Dominic Nicholas, 25 de ani, lucrat ca mecanic pentru Jaguar Land Rover și a reuşit să economisească bani pentru a-şi cumpăra o casă. În ciuda realizării evidente, bărbatul suferea dese schimbări de dispoziție. Simțea ba furie, ba depresie, apoi indignare, dar a emoţiile pe seama stresului, din cauza reparațiilor care se făceau în casă. În august 2021, Dominic s-a trezit într-o dimineaţă și a descoperit că partea dreaptă a corpului său era amorțită. Când bărbatul a încercat să vorbească, și-a dat seama că a uitat cum să o facă – repeta în mod constant și încurca cuvintele. Iubita sa și-a dat seama că a suferit un accident vascular cerebral și a chemat o ambulanță.
Medicii au descoperit că o cauză principală a accidentului vascular cerebral a fost o malformație arteriovenoasă a creierului, o patologie rară care apare din cauza dezvoltării anormale a vaselor de sânge. În ceea ce privește schimbările de dispoziție care au precedat accidentul vascular cerebral, acestea s-au explicat prin ruptura și vindecarea vaselor de sânge din partea creierului responsabilă de emoții.
„Când a avut loc accidentul vascular cerebral, am crezut că voi muri, am închis ochii și am leșinat. Nu-mi amintesc ce s-a întâmplat apoi. Când m-am trezit o săptămână mai târziu, mi-am dat seama că partea dreaptă a corpului meu nu se mișcă și eram la terapie intensivă. Nu puteam să merg și am uitat cum să vorbesc”, a spus Nicholas, citat de Liverpool Echo.
Din cauza leziunilor din partea stângă a creierului, bărbatul nu a putut să-și folosească partea dreaptă a corpului și să vorbească. A fost diagnosticat cu afazie fără vorbire fluentă, adică probleme cu pronunțarea cuvintelor și a sunetelor. Pentru a îndepărta vasele deteriorate, a fost nevoie de o operație chirurgicală complexă, care a durat nouă ore.
Două săptămâni mai târziu, Nicholas a descoperit totuşi că poate cânta melodia lui Frank Sinatra, Fly Me to the Moon, deoarece partea a creierului care a fost deteriorată nu era responsabilă pentru muzică și cânt. Şi aşa a început să se exprime astfel.
„Când mi-am dat seama că pot să cânt, am avut speranța că până la urmă voi putea vorbi. Dar când abilitățile mele de vorbire au început să-mi revină, nu mai aveam dialectul caracteristic locuitorilor din Mersyaide. Am început să vorbesc precum un robot sau mai degrabă ca Siri. Este atât de ciudat: într-o zi te trezești cu altă voce. Mi se părea că mi-am pierdut o parte din personalitate, dar toți cei din jurul meu erau deja fericiți că scot din nou cuvinte pe gură”, a spus el.
Citeşte şi Irinel Columbeanu, operat de urgenţă. Afaceristul a suferit un accident vascular cerebral
Nicholas a decis că era o pierdere de timp să fie trist pentru ceea ce s-a întâmplat și a început să lucreze cu un terapeut pentru a învăța din nou cum să pronunțe cuvintele. Acest lucru l-a ajutat și, de-a lungul timpului, chiar a reușit să-și restabilească pronunția specifică regiunii Merseyside.
Parale cu acest, un caz relativ similar este cel al unui adolescent olandez, care și-a uitat limba maternă pentru o zi și a vorbit în engleză după ce s-a trezit din anestezie după o intervenție chirurgicală. El învăţa această limbă la școală, ca limbă străină, dar nu o folosise niciodată în afara clasei.