de bord detectează condiţii care nu se încadrează în parametrii prestabiliţi„, potrivit specialiştilor de la NASA. Au fost constatate şi câteva întârzieri la nivelul comunicaţiilor dintre rachetă şi centrul de control al misiunilor spaţiale, situat în California.
Vehiculul spaţial a transmis un prim semnal spre Terra la ora 13:15 GMT, însă abia în jurul orei 15:30 GMT sistemele de telemetrie – ce permit colectarea celor mai detaliate date ştiinţifice – au intrat în funcţiune.
Matt Wallace, directorul adjunct al misiunii, s-a declarat însă încrezător în şansele acesteia: „Tot ce am văzut până acum pare să fie corect şi vom afla mai multe detalii în scurt timp”, după ce echipele de la NASA vor studia datele de telemetrie.