Ion Boeru avea 31 de ani în 1989 şi era căpitan în Armata Română. Își amintește cum Nicolae Ceauşescu era îmbrăcat elegant și mirosea puternic a colonie, în schimb, Elena Ceaușescu avea un miros înecăcios. Ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu au fost: „Trăiască Republica Socialistă România, independentă și liberă”. Boeru s-a întors la mormântul lui Ceaușescu cu cei de la Daily Mirror pentru o vizită, înainte el mai fiind acolo doar de două ori în ultimii 30 de ani. Privind mormântul, spune liniștit: „Nu am niciun regret, niciun regret. Da, sunt sigur că gloanțele mele i-au ucis pe amândoi. Nu este un lucru de mândrie, dar este ceea ce s-a întâmplat„.
Pe 25 decembrie 1989, Ion Boeru era una dintre cele 15 persoane din interiorul sălii de judecată de la Bază Militară 01417 din Târgoviște, în timp ce Ceauşescu s-a confruntat cu un proces secret, acuzat că a ordonat moartea a 60.000 de persoane și a ascuns până la un miliard de dolari în conturi bancare străine. „Am fost în sala de judecată și aveam ordine să-l execut pe Ceauşescu dacă ar exista vreo încercare de salvare a acestora. Aveam arma la piept – îi priveam în permanență. Am ascultat cu urechea când judecătorii au decis verdictul și în timpul deliberărilor. Ceaușescu i-a spus soției sale că el crede că vor fi achitați. Vorbeau foarte blând. El o atingea adesea sau îi mângâia piciorul pentru a o liniști. Apoi, judecătorii s-au întors și au spus că sunt vinovați. Au pronunțat sentința „Pedeapsa capitală” apoi au plecat„, a dezvăluit Ion Boeru. Sentința urma să fie executată imediat. „Acum eram doar trei în cameră, Ceaușescu a spus că a fost trădat de generalii săi – unul dintre ei a fost în instanță jucându-se cu un avion de hârtie. Îmi amintesc că a fost întrebat unde sunt conturile sale bancare, unde și-a păstrat banii. El a spus că nu are niciunul. În mod bizar, un colonel a adus apoi niște injecții cu insulină pentru Ceauşescu, acesta fiind diabetic„, rememorează Boeru.
„A fost ciudat când a fost pe punctul de a fi ucis, mi s-a ordonat să-i scot separat și să-i împușc. Dar m-au rugat să îi las să moară împreună și această cerere a fost acceptată. Trei soldați au intrat cu funii și le-au legat brațele la spate. Eu și un alt soldat l-am luat pe Ceaușescu, iar alți doi au luat-o pe Elena Ceaușescu. Am ieșit în aer liber, mai întâi cu Ceaușescu și am făcut stânga pentru a ajunge la punctul de execuție. Eram la jumătatea drumului când s-a oprit și a început să murmure și să cânte primul vers din Internaţională. Apoi a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România. Independentă și liberă”.
Un soldat de serviciu care a fost poreclit „Micuța Mașină” a strigat la soția lui Ceauşescu, iar ea l-a înjurat. I-am dus la zid, ne-am întors, am făcut șase pași înapoi, apoi ne-am întors – și am observat că un soldat a rămas în urmă lângă Ceauşescu. „Nu părea să realizeze ce se va întâmpla. Știam că aveam 29 de gloanțe. Le-am amintit colegilor să pună armele pe automat și când am dat comandă au tras. Am tras primele focuri – trei rafale ale AK-47. În timpul primei rafale l-am văzut pe Ceaușescu căzând în genunchi și răsturnându-se pe spate. Primele gloanțe i-au intrat în picioare și, în timp ce arma urca, au intrat în partea superioară a corpului său. Am tras următoarea rafală către ea. A căzut la stânga ei. Unul dintre colegii mei a uitat să treacă arma pe automat și a tras. Cred că a fost traumatizat. Sunt sigur că gloanțele mele i-au ucis pe amândoi. M-am temut că voi fi împușcat în continuare. Am ridicat arma în aer și am strigat: „Asta este pentru colegii mei din București și pentru toți cei din Timișoara”, unde au fost uciși mulți oameni„, a derulat Ion Boeru firul evenimentelor.
„Trebuia să fie un secret ce s-a întâmplat, dar când ne-am întors la bază, toată lumea știa. Era noaptea de Crăciun, așa că ni s-a permis să bem. Mi s-a dat o sticlă de coniac românesc. Am băut-o aproape într-o singură înghițitură. Apoi m-am dus la culcare. Am dormit doar două-trei ore, apoi m-am trezit la cină. Nu mă simțeam foarte bine și am băut votcă. De obicei era interzis”, a mai povestit Boeru. „Am fost promovat de la căpitan la locotenent-colonel și toată lumea era geloasă, dar, per total, sunt mândru că am jucat un rol în Revoluție„, a conchis fostul militar, în ibnterviul pentru Daily Mirror.