Catherine Dior a avut mereu o relaţie foarte strânsă cu fratele ei mai mare, în ciuda faptului că felul ei de-a fi nu se potrivea cu un stil de viaţă în lumina reflectoarelor. Însă Catherine este mult mai mult decât „sora lui…” sau decât femeia care a dat numele unuia dintre cele mai cunoscute parfumuri din lume. A fost o femeie cu convingeri, o eroină a Rezistenţei franceze împotriva ocupaţiei naziste, a fost torturată şi a supravieţuit lagărelor de concentrare, trăind apoi din vânzarea de flori până la moartea ei, în 2008. Specialitatea ei erau trandafirii şi iasomia, adică exact acele flori care au stat la baza creării primului parfum al casei Dior, Miss Dior, în 1947.
Catherine era cea mai mică din cei cinci fraţi. S-a născut în 1917, fiind cu 12 ani mai mică decât Christian, însă diferenţa de vârstă dintre cei doi nu i-a împiedicat să fie toată viaţa foarte apropiaţi. La începutul anilor 30 ai secolului trecut, familia Dior a primit o dublă lovitură: pierderea mamei şi falimentul, ceea ce l-a făcut pe capul familiei să părăsească Normandia natală şi să se mute în sudul Franţei. A luat-o cu el şi pe fiica cea mică, pe Catherine, instalându-se la Caillan, la 20 de kilometri de Grasse (oraş socotit astăzi capitala mondială a parfumeriei – n.r.).
Citeşte şi Cizmele Dior ale Elenei Udrea VIDEO
„Christian Dior (…) mergea des (acolo) să-şi viziteze tatăl şi sora, iar acest lucru i-a permis să descopere parfumeria din Grasse”, zonă unde se cultivau intens trandafiri şi iasomie, a declarat Frédéric Bordelier, preşedintele departamentului Brand Heritage al Casei Dior.
Destinul lui Catherine avea să cunoască o nouă turnură în 1941, în plin război mondial. Se afla la Cannes, pe Coasta de Azur, când a intrat într-un magazin ca să-şi cumpere un radio, iar acolo l-a cunoscut pe Hervé des Charbonneries. A fost dragoste la prima vedere şi, cu toate că Hervé era căsătorit, cei doi au început o relaţie care a durat toată viaţa.
Tânăra şi-a urmat iubitul şi s-a înrolat în reţeaua franco-poloneză a Rezistenţei, care opera în sudul Franţei. Cei doi furnizau informaţii despre duşmanul german trupelor generalului De Gaulle şi aliaţilor. Catherine dactilografia la o maşină de scris – maşină păstrată şi astăzi de urmaşii ei – toate rapoartele, pe care le trimitea apoi la Londra.
Citeşte şi Românca Andreea Diaconu a defilat pentru Dior la Paris Fashion Week GALERIE FOTO
Cu prilejul călătoriilor ei la Paris, Catherine înnopta adesea în casa fratelui ei, cu toate că acesta nu era la curent cu activităţile ei în Rezistenţa franceză. Avea să afle ulterior acest lucru, atunci când, la 6 iulie 1944, Catherine trebuia să se vadă cu o tovarăşă de luptă, în Piaţa Trocadero, însă în locul acesteia, la întâlnire au apărut agenţi ai Gestapoului, care au arestat-o şi au torturat-o. La 15 august 1944, în ajunul eliberării Parisului, Catherine a fost suită într-un tren şi deportată la lagărul de concentrare pentru femei din Ravensbrück (nordul Germaniei), de unde a ieşit abia în mai 1945. „I-au acordat toate medaliile de onoare posibile şi imposibile, în Franţa şi în Polonia, însă ea a fost mereu foarte discretă cu acest capitol din viaţa ei”, spune Bordelier.
Câţiva ani mai târziu, Catherine va depune mărturie într-un proces militar împotriva a 14 reprezentanţi ai biroului din Paris al Gestapoului, în care a fost nevoită să descrie torturile la care a fost supusă. „Domnule preşedinte, serios acum! Au fost oameni care au murit, iar noi acum discutăm detalii din cauza unor nenorociţi!”, s-a înfuriat ea în timpul audierilor, când preşedintele tribunalului i-a cerut să vorbească în detaliu despre persoanele prezente. Totodată, Catherine s-a demarcat public de declaraţiile cu caracter neonazist ale nepoatei sale Françoise, care, în 1963, s-a măritat cu Colin Jordan, cea mai importantă figură a neonazismului în Marea Britanie.
După război, autorităţile au recompensat-o pentru eroismul ei, oferindu-i o autorizaţie specială ca vânzătoare de flori proaspete în piaţa Les Halles din Paris. Şi astfel, Catherine s-a dedicat cultivării rozelor şi iasomiei în casa ei din Grasse, flori pe care le livra apoi maeştrilor parfumeuri din zonă.
Totodată, ea mergea frecvent la Paris pentru a vinde flori, dar şi pentru a-şi vizita faimosul frate. La fel s-a întâmplat şi în acea zi de iarnă, în 1947, în care s-a născut Miss Dior. Legenda spune că în acea zi, pe când fratele ei se chinuia împreună cu câţiva prieteni să găsească un nume pentru parfumul nou creat, Catherine a dat năvală în casa de pe Avenue Montaigne, la numărul 30, unde Christian Dior şi-a deschis primul magazin de modă, moment în care muza lui Dior, Mitzah Bricard, a cărei mamă era englezoaică, a spus: „Ah, uitaţi-o şi pe Miss Dior!”. „Miss Dior: ei bine, ăsta va fi numele parfumului meu!„, ar fi răspuns Christian.