Planeta, a cărei existenţă a fost confirmată anterior de NASA, ar fi o adevărată bijuterie cosmică, în condiţiile în care, după cum precizează şi publicaţia spaniolă ABC, două treimi din masa planetei (care este de două ori mai mare decât Pământul) ar fi compuse din diamant pur. Forţa de gravitaţie a planetei este cea care comprimă carbonul la presiuni uriaşe, transformându-l în diamant, aşa cum întâmplă şi în subsolul terestru.
Studiul coordonat de astronomul Johanna Teske de la Universitatea din Arizona indică faptul că această planetă ar avea, de fapt, o natură mai puţin preţioasă.
Citeşte şi Calea Lactee a fost cartografiată la un nivel fără precedent VIDEO
Echipa coordonată de Teske a revizuit datele obţinute din observaţiile legate de existenţa acestei exoplanete şi a ajuns la concluzia că elementul carbon – elementul chimic din care se formează diamantele în condiţii uriaşe de presiune – pare să fie mai puţin abundent în relaţie cu oxigenul în alcătuirea stelei în jurul căreia orbitează această planetă. Planetele şi sistemele solare se formează din materia rămasă după naşterea unei noi stele, iar dacă carbonul este mai puţin abundent în relaţie cu oxigenul pe steaua mamă, teoretic, acelaşi raport ar trebui să se regăsească şi în alcătuirea planetei 55 Cancri e.
„Studiul iniţial indica faptul că steaua 55 Cancri, o stea din centrul unui sistem solar format din 5 planete, ar avea un raport de carbon:oxigen mai mare de 1 (…) însă analiza noastră indică faptul că această stea ar fi mai săracă în carbon decât s-a crezut iniţial”, conform lui Teske.
Echipa coordonată de Johanna Teske a ajuns la concluzia că steaua 55 Cancri conţine cu aproximativ 25% mai mult oxigen decât carbon. „Teoretic, (planeta) 55 Cancri ar putea prezenta totuşi un raport ridicat carbon:oxigen şi ar putea fi o planetă din diamant, dar steaua în jurul căreia gravitează nu prezintă un raport similar între cele două elemente”, a mai adăugat ea.
Planeta 55 Cancri e orbitează în jurul unei stele din clasa Soarelui, aflată la 40 de ani lumină distanţă, însă se mişcă atât de repede pe orbită încât un an la suprafaţa acestei planete este echivalent cu doar 18 ore pe Pământ.
Descoperită de o echipă franco-americană în 2012, dimensiunea acestei planete este de două ori mai mare decât cea a Pământului, iar masa sa este de 8 ori mai mare. La suprafaţa acestei planete este de asemenea şi incredibil de fierbinte, temperaturile medii ajungând la 1.600 de grade Celsius.
„Suprafaţa acestei planete este acoperită cu grafit şi diamant, şi nu cu apă şi granit” ca pe Pământ, susţinea Nikku Madhusudhan, cercetător la Yale care a realizat această descoperire alături de Olivier Mousis, de la Institutul de Astrofizică şi Planetologie din Toulouse, Franţa. Cei doi estimează că trei mase ale Pământului ar fi echivalente cu aproximativ o treime din masa acestei planete.
Cum astronomii nu pot analiza direct materia din care sunt formate stelele şi exoplanetele, ei trebuie să se bazeze pe observaţii indirecte, aşa cum ar fi spectrul de absorbţie al luminii – fiecare element chimic absoarbe lumina pe diferite lungimi de undă ce corespund unor anumite elemente chimice. Prin analiza spectrului de absorbţie al luminii care stăbate atmosfera incandescentă a unei stele este posibilă identificarea elementelor chimice prezente în atmosfera respectivei stele.
În urma unei astfel de analize, echipa coordonată de Johanna Teske a ajusn la concluzia că steaua 55 Cancri este ‘mai rece decât Soarele şi mai bogată în metale’.