Misterul cutremurului lent: seisme cu magnitudine peste 7 durează ani de zile, dar nimeni nu le simte

Ciudatul fenomen tectonic este numit de specialiști cutremur lent sau alunecare lentă. Un fenomen de acest fel a avut loc la Istanbul, în vara anului 2016 și a durat 50 de zile. Deși magnitudinea cutremurului a fost de 5,8, nimeni nu a simțit mișcările tectonice.
Iulian Tudor
17 feb. 2019, 08:02
Misterul cutremurului lent: seisme cu magnitudine peste 7 durează ani de zile, dar nimeni nu le simte

Orașul Istanbul este deseori afectat de cutremure, pentru că se află pe o falie foarte activă, unde au loc mișcări telurice foarte puternice, scrie yoda.ro.

Un studiu recent oferă noi informații despre straniul fenomen care a avut loc în 2016 și explică de ce locuitorii nu au simțit nimic.

Un cutremur normal are loc atunci când două plăci tectonice situate de o parte și de alta a faliei alunecă brusc, eliberând o cantitate mare de energie.

Citeşte şi Gheorghe Mărmureanu, despre MARELE CUTREMUR care va lovi România: „Va avea magnitudine 8, se va simţi până la Cairo”

În schimb, un „cutremur lent” apare în zona mai stabilă din jurul faliei și, chiar dacă eliberează o cantitate de energie similară cu un cutremur normal (o magnitudine similară), energia este eliberată treptat, nu brusc. De aceea, mișcarea telurică nu poate fi simțită de către oameni.

Mișcarea plăcilor tectonice are loc treptat, încet, de unde și denumirea dată fenomenului – de cutremur lent. Acest tip de cutremure nu este perceput și nu provoacă daune, dar este totuși înregistrat de unele instrumente specializate.

Studiul recent a demonstrat că în 2016 stratul superior de sol a fost totuși afectat în urma cutremurului lent din Istanbul. Seismul a avut loc în urma alunecării unei plăci tectonice sub Marea Marmara.

Cercetarea a fost realizată de o echipă de geologi coordonată de Patricia Martinez-Garzon, de la GFZ German Research Centre for Geosciences. Ea a putut obține datele cu ajutorul unor instrumente care erau montate în Marea Marmara.

Din păcate, cutremurele lente sunt puțin cunoscute, pentru că este dificil să fie localizate și înregistrate. Ele pot avea însă chiar și o magnitudine mai mare de 7. Cel mai puternic fenomen de acest fel a avut loc în Alaska, a avut o magnitudine de 7.8 și a durat 9 ani.

Seismografele nu pot detecta aceste cutremure lente, însă ele pot fi măsurate cu ajutorul altor instrumente speciale. Însă acestea trebuie să fie montate chiar în zona în care are loc fenomenul.

Cele mai multe cutremure lente nu sunt periculoase, însă uneori pot declanșa seisme puternice. Cercetătorii susțin că asta s-a întâmplat în 2011, când a avut loc cutremurul devastator din Japonia. Acesta ar fi fost provocat de un cutremur lent.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători