Arheologii au crezut mult timp că vechii egipteni au transportat materialele necesare construcției piramidelor, precum blocurile de piatră, pe mare. Însă până acum, „nimeni nu era sigur de locația, forma, dimensiunea sau apropierea acestei mega-căi navigabile față de situl actual al piramidelor”, a declarat profesorul Eman Ghoneim, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii au utilizat imagini radar prin satelit, hărți istorice, studii geofizice și carotaj de sedimente (o tehnică arheologică de recuperare a eșantioanelor) pentru a cartografia brațul râului – despre care se crede că a fost îngropat de o secetă majoră și furtuni de nisip acum mii de ani. Echipa a reușit să „pătrundă sub suprafața nisipului și să producă imagini ale elementelor ascunse” folosind tehnologia radar, conform studiului publicat în revista Nature.
Printre aceste elemente se numără „râuri îngropate și structuri antice” care curg la poalele locului unde se află majoritatea piramidelor din Egiptul Antic, a explicat profesorul Ghoneim.
Un alt coautor al studiului, Dr. Suzanne Onstine, a declarat pentru BBC că „localizarea malului și dovezile existenței unei căi navigabile folosite pentru transportul blocurilor grele, echipamentelor, oamenilor și altor materiale, ne ajută să explicăm construcția piramidelor”.
Echipa a descoperit că brațul râului, numit brațul Ahramat (tradus prin „piramide” în arabă), avea o lungime de aproximativ 64 km și o lățime între 200 și 700 m. Acest braț se învecina cu 31 de piramide, construite între 4.700 și 3.700 de ani în urmă.
Citeste si „Poarta către Iad”, hăul din Siberia care crește într-un ritm uimitor în fiecare an VIDEO
Dr. Onstine a explicat că vechii egipteni puteau „folosi energia râului pentru a transporta blocuri grele, în loc să se bazeze pe forța de muncă umană”, adăugând că „este mult mai puțin efort”.