Această bijuterie a fost descoperită în 1911 într-o necropolă din Gerzeh, la aproximativ 70 de kilometri de Cairo. Datând dintre anii 3600 – 3550 î.d.Hr., ea reprezintă primul exemplu de prelucrare a fierului în Egipt, cu mii de ani înainte ca Egiptul să intre în Epoca Fierului. Arheologii au bănuit originile cosmice ale fierului folosit încă de la început, scrie Agerpres.
Conform analizelor realizate la scurt timp după descoperire, bijuteria metalică este bogată şi în nichel, un minereu care se găseşte din abundenţă în meteoriţii feroşi.
În anii ’80 însă, mai mulţi experţi au început să se îndoiască de originile celeste ale metalului folosit, invocând faptul că acest conţinut ridicat de nichel ar putea să fie rezultatul prelucrării metalurgice a fierului.
Cercetători de la Open University şi de la Universitatea din Manchester au analizat recent bijuteria cu ajutorul unui microscop electronic şi a scanere cu raze-X şi CT. Ei sunt de părere că această compoziţie chimică bogată în nichel confirmă originile extraterestre ale metalului.
Mai mult decât atât, ei au identificat în material şi structura cristalină Widmanstätten, care se formează doar la asteroizii care s-au răcit extrem de lent în perioada în care sistemul solar era în formare. Cercetătorii au remarcat şi faptul că această bijuterie nu a fost realizată la cald ci modelată la rece cu ajutorul unui ciocan.
Primele menţiuni ale prelucrării la cald a fierului în Egiptul Antic datează din secolul 6 î.d.Hr., iar obiectele din fier dinainte de această perioadă sunt extrem de rare.
„Azi percepţia noastră este că fierul nu reprezintă decât un metal ordinar cu întrebuinţări practice variate. Pentru vechii egipteni însă fierul era un material extrem de rar şi de frumos, care cădea din cer şi prin urmare trebuia să fie înzestrat cu calităţi magice„, explică Joyce Tyldesley, egiptolog la Universitatea din Manchester.