Un purtător de cuvânt al departamentului, care a cerut să nu îi fie dezvăluit numele, a declarat agenției Reuters că afirmațiile conaționalilor săi nu au putut fi verificate. El a cerut respectarea avertismentului privind călătoriile în Cuba emis de departament cu o săptămână în urmă.
Americanii au fost avertizați să evite Cuba din cauza unor atacuri de natură necunoscută — posibil cu unde sonore — care au afectat cel puțin 22 de membri ai personalului diplomatic al Statelor Unite din Havana. Aceștia au suferit de amețeli, pierderi de auz și de memorie, oboseală accentuată. Atacurile au avut loc în reședințe și hoteluri frecventate de cetățeni americani.
Vineri, ambasada americană a precizat că este vorba de hotelurile Nacional și Capri din capitala cubaneză și că guvernul SUA a impus restricții privind cazarea în clădirile respective. Recepționerii hotelurilor au declarat agenției Reuters că nu știu nimic despre astfel de măsuri, iar managerii nu au fost disponibili imediat pentru comentarii, potrivit Agerpres.
Ca urmare a incidentelor, SUA și-au retras jumătate din personalul diplomatic din Cuba, iar marți au expulzat 15 diplomați cubanezi.
Guvernul de la Havana a negat orice implicare în atacuri, iar Washingtonul nu a formulat acuzații directe în acest sens. Ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, a apreciat că măsurile luate de americani sunt nejustificate și că aceștia nu cooperează suficient cu autoritățile din Cuba care anchetează incidentele. El a cerut Statelor Unite să nu mai politizeze problema.
Speculațiile despre așa-numitele atacuri acustice menționează, potrivit Reuters, ipoteze cum ar fi tehnologia de ascultare scăpată de sub control, o armă sofisticată folosită de cubanezi refugiați în SUA sau implicarea unor terțe state — Rusia, Iranul sau Coreea de Nord.