Fenomene strălucitoare neidentificate, asemănătoare fulgerelor, au fost observate înaintea unor cutremure majore în China şi în Italia, recent. Acestea ar putea fi provocate de mişcarea straturilor de sol, care generează încărcări electrice gigantice, spun oamenii de ştiinţă.
„Iniţial am crezut că este o greşeală, că nu facem ceva cum trebuie. Am luat un container, l-am umplut cu făină şi l-am mişcat până au apărut crăpături în ea… a produs 200 de volţi„, a declarat prof. Troy Shinbrot, de la Universitatea Rutgers din New Jersey.
„Nu există un mecanism prin care să pot explica asta. Este o fizică nouă„, a mai spus expertul, potrivit BBC News, care a repetat experimentul cu alte materiale granulare şi a produs acelaşi voltaj.
Dacă acest lucru are loc de-a lungul faliilor geologice, mişcările din sol care provoacă crăpături ar putea genera milioane de volţi şi, prin urmare, ar putea provoca fulgere în aer. Acesta ar fi un „sistem de avertizare” natural pentru iminenţa cutremurelor.
Poveştile despre fulgerele de dinaintea cutremurelor există de peste 300 de ani, dar nu au fost luate în seamă de experţi. În ultimii ani, însă, cu ajutorul YouTube, aceste fulgere au fost filmate şi postate pe internet, iar experţii au putut să le analizeze.
Cercetătorii vor acum să afle de ce aceste fulgere apar doar câteodată şi nu întotdeauna înaintea unor cutremure mari. Pentru a înţelege mai bine, experţii din Turcia au creat turnuri care măsoare voltajul câmpurilor din aer în zonele intens seismice.
„Au aflat că aceste fulgere ar fi un semnal al cutremurelor mai mari de magnitudinea 5. Dar voltajul nu este întotdeauna la fel. Câteodată este mai mare, câteodată este mai mic. Mai avem multe de aflat”, a mai spus expertul.
Prof. Shinbrot vrea să afle, mai întâi, care este acest nou mecanism care produce voltaj în crăpăturile din făină.
„Nu este ca atunci când te gândeşti la energie statică – când freci pantofi de cauciu de un covor din nylon. Sunt două straturi din acelaşi material care produc voltaj”, a menţionat prof. Shinbrot.