Acum câteva săptămâni a fost închisă, fără niciun rezultat, o primă investigație în privinţa a mai mult de o duzină de cazuri de acest gen.
Între timp, însă, au fost identificate 11 cazuri noi de copii născuți cu malformații ale membrelor superioare. Toți în aceeași regiune din estul Franței. „Nu excludem nicio ipoteză”, a spus ministrul sănătăţii.
Specialiştii numesc malformația „dezvoltare embrionară insuficientă”. Membrele superioare ale fetusului nu se formează corect în timpul sarcinii. Astfel, copii se nasc fără braţe sau degete.
În opinia publică au apărut temeri că de vină ar putea fi anumite toxine din aer, apă sau mâncare.
„Îmi pun braţul în proteză ca să pot pedala. De azi pot să merg singură pe bicicletă, fără niciun ajutor… Nu mă mai necăjeşte braţul”, povesteşte Chlarlotte, o fetiţă de 6 ani, născută fără un braț:
„Am vorbit cu pediatrii, ginecologi, cu mai mulți medici. Au încercat să-mi enumere posibile cauze și explicații… Dar n-am primit un răspuns clar”, spune mama fetiței.
În total, câteva zeci de cazuri de copii născuţi cu malformaţii de acelaşi gen au fost identificate în Ain, o regiune rurală estică, aproape de graniţa elveţiană, dar şi în Brittany şi Loire-Atlantique, două regiuni învecinate situate pe coasta de nord-vest a Franţei.
Cele mai recente 11 cazuri – copii născuţi cu malformaţii între 2000 şi 2014 – au fost identificate în satul Druillat din Ain şi în împrejurimi, pe o rază de 17 kilometri.
„Sunt 7, 8… 11 copii. Nu poate fi o coincidență, e ceva la mijloc. Prima mea întrebare a fost cum de nu au descoperit această malformație la 4 ecografii? A doua întrebare: din ce cauză s-a întâmplat asta? Mi-au spus că așa s-a născut Louis. M-au trimis la un genetician și mi-a spus că nu este un defect genetic. Suntem înconjurați de câmpuri, trăim într-o zonă rurală. Ar putea fi de vină pesticidele? Da, ne-am pus această întrebare”, precizează Axelle Laissy, mama unui băiat născut fără degete.
Cred că întreaga Franță vrea să știe de ce – a spus ministrul sănătăţii, Agnès Buzyn. Poate e legat de mediu sau are legătură cu ce mănâncă sau beau, poate că e ceva în aerul pe care îl respira. Deocamdată nu ştim – a spus oficialul guvernamental, care promite că primele rezultate ale anchetei vor fi anunţate în ianuarie.
sursa: stirileprotv.ro