Misterul materiei şi energiei întunecate ar putea fi rezolvat cu ajutorul neutronilor

Neutronii care ajung în câmpul gravitațional al Pământului contribuie la elucidarea a două dintre cele mai importante mistere ale Universului, materia întunecată și energia întunecată, conform unui nou studiu.
Cristina Dinu
07 mai 2014, 11:42
Misterul materiei şi energiei întunecate ar putea fi rezolvat cu ajutorul neutronilor

Materia întunecată este o substanță invizibilă, cunoscută doar prin efectele sale, despre care se crede că reprezintă aproximativ 5/6 din toată materia din Univers. Forța gravitațională pe care o exercită această materie ar avea rolul de a menține stelele pe orbitele lor galactice. În cazul în care această substanță nu ar exista, stelele ar trebui să fie catapultate în afara galaxiilor, ținând cont de viteza cu care se învârt acestea din urmă, scrie Agerpres.

De cealaltă parte, energia întunecată este o misterioasă forță despre care cercetătorii cred că este răspunzătoare de expansiunea accelerată a Universului. Fizicienii susțin că această energie ar putea reprezenta până la 70% din masa-energia Universului.

Luată la un loc, materia ordinară, cunoscută de știință reprezintă doar aproximativ 5% din masa-energia Universului. Deocamdată nu se știe sigur ce reprezintă materia întunecată și energia întunecată, dar fizicienii au enunțat mai multe ipoteze cu privire la natura acestora.

Un candidat pentru materia întunecată este particula denumită axion. Fizicienii au propus inițial existența axionilor ca răspuns pentru rezolvarea unei probleme privind forța nucleară puternică, care leagă protonii de neutroni în nucleul atomilor.

O potențială explicație pentru energia întunecată implică teoriile chintesenței, denumite după conceptul aristotelic de „chintesență” — un al cincilea element față de cele patru clasice: aer, foc, pământ și apă. Aceste teorii sugerează că există un câmp de forță necunoscut care interacționează cu materia și umple ceea ce pare a fi spațiu gol. Printre cei mai importanți candidați pentru a îndeplini rolul acestei chintesențe se numără așa-numitele „câmpuri cameleon” care își pierd din forță în apropierea unor obiecte relativ dense, așa cum sunt stelele și planetele, dar sunt puternice în regiuni ale Universului unde nu există materie, aceasta fiind probabil și explicația pentru care nu au fost încă descoperite de știință.

Dacă în Univers există tipuri de particule sau de forțe necunoscute încă de știință, cercetătorii ar trebui să le poată observa oriunde, chiar și pe Pământ. Studiul neutronilor oferă instrumentul perfect pentru acest tip de cercetare. Cum neutronii nu au sarcină electrică, ei sunt în general influențați doar de gravitație și, posibil, și de alte eventuale particule și forțe deocamdată necunoscute de știință.

Oamenii de știință au dezvoltat un instrument extraordinar de sensibil pentru a putea urmări mișcarea neutronilor în câmpul gravitațional terestru. Această metodă folosește neutroni răciți până la—253 de grade Celsius, obținuți de către Institutul Laue-Langevin din Grenoble, Franța.

Neutronii se deplasează cu viteze mai mici de 28,8 km/h în vidul dintre două plăci orizontale fabricate din sticlă foarte bine șlefuită, care reflectă aceste particule. Cercetătorii fac să vibreze aceste „oglinzi” de 280 de ori pe secundă, încărcând neutronii cu niveluri specifice de energie.

Apoi, un detector de neutroni analizează energia acestora, pe măsură ce ies dintre cele două plăci. Oamenii de știință cunosc care este nivelul energetic al neutronilor sub influența câmpului gravitațional terestru. Dacă ei observă orice diferență în ceea ce privește nivelul energetic al neutronilor, aceasta poate fi rezultatul interacțiunii dintre materia întunecată și/sau energia întunecată și respectivii neutroni.

„Este ca și când am urmări o minge care cade și sare, cu ajutorul unei noi tehnici cuantice, în căutarea efectelor pe care energia sau materia întunecată le-ar imprima asupra acestei mingii”, a susținut unul dintre autorii acestui studiu, Hartmut Abele, fizician la Universitatea Tehnologică din Viena.

Cercetătorii au măsurat efectele gravitației asupra neutronilor cu o acuratețe de 100.000 de ori mai mare decât în experimentele anterioare și nu au identificat nicio deviere de la binecunoscuta lege a gravitației a lui Newton.

În continuare, oamenii de știință trebuie să găsească o modalitate de a mări semnificativ nivelul de sensibilitate al acestor experimente pentru a putea confirma sau infirma definitiv existența acestor „câmpuri cameleon”. Conform lui Hartmut Abele, cercetătorii trebuie să crească sensibilitatea dispozitivului de analiză cu câteva ordine de magnitudine și apoi trebuie să repete experimentul.

Rezultatele acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Physical Review Letters.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Băutura care e mai sănătoasă și mai bună la gust decât cafeaua. O găsești și în cafenele celebre, dar puține persoane știu că o pot cere
Capital.ro
Lovitură cumplită pentru Elena Udrea. E de negăsit! Anunțul a venit în cel mai prost moment
Playtech.ro
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când are loc repartizarea
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cu ce se confruntă un celebru actor din Las Fierbinți. Niciodată nu și-a imaginat așa ceva
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O adolescentă s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Cutremur în România: S-a pocăit, merită iertare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Putin pornește războiul cu Trump! Situația Ucrainei, incertă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român