Misterul materiei şi energiei întunecate ar putea fi rezolvat cu ajutorul neutronilor

Neutronii care ajung în câmpul gravitațional al Pământului contribuie la elucidarea a două dintre cele mai importante mistere ale Universului, materia întunecată și energia întunecată, conform unui nou studiu.
Cristina Dinu
07 mai 2014, 11:42
Misterul materiei şi energiei întunecate ar putea fi rezolvat cu ajutorul neutronilor

Materia întunecată este o substanță invizibilă, cunoscută doar prin efectele sale, despre care se crede că reprezintă aproximativ 5/6 din toată materia din Univers. Forța gravitațională pe care o exercită această materie ar avea rolul de a menține stelele pe orbitele lor galactice. În cazul în care această substanță nu ar exista, stelele ar trebui să fie catapultate în afara galaxiilor, ținând cont de viteza cu care se învârt acestea din urmă, scrie Agerpres.

De cealaltă parte, energia întunecată este o misterioasă forță despre care cercetătorii cred că este răspunzătoare de expansiunea accelerată a Universului. Fizicienii susțin că această energie ar putea reprezenta până la 70% din masa-energia Universului.

Luată la un loc, materia ordinară, cunoscută de știință reprezintă doar aproximativ 5% din masa-energia Universului. Deocamdată nu se știe sigur ce reprezintă materia întunecată și energia întunecată, dar fizicienii au enunțat mai multe ipoteze cu privire la natura acestora.

Un candidat pentru materia întunecată este particula denumită axion. Fizicienii au propus inițial existența axionilor ca răspuns pentru rezolvarea unei probleme privind forța nucleară puternică, care leagă protonii de neutroni în nucleul atomilor.

O potențială explicație pentru energia întunecată implică teoriile chintesenței, denumite după conceptul aristotelic de „chintesență” — un al cincilea element față de cele patru clasice: aer, foc, pământ și apă. Aceste teorii sugerează că există un câmp de forță necunoscut care interacționează cu materia și umple ceea ce pare a fi spațiu gol. Printre cei mai importanți candidați pentru a îndeplini rolul acestei chintesențe se numără așa-numitele „câmpuri cameleon” care își pierd din forță în apropierea unor obiecte relativ dense, așa cum sunt stelele și planetele, dar sunt puternice în regiuni ale Universului unde nu există materie, aceasta fiind probabil și explicația pentru care nu au fost încă descoperite de știință.

Dacă în Univers există tipuri de particule sau de forțe necunoscute încă de știință, cercetătorii ar trebui să le poată observa oriunde, chiar și pe Pământ. Studiul neutronilor oferă instrumentul perfect pentru acest tip de cercetare. Cum neutronii nu au sarcină electrică, ei sunt în general influențați doar de gravitație și, posibil, și de alte eventuale particule și forțe deocamdată necunoscute de știință.

Oamenii de știință au dezvoltat un instrument extraordinar de sensibil pentru a putea urmări mișcarea neutronilor în câmpul gravitațional terestru. Această metodă folosește neutroni răciți până la—253 de grade Celsius, obținuți de către Institutul Laue-Langevin din Grenoble, Franța.

Neutronii se deplasează cu viteze mai mici de 28,8 km/h în vidul dintre două plăci orizontale fabricate din sticlă foarte bine șlefuită, care reflectă aceste particule. Cercetătorii fac să vibreze aceste „oglinzi” de 280 de ori pe secundă, încărcând neutronii cu niveluri specifice de energie.

Apoi, un detector de neutroni analizează energia acestora, pe măsură ce ies dintre cele două plăci. Oamenii de știință cunosc care este nivelul energetic al neutronilor sub influența câmpului gravitațional terestru. Dacă ei observă orice diferență în ceea ce privește nivelul energetic al neutronilor, aceasta poate fi rezultatul interacțiunii dintre materia întunecată și/sau energia întunecată și respectivii neutroni.

„Este ca și când am urmări o minge care cade și sare, cu ajutorul unei noi tehnici cuantice, în căutarea efectelor pe care energia sau materia întunecată le-ar imprima asupra acestei mingii”, a susținut unul dintre autorii acestui studiu, Hartmut Abele, fizician la Universitatea Tehnologică din Viena.

Cercetătorii au măsurat efectele gravitației asupra neutronilor cu o acuratețe de 100.000 de ori mai mare decât în experimentele anterioare și nu au identificat nicio deviere de la binecunoscuta lege a gravitației a lui Newton.

În continuare, oamenii de știință trebuie să găsească o modalitate de a mări semnificativ nivelul de sensibilitate al acestor experimente pentru a putea confirma sau infirma definitiv existența acestor „câmpuri cameleon”. Conform lui Hartmut Abele, cercetătorii trebuie să crească sensibilitatea dispozitivului de analiză cu câteva ordine de magnitudine și apoi trebuie să repete experimentul.

Rezultatele acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Physical Review Letters.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Legea pentru șoferi începători pe care mulți nu o o respectă. Riscul de accidente este mult mai mare
Capital.ro
Călin Georgescu NU ar fi vrut să se afle niciodată. A ieșit la suprafață: Totul e condus de...
Playtech.ro
Ce a făcut Sabrina, fosta soţie a lui Andrei Perneș, la înmormântare? Imaginile care nu ar fi vrut să apară pe internet
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Verste bombă pentru prințul Harry. Se pregătesc documentele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Un infractor francez deosebit de periculos a fost capturat la București
MediaFlux
Reguli pentru cei care STAU la bloc. Se pot da AMENZI de 100.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară