Originea curioasă a simbolului dolarului
Simbolul dolarului este una dintre cele mai puternice monede din lume. Acesta reprezintă visul american şi succesul, dar şi consumerismul, cupiditatea şi capitalismul.
Imprumutat din cultura pop, reprodusă într-o serigrafie de către Andy Warhol, faimoasa monedă a fost de asemenea folosită în codificarea informatică. Cu toate acestea, originile sombolului dolarului – „un S barat cu două linii verticale care „taie” litera S” cu două linii paralele verticale rămân neclare.
Istoria lirei sterline
Istoria lirei este veche de mai mult de 1200 de ani. A fost folosită pentru prima dată de către romani ca o abreviere a „libra pondo”, sau „un kilogram în greutate”, unitatea de bază a greutății ce datează din timpul imperiului. Anglo-saxonii au păstrat litera „L ” și bara transversală, care a apărut ulterior.
„Talerul” Regatului Boemiei
În 1520, Regatul Boemiei a bătut monedă folosind argintul exploatat din mina Joachimsthal situată în Valea lui Joachim. Moneda a fost supranumită „joachimsthaler”(în Germană), n.r., care ar fi fost apoi schimbat în „thaler”. Primii imigranți olandezi care au sosit pe teritoriul american ar fi folosit aceste monede, iar numele acestora ar fi „daler” – şi al cărui derivat a fost „dolarul”, o dată cu primii olandezi care au ajuns pe pământ american.
Origine ezoterică
Unii specialişti identifică și acronimul dolarului ca ca fiind reprezentarea unui șarpe pe o cruce creștină. Ar fi o referire la Moise, care a înfășurat un șarpe de bronz în jurul unui catarg pentru a vindeca oamenii mușcați de şarpe.
Legătură cu Spania
O altă versiune stabilește o similitudine între stâlpii de la intrarea în Strâmtoarea Gibraltar și cele de pe stema națională a Spaniei și secolele XVIII și XIX, dolarul spaniol, care a fost, de asemenea, cunoscut sub denumirea opt sau „peso”. Cei doi stâlpi au fost înconjurați format un S. Datorită numeroaselor schimburi comerciale dintre americanii spanioli și americanii englezi, în timpul epocii coloniale, aceasta este teoria cea mai acceptată.
O imprimantă tip Philadelphia